Matei Bogdan
Publicat în 1 septembrie 2021, 13:14 / 60 elite & idei

Bogdan Aurescu anunță că reuniunea anuală a diplomației va avea loc între 7-9 septembrie: Ne vom concentra pe construirea rezilienţei la nivel statal, european și transatlantic

Bogdan Aurescu anunță că reuniunea anuală a diplomației va avea loc între 7-9 septembrie: Ne vom concentra pe construirea rezilienţei la nivel statal, european și transatlantic

Provocările mediului internaţional sunt “motorul procesului de adaptare şi reinventare a diplomaţiei, pentru a servi eficient interesele statului şi ale cetăţenilor”, a afirmat ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, miercuri, de Ziua Diplomaţiei Române, context în care a anunțat că procesul de reflecţie şi planificare strategică pentru perioada următoare va continua în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, care va avea loc, în format digital, în perioada 7-9 septembrie, sub tema “Acţiunea diplomaţiei pentru consolidarea rezilienţei României”.

“Ancorată în valori şi obiective durabile, diplomaţia română a construit şi dezvoltat, în ultimul an, repere importante în construirea unei Românii mai reziliente”, a transmis șeful diplomației române, într-un mesaj video adresat tuturor diplomaților români.

Aurescu apreciază că Ziua Diplomaţiei Române, este “un bine-meritat moment de celebrare, dar mai ales de reflecţie, pentru a continua să ne îmbunătăţim şi să ne consolidăm activitatea pe toate dimensiunile”.

“Tragem astăzi linie după un an dificil, marcat de provocări complexe, de la eforturile de gestionare a pandemiei de COVID-19, până la crize în desfăşurare, precum cea legată de situaţia din Afganistan”, spune şeful diplomaţiei române, informează Agerpres.

El adaugă că “în întreaga lume, diplomaţiile se află în faţa unor întrebări-cheie şi în centrul unor procese de adaptare şi anticipare” şi în acest context “trebuie să ne concentrăm cu hotărâre pentru a ne apăra interesele strategice naţionale, valorile şi misiunea, în beneficiul direct al cetăţenilor români”.

Totodată, mai afirmă Bogdan Aurescu, construirea rezilienţei “solicită o capacitate de adaptare fără precedent, dar şi un simţ acut al menţinerii direcţiei principiale în cadrul acţiunii noastre diplomatice, precum şi o capacitate sporită de gestionare a crizelor”.

Astfel, ministrul vorbeşte de importanţa construirii rezilienţei prin creşterea relevanţei acţiunii diplomatice, având în vedere creşterea importanţei acesteia în perspectivă post-pandemică.

El face referire şi la câteva dintre priorităţile Reuniunii Diplomaţiei Române.

Ne vom concentra pe contribuţia pe care diplomaţia română poate şi trebuie să o aducă la construirea rezilienţei la nivel statal, dar şi în exteriorul nostru – în regiune, la nivel european, transatlantic şi, finalmente, global. Vom face acest lucru inclusiv în sesiuni de dezbatere cu invitaţii noştri speciali, miniştri de externe şi înalţi oficiali ai unor organizaţii internaţionale, care ne vor împărtăşi viziunea lor pe acest subiect esenţial”, anunţă Bogdan Aurescu.

Totodată, ministrul subliniază că diplomaţia română va continua să promoveze valorile democratice, stabilitatea şi securitatea, atât în regiune, cât şi la nivel global, respectarea dreptului internaţional şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, susţinerea fermă a multilateralismului eficient.

În contextul în care în 2022 se împlinesc 160 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu arată că această celebrare va fi un “test al transformării instituţionale durabile şi vizionare, precum şi al acţiunii pentru a duce mai departe, cu mijloacele specifice diplomaţiei, efortul nostru de a promova modernizarea şi progresul României”. 

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe