OraNoua.ro
Publicat în 23 ianuarie 2013, 03:14 / 171 elite & idei

Bogdan Aurescu a susținut prezentarea raportului naţional privind situaţia respectării drepturilor omului în România

Bogdan Aurescu a susținut prezentarea raportului naţional privind situaţia respectării drepturilor omului în România

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a susţinut marţi, 22 ianuarie 2013, la Geneva, prezentarea raportului naţional privind situaţia respectării drepturilor omului în România, în cadrul examinării periodice universale ce se realizează la nivelul Consiliului ONU al Drepturilor Omului.

Secretarul de stat a prezentat progresele întreprinse de autorităţile române în domeniul drepturilor omului în perioada 2008-2012, evidenţiind eforturile constante depuse de autorităţile române în vederea respectării şi promovării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv a celei rome, măsurile adoptate în domeniul justiţiei, sănătăţii, al drepturilor copilului şi ale persoanelor cu dizabilităţi, libertatea presei, combaterea traficului de persoane şi altele.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat importanţa pe care autorităţile române o acordă promovării şi protejării drepturilor omului şi a evidenţiat faptul că normele internaţionale în materie se aplică, potrivit Constituţiei, cu prioritate în dreptul intern, iar instanţele naţionale aplică jurisprudenţa CEDO.

Bogdan Aurescu a accentuat, de asemenea, asupra necesităţii cooperării în plan internaţional pentru asigurarea respectării drepturilor tuturor persoanelor, într-o perioadă în care criza economică afectează exercitarea drepturilor omului, mai ales a celor economice, sociale şi culturale.

În cadrul dialogului interactiv, care a durat în total 3 ore şi jumătate, au fost primite întrebări din partea a 72 de state din toate grupurile geografice, şeful delegaţiei române şi membrii delegaţiei răspunzând, în limita timpului alocat, unei mari părţi a acestora. Secretarul de stat român a dat asigurări că recomandările privind îmbunătăţirea unor aspecte punctuale în materia drepturilor omului, formulate de statele partenere în cadrul dialogului interactiv, vor fi analizate cu atenţie de autorităţile române şi vor face obiectul unor măsuri de implementare corespunzătoare.

Deschiderea spre dialog substanţial şi concret a delegaţiei române a fost apreciată în mod deosebit de o mare parte a statelor participante, care au salutat progresele înregistrate de România de la precedenta examinare în 2008.

Delegaţia română a fost formată din experţi ai MAE, precum şi de la Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul Afacerilor Interne.

Informaţii suplimentare

Evaluarea situaţiei de ansamblu a respectării drepturilor omului în România de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului (CDO) a avut loc în cadrul mecanismului internaţional de evaluare periodică universală (Universal Periodic Review – UPR) a situaţiei drepturilor omului din toate statele membre ONU de către Consiliul Drepturilor Omului. Acest exerciţiu este cea mai complexă evaluare la nivel mondial a nivelului de respectare a drepturilor omului, atât a celor civile şi politice, cât şi a celor economice, sociale şi culturale.

Potrivit prevederilor Rezoluţiei Adunării Generale a ONU 60/251, prin care a fost creat Consiliul, statele membre trebuie să se supună unei ‘evaluări universale periodice’, din 4 în 4 ani, a gradului de aplicare şi respectare a standardelor universal recunoscute în materie de drepturi şi libertăţi fundamentale.

Examinarea respectării drepturilor omului în fiecare dintre statele membre ONU se face pe baza raportului naţional furnizat de state şi a altor două documente, elaborate de Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), respectiv o compilaţie a informaţiilor furnizate în cadrul cooperării cu mecanismele ONU (proceduri speciale, organe convenţionale) şi o sinteză a comentariilor transmise de alte părţi interesate (în special organizaţii neguvernamentale).

Examinarea efectivă constă într-o serie de întrebări adresate statului examinat de către orice stat membru interesat cu privire la orice problemă de drepturile omului, în principal în baza celor trei documente menţionate mai sus.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe