OraNoua.ro
Publicat în 13 ianuarie 2016, 21:00 / 231 elite & idei

Bogdan Aurescu: Ar fi greșit să legăm fenomenul terorist din Europa de fenomenul migraționist

Bogdan Aurescu: Ar fi greșit să legăm fenomenul terorist din Europa de fenomenul migraționist

Există riscul de a lega fenomenul terorist de cel migraționist, dar ar fi greșit să se întâmple acest lucru întrucât cele două fenomene au drept punct comun doar sursa, și anume situația de instabilitate din vecinătatea sudică a Uniunii Europene (UE), a declarat, joi, pentru AGERPRES, fostul ministru al afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

El a admis, însă, că este posibil ca printre care vin în Europa din vecinătatea sudică a UE să se afle și elemente radicale.

„Nu se poate exclude posibilitatea ca printre cei care au venit în acest val anul trecut și care continuă, și cu siguranță va continua și anul acesta, să se strecoare și elemente cu potențial de radicalizare a altora sau care sunt deja radicalizate. De aceea se vorbește deja de ceva timp despre combaterea fenomenului luptătorilor străini și aici schimbul de informații și cooperarea între instituțiile de profil trebuie intensificată, dar ar fi greșit să legăm cele două fenomene decât, poate, prin sursa lor, care este aceeași și anume instabilitatea din vecinătatea sudică a Uniunii Europene, acolo unde răspunsul cel mai important trebuie dat prin soluționarea dosarului sirian, libian, a conflictului din Yemen. Tensiunile recente dintre Iran și Arabia Saudită nu reprezintă un factor care să influențeze pozitiv aceste eforturi de soluționare”, a declarat Aurescu.

El s-a pronunțat pentru o cooperare mai strânsă pe plan european în scopul combaterii terorismului, dar și pentru măsuri de integrare socială pentru a comunităților aflate deja de ceva vreme pe teritoriul Uniunii Europene, dar care manifestă tendințe de radicalizare.

„Fenomenul terorist trebuie să fie luat în considerare în continuare cu cea mai mare atenție și tratat ca atare pentru că, iată, chiar la un an după atentatul de la Charlie Hebdo, în noiembrie anul trecut, în Franța s-a petrecut un alt atentat foarte important. Asta înseamnă că măsurile pe care trebuie să le luăm pe plan european trebuie să fie intensificate în continuare. Înseamnă că măsurile care au fost luate după atentatul de la Charlie Hebdo nu au fost suficiente. Pe de-o parte discutăm despre importanța intensificării schimburilor de informații (…) despre intensificarea cooperării între instituțiile de profil, între serviciile de informații din statele membre, dar, în același timp, atunci când e vorba de atentate comise de către cetățeni ai statelor UE, trebuie să vorbim și despre intensificarea măsurilor de integrare socială, economică, educațională a unor comunități care nu sunt noi pe teritoriul Uniunii, dar care au anumite tendințe de radicalizare. Aici, măsurile care trebuie luate sunt pe termen mediu, poate lung”, a arătat fostul ministru.

Bogdan Aurescu a subliniat în context necesitatea identificării de noi instrumente pentru combaterea terorismului, menționând aici curtea împotriva terorismului propusă de România, care „trebuie să fie dezvoltată în continuare atât conceptual, cât și din punct de vedere al realizării instituționale”.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe