OraNoua.ro
Publicat în 28 ianuarie 2015, 20:45 / 449 elite & idei

Aurel Vainer: Suferințele evreilor trebuie cunoscute nu numai de către aceștia

Aurel Vainer: Suferințele evreilor trebuie cunoscute nu numai de către aceștia

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), Aurel Vainer, a declarat că suferințele evreilor trebuie cunoscute nu numai de către aceștia, afirmând că „lecțiile istoriei nu trebuie uitate pentru a nu se repeta”.

„Despre Holocaust și despre suferințele evreilor nu trebuie să cunoască numai evreii. Pentru că, de obicei, noi ne plângeam pe umărul nostru. Noi vrem să ieșim în arenă pentru a prezenta o imagine clară despre ce s-a întâmplat atunci”, a afirmat vineri Aurel Vainer, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Președintele FCER a fost prezent la simpozionul „Demnitatea umană în timpul Holocaustului din România”, dedicat comemorării pogromului de la București din ianuarie 1941.

Vainer a anunțat că Federația „va executa, cu ajutorul Primăriei Sectorului 3, un monument dedicat martirilor pogromului de la București, care va fi inaugurat, probabil, în primăvară”.

Directorul Muzeului Național al Satului ,”Dimitrie Gusti”, Paula Popoiu, a afirmat că „generațiile de astăzi trebuie să cunoască adevărul, pe care trebuie să ni-l asumăm”. „E o bucată de istorie tristă. (…) În acest muzeu care conservă memoria nu facem altceva decât să spunem: ‘Să nu se mai întâmple!'”, a spus Paula Popoiu.

Ea a susținut că „ceea ce s-a întâmplat la Paris, în 11 septembrie 2001 la New York sau ceea ce s-a întâmplat în multe locuri în ultima vreme, arată că Holocaustul mai trăiește”, pledând pentru a face cunoscută tinerelor generații această bucată de istorie.

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a transmis un mesaj din partea președintelui Klaus Iohannis, accentuând că șeful statului va cinsti memoria victimelor Holocaustului printr-o manifestare ce se va desfășura la Palatul Cotroceni în 27 ianuarie, Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Holocaustului.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Bogdan Stanoevici a afirmat că „un popor care nu-și cunoaște istoria nu-și poate înțelege prezentul”. „Un popor care nu-și cunoaște istoria și care nu și-o acceptă nu poate înțelege prezentul și deci nu poate construi viitorul”, a spus Stanoevici.

Daniel Vasile, reprezentantul Agenției Naționale pentru Romi, care a menționat că a crescut cu poveștile pogromului evreilor și al romilor și cunoaște „în detaliu” acele evenimente, a transmis un mesaj de pace. „Omul poate fi ucis, dar nu poate fi înfrânt!”, a spus Vasile.

Reprezentantul Patriarhiei Române, pr. Ioan Armași, a afirmat că viața ne învață să fim alături și la evenimentele fericite și la cele triste. „Tebuie să învățăm să nu mai repetăm greșelile trecutului. Dar trebuie să învățăm că suntem oameni, făpturi făcute de Dumnezeu și trebuie să trăim împreună iubindu-ne”, a spus pr. Ioan Armași.

Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, dr. Alexandru Florian, a salutat „gestul firesc al statului român care împărtășește valorile democrației și al instituției gazdă care consideră necesar să comemoreze victimele atrocelor evenimente din ianuarie 1941”.

Au fost transmise mesaje din partea ministerelor Afacerilor Externe și Relațiilor cu Românii de Peste Hotare. Totodată, președintele B’nai B’rith România, Jose Iacobescu, a chemat la „aducere aminte”.

Ca semn de aducere aminte a evenimentelor petrecute în urmă cu aproape trei sferturi de veac, în cadrul simpozionului au fost prezentate în imagini mărturii despre rebeliunea legionară și atrocitățile de la abatorul din București. A fost deschisă o expoziție de fotografie dedicată tragicelor evenimente din ianuarie 1941.

Evenimentul, la care au fost prezenți reprezentanți ai Israelului, Poloniei și Rusiei, a fost organizat de Centrul Cultural Româno — Israelian, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, FCER, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Primăria Municipiului Moinești, Bacău.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe