Matei Bogdan
Publicat în 26 februarie 2020, 13:18 / 422 elite & idei

Aurelian Dochia: Leul, atins de coronavirus

Aurelian Dochia: Leul, atins de coronavirus

Moneda naţională pare afectată de virusul din China, slăbind pe zi ce trece atât în faţa principalelor valute, cât şi comparativ cu aurul.

Motivele deprecierii leului faţă de euro sunt în bună măsură de ordin extern şi ţin de aversiunea investitorilor faţă de risc, în contextul epidemiei cu noul coronavirus, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist la XTB România, citat de Agerpres.

Analistul a precizat: „Deprecierea pe care o vedem în ultimele zile se înscrie într-un trend mai vechi şi are cauze multiple. Faptul că atingem un prag simbolic normal atrage atenţia şi creează emoţie, dar nu este o surpriză. Motivele pentru această mişcare sunt în bună parte de ordin regional şi extern, probabil că nu exclusiv. Ce vreau să spun? Din punct de vedere extern şi regional, ne gândim la aspecte precum aversiunea faţă de risc care se manifestă în pieţe şi ţine de situaţia creată de coronavirus şi impactul economic care determină investitorii să dorească să se retragă spre zone mai sigure. Aceasta se vede bine şi pe monedele din regiunea noastră care oferă randamente mai bune în general decât cele din economiile majore. Al doilea aspect ţine de incertitudini locale de ordin economic şi politic. Vorbim de un deficit foarte mare, vorbim despre întrebarea dacă măsurile anunţate şi implementate sunt cele sustenabile şi ce se întâmplă cu situaţia politică, dacă vom avea sau nu guvern”.

El a adăugat că nu ar trebui să punem accentul pe situaţia politică de la noi şi a precizat că, în cazul în care lucrurile erau liniştite în lume, efectul pe curs era marginal.

Deficitele gemene şi evenimentele politice au stârnit probabil îngrijorări în rândul investitorilor, a declarat, la rândul său, Ciprian Dascălu, economist şef la Banca Comercială Română. Specialistul a subliniat: „Monedele regionale au o uşoară tendinţă de depreciere. Scăderea leului este în linie cu prognozele noastre şi cu aşteptările pieţei. Pentru finalul primului trimestru, ne aşteptăm la un curs euro de 4,79 lei, faţă de 4,81 mediana din sondajul Bloomberg. Pentru finalul anului vedem un curs euro/leu de 4,87 faţă de mediana Bloomberg de 4,88”.

Piaţa se aştepta de mai multe luni ca leul să aibă o evoluţie negativă, având în vedere deficitele mari, care se află pe un trend de creştere, ne-a spus economistul Aurelian Dochia, săptămâna trecută, explicând: „La un moment dat, acest cumul de factori trebuia să aibă un oarecare efect asupra cursului de schimb. Dacă ne uităm pe o perioadă de câteva luni, tendinţa de creştere era evidentă. Desigur, există mişcări internaţionale între valute, nu numai între leu şi euro, dar şi între raportul dintre euro şi dolar, moneda americană având, în general, o tendinţă de întărire în faţa celorlalte principale valute din lume. Acest fapt s-a datorat în primul rând pentru că economia americană avansează considerabil din toate punctele de vedere, iar strategiile aplicate în momentul de faţă cu privire la stabilitatea economică şi financiară, chiar şi faţă de coronavirus, poate să aibă un efect de refugiu către ceea ce este considerat dolarul, care se prezintă întotdeauna ca fiind un activ sigur şi, în momentele de genul acesta, dolarul câştigă în faţa celorlalte valute”.

Şi Ionuţ Dumitru, fostul preşedinte al Consiliului Fiscal, este de părere că leul are o tendinţă de depreciere faţă de euro pe fondul deteriorării factorilor fundamentali care ţin de deficitul de balanţă comercială. Ionuţ Dumitru a adăugat: „Nu ştiu dacă are sau nu are legătură cu situaţia politică. Părerea mea este că nu trebuie să căutăm vreo relevanţă pentru mişcările din aceste zile, ci mai degrabă trebuie să ne uităm la factorii fundamentali din spate. Cursul se depreciază nu de ieri, de azi. Are o tendinţă de depreciere de ceva timp, pe fondul deteriorării factorilor fundamentali care ţin de deficitul de balanţă comercială”.

Deficitul bugetar a atins, anul trecut, nivelul de 4,6%. Comisia Europeană estimează un deficit de 7% pentru anul viitor, într-un scenariu în care nu se modifică politicile fiscal-bugetare, avertizează economistul, preconizând un curs mediu de 4,85 lei pentru un euro pentru acest an.

Leul s-a depreciat, vineri, cu 1,92 bani (+0,40%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, iar cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,8026 lei/euro. Şi francul elveţian (CHF) a atins un nou maxim, vineri, de 4,5258 lei, de la nivelul de 4,5078 înregistrat joi. Dolarul american a valorat, vineri, 4,4462 lei, de la 4,4307 lei, cu o zi înainte, în timp ce gramul de aur a ajuns la 233,5122 lei, de la 229,4268 lei, în ziua de joi.

bursa.ro

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe