OraNoua.ro
Publicat în 22 mai 2013, 19:41 / 208 elite & idei

Bogdan Aurescu a participat la Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei (Strasbourg, 16 mai 2013)

Bogdan Aurescu a participat la Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei (Strasbourg, 16 mai 2013)

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a condus delegaţia română care a participat, la 16 mai, la Strasbourg, la reuniunea Comitetului Miniştrilor (CM) al Consiliului Europei (CoE).

Agenda reuniunii, plasată sub titlul ‘Democraţia, drepturile omului şi statul de drept în Europa: consolidarea impactului acţiunii Consiliul Europei’, a cuprins ca subiect principal eficientizarea mecanismelor de monitorizare ale organizaţiei, discutarea subiectelor legate de asigurarea eficacităţii pe termen lung a mecanismului de supraveghere al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, Politica de Vecinătate a Consiliului Europei, cooperarea dintre UE şi CoE, precum şi transferarea preşedinţiei CM către Armenia.

În intervenţiile sale, şeful delegaţiei României a punctat faptul că ţara noastră susţine, de principiu, iniţiativa Secretarului General al CoE de creştere a eficienţei mecanismelor de monitorizare, precum şi corelarea concluziilor acestora cu activităţile CoE de asistenţă şi cooperare. Demnitarul român a subliniat necesitatea menţinerii integrităţii diferitelor structuri de monitorizare ale organizaţiei de la Strasbourg. ‘Monitorizarea trebuie transformată într-un parteneriat real, orientat spre rezultate între statele membre şi organizaţie, păstrând totodată diversitatea instrumentelor aflate la dispoziţie şi, desigur, relevanţa acestora’ a arătat Bogdan Aurescu.

În acest context, România şi-a reafirmat ataşamentul ferm pentru principiile şi valorile consacrate în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi menţinerea sprijinului pentru procesul de reformă a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Şeful delegaţiei României a salutat adoptarea în cadrul reuniunii a Protocolului 15 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi paşii făcuţi pentru adoptarea Protocolului 16.

În ceea ce priveşte Politica de vecinătate a Consiliului Europei, Bogdan Aurescu a arătat că România sprijină activ eforturile organizaţiei de angajare în procesele de transformare democratică din statele aflate în proximitatea sa geografică, cu păstrarea echilibrului aplicării acesteia între dimensiunea sudică (Africa de Nord, Orientul Mijlociu) şi cea estică (Asia Centrală). Astfel, a arătat că România va contribui concret la acest efort inclusiv prin organizarea, pe 18-19 octombrie 2013, la Bucureşti, a unei Conferinţe pe tema partidelor politice în democraţie, dedicată statelor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, în continuarea Atelierului Intercultural pe tema ‘Noul constituţionalism în lumea arabă. Procesul elaborării constituţiilor într-un context în schimbare’ (Marrakech, Maroc, 14-15 mai 2013), la care diplomatul român a participat ca membru supleant al Comisiei de la Veneţia.

‘Consiliul Europei şi statele membre pot împărtăşi lecţii învăţate valoroase statelor din apropierea noastră angajate pe calea stabilizării şi democratizării. Trebuie să începem să gândim în perspectivă strategică, pe termen lung pentru a promova coerent standardele europene în Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală’ a spus secretarul de stat.

În marja sesiunii ministeriale, Bogdan Aurescu a avut discuţii cu Andreas Mavroyianis, secretar de stat permanent în MAE cipriot, cu Peter Javorcik, secretar de stat în MAE slovac şi cu Zsolt Nemeth, secretar de stat în MAE ungar.

De asemenea, secretarul de stat a avut o scurtă discuţie cu secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, pe tema implicării active a României în conturarea politicii de vecinătate a organizaţiei, respectiv pe tema reformei constituţionale din România, secretarul general apreciind pozitiv modul de cooperare a României cu CoE prin Comisia de la Veneţia, în acest domeniu.

În contextul aniversării, în 2013, a 20 ani de la aderarea României la Consiliul Europei, este prevăzută, în această seară, la Reprezentanţa Permanentă a României la Strasbourg, o ceremonie, cu participarea secretarului de stat român, de înmânare a decoraţiei ‘Steaua României’, în grad de Comandor, acordată de Preşedintele României fostului Secretar general adjunct al Consiliului Europei, doamna Maud de Boer Buquicchio.

De asemenea, va fi acordată lui Jean-Louis Laurens, fost director general pentru afaceri politice al CoE, diploma aniversară ‘150 ani de diplomaţie românească’.

Informaţii suplimentare

Comitetul de Miniştri este format din câte un reprezentant al fiecăruia dintre cele 47 de state membre ale CoE. Preşedinţia Comitetului este asigurată, prin rotaţie, pe o durată de şase luni, schimbându-se cu fiecare sesiune potrivit ordinii alfabetului englez a statelor membre. Din anul 2004 sesiunile ministeriale au loc o singură dată pe an.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe