OraNoua.ro
Publicat în 20 septembrie 2012, 20:23 / 460 elite & idei

Bogdan Aurescu a participat la Belgrade Security Forum

Bogdan Aurescu a participat la Belgrade Security Forum

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut joi, 20 septembrie 2012, la Belgrad, în marja participării la  Belgrade Security Forum, o întrevedere cu vice-ministrul sârb al afacerilor externe din Ministerul Afacerilor Externe, Vera Mavric.

Oficialul român şi-a exprimat convingerea că noul statut al Serbiei în relaţia cu UE, de ţară candidată, va fi un stimulent al procesului intern de reforme, pentru îndeplinirea tuturor criteriilor de aderare, inclusiv în ce priveşte situaţia minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei. Totodată, acesta a reiterat interesul ţării noastre pentru implementarea deplină a Protocolului celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte România – R. Serbia pentru protecţia minorităţilor naţionale, semnat la 1 martie 2012, document asumat de ambele state şi care are prevederi concrete vizând îmbunătăţirea situaţiei persoanelor aparţinând minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei.

În acest context, demnitarul român, care este şi co-preşedinte al Comisiei Mixte România – R. Serbia pentru protecţia minorităţilor naţionale, a subliniat faptul că implementarea eficientă, de ambele părţi, a prevederilor Protocolului este un pas important în procesul ameliorării protecţiei acestora. A accentuat, totodată, faptul că pentru R. Serbia aplicarea recomandărilor Protocolului are o importanţă deosebită în contextul asumării şi implementării de către această ţară a criteriilor de aderare la UE.

Bogdan Aurescu a înaintat părţii sârbe o situaţie a aplicării recomandărilor din Protocol adresate părţii române şi a exprimat disponibilitatea de a participa la o întâlnire a co-preşedinţilor Comisiei Mixte cu Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, la Haga, în luna octombrie, pentru evaluarea gradului de implementare a Protocolului.

În cadrul discuţiilor au fost abordate şi alte teme de interes bilateral, precum şi aspecte legate de parcursul european al Serbiei. Partea română a reiterat disponibilitatea de a continua negocierile pentru finalizarea Acordului pentru micul trafic de frontieră, subliniind că acesta reprezintă un instrument foarte util pentru fructificarea potenţialului economic, în beneficiul cetăţenilor români şi sârbi care locuiesc în zona de frontieră.

Totodată, a reafirmat că susţinerea parcursului european al Serbiei reprezintă un obiectiv constant, fiind reiterată disponibilitatea României de a asista eforturile de apropiere de UE, atât prin sprijin politic, cât şi tehnic.

Cu ocazia participării la lucrările Forumului de Securitate de la Belgrad, secretarul de stat Bogdan Aurescu va susţine, ca vorbitor principal, o intervenţie la sesiunea intitulată ‘Frozen Conflicts or Frozen Lives’. Demnitarul român va sublinia legătura dintre conflictele îngheţate din Europa şi fenomene precum traficul de droguri, arme sau activităţi teroriste, complex de acţiuni ce subminează securitatea colectivă şi stabilitatea socială. Va reafirma poziţia României privind conflictele îngheţate din Transnistria, Georgia sau Nagorno-Karabach, respectiv implicarea activă a întregii comunităţi internaţionale pentru găsirea unor soluţii efective, viabile şi imediate pentru aceste zone de instabilitate.

Informaţii suplimentare

La 1 martie 2012, la Bruxelles, a fost semnat, de către Reprezentanţii Permanenţi ai României şi Serbiei la UE, Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România şi Republica Serbia privind minorităţile naţionale.

Belgrade Security Forum reprezintă o platformă regională de dialog politic la nivel înalt, care îşi propune să contribuie substanţial la dezvoltarea comunităţii de securitate în Balcanii de Vest şi la dezbaterile pe teme de politică externă şi de securitate europeană şi globală.

Belgrade Security Forum este organizat de o reţea de organizaţii neguvernamentale şi think tank-uri importante din Serbia – Belgrade Fund for Political Excellence, European Movement Serbia Belgrade Centre for Security Policy – în parteneriat cu Balkan Trust for Democracy (proiect al German Marshall Fund ), UN Women, United Nations Development Programme şi Comisia Atlantică Slovacă.

Derulată sub tema ‘Coping with the crisis: challenges to democracy and security’, ediţia din acest an a Forumului a reunit factori de decizie din Serbia şi din alte state europene, precum şi reprezentanţi de elită ai mediului academic local şi internaţional pentru a dezbate modalităţile de valorificare a oportunităţilor existente în vederea elaborării unor politici pragmatice, capabile să conducă la depăşirea efectelor crizei şi la consolidarea securităţii şi stabilităţii regiunii. La lucrările forumului au fost invitaţi să participe: Ivica Dačić‚ prim-ministru şi ministru de interne şi Aleksandar Vučić‚ prim-adjunct al primului ministru şi ministru al apărării din Serbia, Miroslav Lajčak‚ viceprim-ministru şi ministrul afacerilor externe al Slovaciei, Jiří Schneider‚ prim-adjunct al ministrului afacerilor externe şi secretar de stat pentru afaceri europene din R. Cehă, Ana Trišić-Babić‚ adjunct al ministrului afacerilor externe din Bosnia şi Herţegovina.

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe