OraNoua.ro
Publicat în 24 aprilie 2014, 16:23 / 410 elite & idei

Bogdan Aurescu a avut consultări cu adjunctul ministrului de externe din Kazahstan

Bogdan Aurescu a avut consultări cu adjunctul ministrului de externe din Kazahstan

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a avut marți consultări politice cu adjunctul ministrului afacerilor externe al Republicii Kazahstan, Alexei Volkov, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

Potrivit MAE, au fost abordate în cadrul discuțiilor calendarul contactelor politice bilaterale din perioada următoare, aprofundarea dialogului bilateral la nivel înalt, guvernamental și parlamentar, dar și căile de extindere și aprofundare a ansamblului relațiilor de parteneriat dintre România și Kazahstan.

„Consultările au ocazionat un schimb util de opinii în ceea ce privește securitatea energetică la nivel regional și european. În context, demnitarul român a subliniat importanța organizării, la București, a următoarei sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de colaborare economică și tehnico-științifică, ca instrument relevant pentru extinderea și aprofundarea relațiilor bilaterale în domeniul economic și energetic. De asemenea, secretarul de stat român a menționat interesul și potențialul firmelor românești de a dezvolta proiecte concrete de cooperare economică în Kazahstan”, informează MAE.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au vizat și subiectul Rompetrol.

„Secretarul de stat român și omologul din Kazahstan au subliniat faptul că soluționarea diferendului dintre Rompetrol SA și statul român a deschis calea dezvoltării unor importante proiecte de investiții ale companiei kazahstaneze în România.

Consultările au reconfirmat perspectivele de dezvoltare a cooperării sectoriale în domeniul transporturilor, inclusiv prin conectarea porturilor de la Marea Caspică ale Kazahstanului, mai ales a portului Aktau, cu portul Constanța, contribuind la concretizarea coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră — Marea Caspică, urmând ca acestea să fie detaliate cu ocazia contactelor și consultărilor la nivelul autorităților relevante din cele două țări”, se arată în comunicatul citat.

Un alt subiect de discuție între Aurescu și diplomatul din Kazahstan a fost legat de perspectivele de consolidare a cadrului juridic bilateral, a cooperării în domeniul cultural și educațional. În acest context a fost salutată salutată deschiderea, în ianuarie 2014, a Lectoratului de Limbă Română în cadrul Universității de Stat din Karaganda, „regiune unde există o comunitate importantă de aproape 4.000 de români”.

„Discuțiile au atins și problematica internațională și regională, cu accent pe importanța consolidării securității și stabilității în Asia Centrală, dar și Afganistan sau dosarul nuclear iranian. De asemenea, situația din Ucraina a fost discutată în detaliu de către cei doi oficiali. La finalul întrevederii, s-a convenit continuarea consultărilor la acest nivel”, se mai arată în comunicatul amintit.

Potrivit MAE, Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al României din Asia Centrală, schimburile comerciale bilaterale înregistrând o dezvoltare dinamică. Astfel, în anul 2013, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Kazahstanul a fost de 2.432,86 milioane dolari SUA.

Ultima ora:

ObservatorLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

PoliticMircea Geoană: România ar putea fi prima ţară europeană care să se alăture Antantei pentru protecţia mediului

EconomieCosmin Ghiţă: Nuclearelectrica şi NuScale Power salută aprobarea de către CNCAN a Documentului Bază de Autorizare (DBA) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale cu reactoare modulare mici

ExternTeodor Baconschi: 33 de ani de la reunificarea Germaniei. De ce Berlinul rămâne stindardul democrației europene

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark MilleyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe