Matei Bogdan
Publicat în 9 iunie 2021, 12:22 / 25 elite & idei

Barbu Mateescu participă la evenimentul online „Cu Bună Știință – Orașe vii”

Barbu Mateescu participă la evenimentul online „Cu Bună Știință – Orașe vii”

Mai mult de jumătate din populația actuală a globului trăiește în orașe, iar gradul de urbanizare crește neîncetat. Deși primele orașe au apărut demult, acum circa 10.000 de ani, pînă de curînd cea mai mare parte a omenirii a continuat să-și ducă viața în așezări de mici dimensiuni. Schimbarea s-a produs în secolul XX, creșterea generalizată a prosperității determinînd o migrație masivă spre zonele urbane.
Viața în orașe prezintă multe avantaje, de natură economică, socială sau culturală. În același timp apar și probleme noi: aglomerația, poluarea, însingurarea … Cum putem să facem orașele mai plăcute traiului? Cum putem balansa necesitățile economice cu cele de mediu? Cum putem construi zone urbane nu doar prospere, dar și prietenoase?
Link Zoom: https://us02web.zoom.us/…/tZUvcO6tqzwsGtwdUaIxobEmV6mtM…
Bogdan Suditu, specialist în geografie socială, și sociologul Barbu Mateescu sînt invitații celei de-a șaisprezecea ediții a întîlnirilor „Cu Bună Știință”. Ca de obicei, gazdele evenimentului sînt Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural și Alexandru Toma Pătrașcu, fondatorul și directorul Bucharest Science Festival. Puteți participa la dezbatere prin Zoom sau o puteți urmări în direct pe pagina BSF.
Bogdan este conferențiar în Departamentul de Geografie Umană și Economică a Facultății de Geografie din Universitatea București. A absolvit celebra ENA, Școala Națională de Administrație din Franța, și a lucrat o perioadă în cadrul Ministerul Dezvoltării, în calitate de expert în planificare urbană și politici de locuire. În această primăvară, a primit din partea Franței ordinul Palmes académiques, în gradul de cavaler, pentru activitatea profesională și civică.
Barbu a absolvit University of Pennsylvania, în ultimul deceniu abordînd atît proiecte de consultanță politică cît și legate de dezvoltarea urbană.
Puteți sprijini acest proiect prin platforma Patreon: https://www.patreon.com/CuBunaStiinta
Corina Negrea a absolvit Facultatea de Chimie-Fizică a Universității din București, iar din 1995 este redactor la Radio România Cultural. Cu o experiență de peste două decenii în acest domeniu, a realizat sute de interviuri cu cercetători români și străini. Din 1998, este corespondentul Radio România la Stockholm la decernarea premiilor Nobel.
Alexandru Toma Pătrașcu este fondatorul și directorul Bucharest Science Festival și autorul cărții Povestiri despre Epidemii și Vaccinuri (https://www.goodreads.com/…/54834633-povestiri-despre…), apărută de curînd la Editura Humanitas. După absolvirea Facultății de Electronică a Universității Politehnica din București a urmat programul de masterat în afaceri al The Open University, Marea Britanie, specializîndu-se ulterior în comunicare.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe