OraNoua.ro
Publicat în 27 martie 2012, 23:27 / 600 elite & idei

Bogdan Aurescu: Consultări cu Vladimir Titov, adjunct al ministrului afacerilor externe al Federaţiei Ruse

Bogdan Aurescu: Consultări cu Vladimir Titov, adjunct al ministrului afacerilor externe al Federaţiei Ruse

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut astăzi, 27 martie 2012, consultări cu Vladimir Titov, adjunct al ministrului afacerilor externe al Federaţiei Ruse. Runda de consultări de la Moscova se înscrie pe linia de continuitate a dialogului de lucru la nivelul conducerilor Ministerelor Afacerilor Externe ale celor două ţări, runda anterioară de consultări între cei doi oficiali având loc la 7 aprilie 2011, la Bucureşti. Consultările au avut obiectivul consolidării relaţiilor bilaterale şi ridicării dialogului politic la un nivel calitativ superior.

Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii privind stadiul şi perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale într-un registru cuprinzător, acoperind segmentele politic, economic, cultural-educaţional şi juridic. Dimensiunea bilaterală a agendei a fost completată cu un schimb de opinii asupra relaţiilor UE-Rusia şi NATO-Rusia, a evoluţiilor în plan regional şi internaţional, o atenţie specială fiind acordată regiunii Mării Negre şi Vecinătăţii Estice, inclusiv stadiului actual şi perspectivelor de soluţionare a conflictului transnistrean şi regiunii Balcanilor de Vest. A fost convenită impulsionarea dialogului şi cooperării sectoriale pe linia ministerelor afacerilor externe, prin organizarea de consultări regulate şi întâlniri interdepartamentale la Bucureşti şi Moscova, pe subiecte de interes pentru ambele părţi referitoare la dinamica bilaterală, regională, europeană şi internaţională.

Discuţiile au evidenţiat importanţa valorificării rezultatelor bune înregistrate în planul cooperării economice şi comerciale în ultimii doi ani, care au depăşit în anul 2011 4,3 miliarde dolari, cu peste 14,1 % mai mult decât în 2010. Secretarul de stat român a subliniat că foarte buna cooperare economică este de natură să ‘contamineze’ pozitiv agenda dialogului politic. Astfel, a menţionat importanţa unei noi sesiuni în acest an a Comisiei Interguvernamentale Mixte pentru colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică (Comisia Mixtă Economică), care s-a reunit în cursul anului trecut după o pauză de aproape patru ani. Aplicarea Declaraţiei bilaterale a co-preşedinţilor Comisiei Mixte Economice privind Parteneriatul pentru Modernizare, un complement la proiectul similar UE-Rusia, a fost apreciată drept instrumentală în desăvârşirea potenţialului de cooperare bilateral româno-rus. Bogdan Aurescu a propus ca aspectele de aplicare a acestei Declaraţii să fie incluse într-un Plan de acţiune care să fie negociat şi încheiat în perioada următoare.

A fost trecut în revistă stadiul finalizării diverselor acorduri bilaterale în negociere, cu accent pe pachetul de documente în măsură să asigure o deschidere pe linie culturală şi educaţională. Oficialul român a reluat propunerea de creare a unui Forum bilateral al societăţii civile, care să permită o mai bună cunoaştere a celor două societăţi, respectiv dezvoltarea relaţiilor inter-umane şi la nivelul societăţii civile.

S-au abordat, de asemenea, teme de interes privind problematica europeană din perspectiva relaţiilor UE-Rusia, în particular regimul de vize, precum şi de pe agenda Consiliului NATO-Rusia, inclusiv privind apărarea antirachetă. Bogdan Aurescu a prezentat stadiul proiectului româno-american privind apărarea antirachetă, inclusiv în context NATO, şi a subliniat că România susţine realizarea unei înţelegeri NATO-Rusia în domeniu, în conformitate cu cele decise la Summit-ul de la Lisabona, în 2010. A arătat că România este în favoarea creării unui parteneriat real NATO-Rusia în conformitate cu interesele ambelor părţi.

Oficialul român a salutat evoluţiile recente în reglementarea problemei transnistrene, exprimând speranţa că runda formatului ‘5+2’ din aprilie va înregistra progrese. Bogdan Aurescu a evidenţiat faptul că o soluţie a conflictului trebuie să respecte integritatea teritorială a R. Moldova, aspect împărtăşit de omologul rus. Cei doi demnitari au convenit continuarea consultărilor bilaterale iniţiate anul trecut, la Bucureşti, privind problematica transnistreană.

De asemenea, cei doi diplomaţi au examinat ultimele evoluţii din dosarul sirian şi cel iranian.

Bogdan Aurescu a adresat omologului rus invitaţia organizării unei noi runde de consultări la acest nivel la Bucureşti.

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe