OraNoua.ro
Publicat în 2 septembrie 2015, 17:12 / 432 elite & idei

Bogdan Aurescu: Aderarea României la Schengen va spori securitatea acestui spațiu

Bogdan Aurescu: Aderarea României la Schengen va spori securitatea acestui spațiu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă un mod de a spori securitatea acestui spațiu, precizând că țara noastră acționează deja ca membru de facto al Schengen.

„Această temă se află încă pe agendă și vom urmări cu atenție acest obiectiv, dar, în același timp, având în vedere contextul de securitate din Uniunea Europeană generat de aceste amenințări care vin din sud și care includ nu numai migrația ilegală, dar și fenomenul terorist, vom pleca de la premisa că având România în Spațiul Schengen este un mod de a spori securitatea Spațiului Schengen. România este foarte bine pregătită din punct de vedere tehnic și al resurselor umane și credem că aderarea României la Spațiul Schengen va spori securitatea acestui spațiu”, a spus Aurescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său slovac, Miroslav Lajcak.

El a arătat că țara noastră acționează deja de facto ca un stat membru Schengen și că acest lucru este „destul de vizibil” în modul în care România își securizează granițele, dar și în cooperarea cu statele Schengen în a securiza spațiul european.

„Luăm parte în practic toate misiunile FRONTEX, suntem foarte activi, avem un nivel înalt de participare cu experți și echipament în aceste misiuni. Suntem un stat membru UE responsabil, dar vom ține cont în toate demersurile noastre de contextul european”, a adăugat șeful diplomației române.

La rândul său, Lajcak a declarat că Slovacia sprijină în continuare aderarea României la Schengen, afirmând că aceasta ar fi trebuit să se producă demult.

El a arătat că România este unul dintre principalii parteneri strategici ai Slovaciei și un puternic partener comercial, indicând că schimburile comerciale se cifrează deja la 2 miliarde de euro.

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa, la emisiunea „Banii Azi”

PoliticMarco Badea: Două cazuri care arată cât de importantă este Uniunea Europeană pentru democrațiile fragile care au făcut parte din URSS

EconomieRadu Burnete: Cât de mult a crescut România de când a intrat în UE. Ascensiunea economică e destul de serioasă

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteAndreea Negru: Conferința „Dezvoltare sustenabilă între trend și necesitate” va avea loc în data de 22 mai

EditorialAlexandru Grumaz: „Liniile roșii” ale Orientului Mijlociu au fost șterse!

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe