Matei Bogdan
Publicat în 14 octombrie 2020, 14:32 / 403 elite & idei

Barbu Mateescu: ”Câteva învățăminte după alegerile locale”

Barbu Mateescu: ”Câteva învățăminte după alegerile locale”

Ele sunt subiective. Te invit să fii în dezacord cu câte dorești. Nu toți cititorii, însă, vor fi în dezacord cu aceleași lucruri.

  1. Problemele de brand ale PSD nu afectează credibilitatea primarilor în funcție ai partidului din mediul rural și localitățile mici din mediul urban. Partidul are în continuare un schelet solid sau, alternativ spus, se confruntă cu o opoziție nu foarte eficientă în aceste arii.

Informația aceasta este importantă dar, în funcție de circumstanțe, poate să fie irelevantă. Puțini și-au dat seama în urma alegerilor locale din 2016 că Timiș, de exemplu, devenise un județ în majoritate roșu (52 de primari PSD dintr-un total de 97). De altfel, la parlamentare, PSD a ocupat locul unu în județ, la 10% în fața PNL. Însă la europarlamentare, doar doi ani mai târziu, PSD a terminat cu 15% în urma PNL, care nici măcar nu era câștigătorul județului, liberalii obținând un scor mai mic decât USRPLUS. Scorurile Vioricăi Dăncilă la prezidențiale în Timiș, în ambele tururi, au fost nemenționabil de mici. Schimbând cifrele dar nu fondul, găsim realități similare pentru perioada 2016-2019 în Ialomița, Cluj, Iași și câte și mai câte județe din țara noastră.

Primarii pot impulsiona, dar nu sunt super-eroi. Valurile le reduc utilitatea, ba chiar îi pot scufunda. Estimez că nu va exista un val anti-PSD la aceste parlamentare, iar primarii PSD vor putea să-și mobilizeze votanții cu o eficiență semnificativă.

1b. În ciuda migrațiilor foarte mult discutate, PNL nu a depășit PSD ca număr de primari. Acest aspect este simbolic – datorită migrațiilor interne către orașele mari, precum și datorită schimbărilor demografice, un primar de comună nu mai înseamnă ce însemna în 2002 sau 1992 – dar are importanța sa. PNL trebuie în continuare să ia PSD în serios. Responsabilitatea pentru diferență (140 de primari în plus pentru PSD) nu se datorează într-o imensă măsură altor competitori puternici sau rezultatelor din marile orașe, USRPLUS de exemplu având doar 45 de primari.

  1. PSD are o problemă în orașele mari sau foarte mari, cu excepția notabilă a Galațiului și Brăilei, care se află însă în dezagregare economică și demografică.

Această expulzare cvasi-totală a partidului condus de Marcel Ciolacu din marile concentrații demografice va duce la nașterea unei perioade interesante. Într-o guvernare PSD rentează să fii primar (PSD) de localitate mică și fără prea mare activitate economică. Te poți baza pe guvern sau, mai bine spus, pe partid să-ți salveze situația financiară. Ce se va întâmpla după parlamentare, când PNL aproape cert va guverna iar acești primari se vor pomeni fără ajutor? Vor fi acești primari PSD de localități nu foarte norocoase niște „flori într-o vază” – aparent o realitate impresionantă dar de fapt izolați și fără efect? Cum se va răsfrânge această situație asupra unor aspecte mai importante decât politica, precum demografia sau fluxul investițiilor străine? Va accelera această situație migrația dinspre orașele mici și mediul rural spre cele mari? Sunt primarii acelor orașe mari pregătiți pentru așa ceva? Este PNL?

Continuare, aici: https://www.gandul.ro/opinii/barbu-mateescu-cateva-invataminte-dupa-alegerile-locale-opinie-19519586

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe