OraNoua.ro
Publicat în 30 aprilie 2014, 18:21 / 409 elite & idei

Bogdan Aurescu a discutat cu oficiali polonezi despre situația din Ucraina și apărarea antirachetă

Bogdan Aurescu a discutat cu oficiali polonezi despre situația din Ucraina și apărarea antirachetă

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul MAE, Bogdan Aurescu, a discutat cu oficiali polonezi despre criza din Ucraina și despre necesitatea ca această țară să primească în continuare sprijin, ca de altfel și ceilalți parteneri estici, în special Republica Moldova, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

După cum arată MAE, discuțiile s-au purtat în perioada 23-24 aprilie în cadrul celei de-a patra runde a dialogului strategic româno-polonez pe teme de securitate.

Din partea României a participat, alături de Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare în cadrul MApN, Valeriu Nicuț, iar din partea Poloniei delegația a fost condusă de Boguslaw Winid, subsecretar de stat în MAE polonez, și Robert Kupiecki, subsecretar de stat în Ministerul polonez al Apărării.

„Delegațiile română și poloneză au abordat pe durata celor două zile de consultări o tematică extinsă, cu accent pe situația de securitate din Ucraina, perspectivele de evoluție și impactul acesteia asupra securității euro-atlantice, precum și imperativul consolidării apărării colective în cadrul NATO. Totodată, au fost discutate teme precum Politica UE de Securitate și Apărare Comună, controlul armamentelor convenționale și neproliferare, dosarul nuclear iranian, dar și alte teme de interes”, se arată în comunicatul citat.

În contextul evoluțiilor din Ucraina, Aurescu a pledat pentru o prezență activă a NATO în flancul său estic și a subliniat că este esențial ca Alianța să mențină în atenție pe termen lung regiunea extinsă a Mării Negre.

Potrivit MAE, ambele părți și-au exprimat sprijinul ferm față de integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

„Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea continuării acordării unui sprijin substanțial Ucrainei și partenerilor estici, în special Republicii Moldova, în scopul apropierii de structurile europene, element esențial în asigurarea stabilității și securității regionale”, se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, Aurescu și Winid au discutat și despre perspectivele celor două țări de a intra în programul american Visa Waiver și au convenit continuarea demersurilor pentru a promova modificarea legislației SUA în domeniu.

În perspectiva Summit-ului Alianței Nord-Atlantice din Marea Britanie, reprezentanții României și ai Poloniei au căzut de acord asupra faptului că un obiectiv major cu prilejul reuniunii la vârf aliate îl reprezintă consolidarea dimensiunii de apărare colectivă a NATO, mai ales în contextul amenințărilor de securitate din vecinătate.

În context, delegația română a subliniat poziția României în favoarea politicii NATO a „ușilor deschise”, care să fie materializată prin decizii relevante la Summit-ul NATO din septembrie în ce privește Muntenegru și Georgia, arată MAE.

Un alt subiect abordat în discuții a fost apărarea antirachetă. În acest sens, Bogdan Aurescu a prezentat progresele realizate în pregătirea amplasării pe teritoriul național a elementelor sistemului american antirachetă.

„De asemenea, a fost realizat un schimb de vederi în ceea ce privește progresul către capacitatea operațională inițială a sistemului antirachetă al NATO, ambele părți exprimând sprijinul ferm în acest sens”, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit MAE, în marja dialogului strategic româno-polonez, secretarul de stat Bogdan Aurescu a fost distins cu Medalia de Aur a Forțelor Armate Poloneze, cea mai înaltă decorație care poate fi acordată de Forțele Armate Poloneze unui oficial străin, conferită de ministrul Apărării Naționale al Republicii Polone, în semn de înaltă apreciere pentru eforturile de aprofundare a relațiilor de Parteneriat Strategic dintre România și Polonia.

„Sunt foarte onorat de acordarea acestei înalte distincții poloneze. (…) România și Polonia, ca statele membre UE și NATO cele mai mari aflate la frontiera externă de Est a celor două organizații, au o responsabilitate crescută pentru asigurarea securității comunității de valori din care facem parte, astfel încât vecinătatea estică, regiunea Mării Negre să fie stabilă, sigură, democratică și fără conflicte. Sunt convins că vom lucra împreună eficient, ca parteneri strategici și aliați, pentru aceste obiective comune”, a arătat, cu acest prilej, Aurescu, potrivit sursei citate.

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: Semnarea hashtag#Memorandumului de Înțelegere cu Banca Franței reprezintă un moment semnificativ și emoționant pentru hashtag#Moldova

PoliticRadu Burnete: Dacă nu acceptăm schimbarea ea va veni de unde nu trebuie

EconomieRadu Burnete: Declarație Concordia față de Ordonanța de Urgența privind măsurile fiscal-bugetare adoptată în 28 decembrie 2024

ExternCătălin Predoiu: Includerea în Visa Waiver va crește profilul internațional al României, un partener de încredere și stabilitate, și va crește oportunitățile investițiilor americane

SocialCsibi Magor: Când ai un lider interesat de oameni, potențialul tău crește

EvenimenteAnca Dragu: Semnarea hashtag#Memorandumului de Înțelegere cu Banca Franței reprezintă un moment semnificativ și emoționant pentru hashtag#Moldova

EditorialValeriu Stoica: Intoleranța nu trebuie să fie tolerată

CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe