OraNoua.ro
Publicat în 4 noiembrie 2015, 13:47 / 203 elite & idei

Bogdan Aurescu a transmis la Forumul SUERD un mesaj privind trecerea la implementarea efectivă a Strategiei Dunării

Bogdan Aurescu a transmis la Forumul SUERD un mesaj privind trecerea la implementarea efectivă a Strategiei Dunării

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, vineri, la cea de-a IV-a ediție a Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) de la Ulm, că este necesar ca, în perioada următoare, să se treacă de la etapa de formare a mecanismelor de gestionare a SUERD la implementarea efectivă a strategiei, prin încurajarea proiectelor de vizibilitate care au drept scop coeziunea socială, economică și teritorială a macro-regiunii Dunării.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, ministrul de Externe român a deschis, alături de prim-ministrul al landului german Baden-Wurttemberg, Winfried Kretschmann, cea de-a doua zi a forumului.

Șeful diplomației române a atras atenția asupra faptului că SUERD reprezintă, prin abordarea sa macro-regională, un veritabil instrument pentru identificarea unor soluții viabile, evocând, în context, provocările multiple cu care se confruntă spațiul european.

„Trebuie să devenim mai conștienți de faptul că avem la dispoziție un mecanism eficient și cuprinzător, care poate fi folosit pentru dezvoltarea și implementarea de proiecte cu rezultate tangibile pentru cetățeni”, a afirmat Aurescu, citat în comunicatul MAE.

Ministrul a menționat că un astfel de proiect promovat de România în cadrul SUERD este Rețeaua de Cercetare DANUBIUS, care vizează interconectarea eficientă a expertizei și a celor mai bune facilități europene în domeniu.

MAE informează că Aurescu a exprimat speranța că acest proiect va fi inclus pe lista infrastructurilor de cercetare de interes pan-european și a mulțumit tuturor celor care au susținut eforturile României.

Șeful diplomației române a încurajat, de asemenea, un proces de reflecție privind conectarea, firească și naturală, a SUERD la Marea Neagră într-un format extins de cooperare regională care poate oferi mai multe avantaje și oportunități.

„În final, doar numărul și caracterul semnificativ al proiectelor implementate sub egida Strategiei Dunării vor da măsura succesului acesteia”, a încheiat Bogdan Aurescu, potrivit comunicatului.

În marja reuniunii, precizează MAE, ministrul Aurescu a avut o întrevedere bilaterală cu Markku Markkula, președintele Comitetului Regiunilor, discuția cu oficialul european concentrându-se pe modalitățile de integrare în activitatea acestei structuri a inițiativelor Strategiei Dunării, mai ales în domeniul inovării și al abordării transfrontaliere a programelor concrete dezvoltate.

Cei doi oficiali au convenit ca în cadrul Summitului privind Regiunile și Orașele (Bratislava, iulie 2016), organizat de Comitetul Regiunilor, să fie inclus un workshop dedicat programelor transnaționale promovate prin Strategia Dunării.

A IV-a ediție a Forumului Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) de la Ulm se desfășoară sub motto-ul „Smart, Social, Sustainable — Innovation for the Danube Region”.

MAE mai informează că Forumul SUERD a reunit, în acest an, peste 1.100 de participanți din cele 14 state parte la această strategie. Dintre aceștia aproximativ 155 au fost din România, țara noastră ocupând locul al doilea că număr de participanți după Germania.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe