OraNoua.ro
Publicat în 2 septembrie 2015, 17:12 / 213 elite & idei

Bogdan Aurescu: Aderarea României la Schengen va spori securitatea acestui spațiu

Bogdan Aurescu: Aderarea României la Schengen va spori securitatea acestui spațiu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă un mod de a spori securitatea acestui spațiu, precizând că țara noastră acționează deja ca membru de facto al Schengen.

„Această temă se află încă pe agendă și vom urmări cu atenție acest obiectiv, dar, în același timp, având în vedere contextul de securitate din Uniunea Europeană generat de aceste amenințări care vin din sud și care includ nu numai migrația ilegală, dar și fenomenul terorist, vom pleca de la premisa că având România în Spațiul Schengen este un mod de a spori securitatea Spațiului Schengen. România este foarte bine pregătită din punct de vedere tehnic și al resurselor umane și credem că aderarea României la Spațiul Schengen va spori securitatea acestui spațiu”, a spus Aurescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său slovac, Miroslav Lajcak.

El a arătat că țara noastră acționează deja de facto ca un stat membru Schengen și că acest lucru este „destul de vizibil” în modul în care România își securizează granițele, dar și în cooperarea cu statele Schengen în a securiza spațiul european.

„Luăm parte în practic toate misiunile FRONTEX, suntem foarte activi, avem un nivel înalt de participare cu experți și echipament în aceste misiuni. Suntem un stat membru UE responsabil, dar vom ține cont în toate demersurile noastre de contextul european”, a adăugat șeful diplomației române.

La rândul său, Lajcak a declarat că Slovacia sprijină în continuare aderarea României la Schengen, afirmând că aceasta ar fi trebuit să se producă demult.

El a arătat că România este unul dintre principalii parteneri strategici ai Slovaciei și un puternic partener comercial, indicând că schimburile comerciale se cifrează deja la 2 miliarde de euro.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe