Bogdan Daradan
Publicat în 5 octombrie 2012, 11:46 / 653 elite & idei

Bogdan Aurescu a participat la discuţiile româno-poloneze pe teme de securitate naţională

Bogdan Aurescu a participat la discuţiile româno-poloneze pe teme de securitate naţională

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a găzduit la Bucureşti, în perioada 3-4 octombrie 2012, alături de secretarul de stat Sebastian Huluban din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, cea de-a doua rundă a Dialogului Strategic româno-polonez, derulat sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia. Delegaţia poloneză a fost condusă de Boguslaw Winid, secretar de stat în MAE polonez, şi Robert Kupiecki, secretar de stat în ministerul polonez al apărării, transmite Romanian Global News.

Cele două părţi au trecut în revistă stadiul implementării Planului de Acţiune al Parteneriatului Strategic româno-polonez. Cei patru secretari de stat au evaluat pozitiv progresele înregistrate în domeniul politic şi militar, şi au convenit necesitatea dezvoltării cooperării în domeniul economic.

De asemenea, cele două delegaţii au abordat evoluţiile din Vecinătatea Estică (relaţiile cu R. Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă), precum şi situaţia post-electorală din Georgia. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat susţinerea pe care România o acordă proceselor de reglementare a conflictelor prelungite din regiune, cu un accent special pe dosarul transnistrean, cu respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova.
Totodată, a fost evaluat stadiul implementării deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Chicago din mai 2012, cu un accent aparte pe apărarea antirachetă, parteneriatele Alianţei şi perspectivele extinderii cu noi membri.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a exprimat satisfacţie pentru modul în care NATO implementează măsurile adoptate la Chicago menite să operaţionalizeze sistemul de apărare antirachetă, precizând că dialogul româno-american privind aranjamentele de implementare ale Acordului bilateral în domeniul apărării antirachetă se derulează în calendarul convenit, fără întârzieri.

Demnitarul român a subliniat importanţa pe care România o acordă parteneriatelor NATO, evidenţiind că Alianţa are nevoie atât de partenerii globali, gata să contribuie substanţial la îndeplinirea obiectivelor Aliate, cât şi de partenerii tradiţionali din vecinătate, ale căror necesităţi trebuie luate în considerare de către Alianţă.

În ceea ce priveşte extinderea NATO, secretarul de stat român a exprimat sprijinul pe care România îl acordă menţinerii politicii Aliate a uşilor deschise, factor motivant pentru statele aspirante în menţinerea ritmului reformelor şi însuşirii valorilor euro-atlantice.

Cele două părţi au discutat şi despre evoluţiile din domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună a UE, cu un accent aparte asupra modalităţilor de sprijin reciproc în contextul participării României şi Poloniei la misiuni civile şi militare de gestionare a crizelor. Totodată, au fost abordate şi perspectivele de actualizare a Strategiei Europene de Securitate, secretarul de stat Bogdan Aurescu reafirmând interesul părţii române pentru un demers comun în acest sens.

De asemenea, cele două delegaţii au dezbătut oportunităţile de cooperare practică în domeniul militar, inclusiv în cadrul iniţiativelor NATO şi UE, Smart Defense şi, respectiv Pooling and Sharing, un rol aparte fiind atribuit Acordului bilateral de cooperare în domeniul militar.
Au mai fost discutate evoluţiile din Afganistan în perspectiva aplicării deciziilor de la Chicago, precum şi situaţia îngrijorătoare din Siria generată de acţiunile agresive din ultima perioadă, cele două părţi reafirmând solidaritatea şi sprijinul faţă de Turcia.

Ultima ora:

ObservatorDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

PoliticMarco Badea: Profilul celor mai importanți candidați înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni

EconomieTănase Stamule: România vrea nu vrea va trece în următorii ani printr-o schimbare profundă

ExternTiberiu Andrioaiei: Echilibrul regional în Balcani presupune și efortul armonizării legislațiilor sectoriale

SocialDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

EvenimenteAndreea Negru: Armata și antreprenoriatul fac echipă pe frontul leadership

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul stelelor! (1)

CulturaAndrei Borțun – Alina Vîlcu – Omid Ghannadi – Design Stories – ROMANIAN DESIGN WEEK – S03-E03



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe