Bogdan Aurescu, despre vizita lui Josep Borrell la Moscova: Toate aspectele ne arată că Rusia este angajată pe o poziție de confruntare cu UE
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a apreciat marți că vizita la Moscova a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate a arătat că “Rusia este angajată pe o poziție de confruntare cu Uniunea Europeană”.
“Nu am putut să nu constatăm modul în care a fost organizată vizita Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene, domnul Borrell, modul în care a fost organizată conferința de presă care a urmat discuțiilor de la Moscova, inclusiv expulzările de diplomați europeni care au avut loc în timpul acelei vizite. Toate aceste aspecte ne arată că Rusia este mai degrabă angajată pe o poziție de confruntare cu Uniunea Europeană, decât pe o poziție de deschidere”, a declarat Aurescu.
Ministrul de externe a indicat că toate aceste aspecte vor fi abordate luni, 22 februarie, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, cu scopul de “a trage concluziile care se impun și pentru a lua măsurile care sunt necesare”.
Șeful diplomației europene Josep Borrell s-a prezentat săptămâna trecută în plenul Parlamentului European, unde a fost criticat de europarlamentari într-o dezbatere privind vizita la Moscova.
Anterior, aproape 80 de europarlamentari au semnat o scrisoare inițiată de eurodeputatul eston din partea grupului PPE, Riho Terras, spunând că sunt “îngrijorați de evoluțiile umilitoare” în timpul vizitei lui Borrell la Moscova. Scrisoarea a fost semnată și de 18 eurodeputații români Eugen Tomac, Marian-Jean Marinescu, Nicolae Ştefănuță, Siegfried Mureşan, Dragoș Pîslaru, Loránt Vincze, Vlad Gheorghe, Ramona Strugariu, Dragoș Tudorache, Gheorghe Falcă, Tudor Ciuhodaru, Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Mircea Hava, Daniel Buda, Vlad Nistor și Cristian Bușoi.
Moscova a declarat persona non grata și a decis expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Rusia și-a motivat decizia în baza faptului că acești diplomați au participat la protestele pro-Navalnîi, opozantul rus încarcerat la revenirea sa în țară după ce a fost otrăvit și condamnat la închisoare. Ulterior, Germania, Polonia și Suedia au recurs la măsuri de retorsiune față de expulzările din Rusia, iar cele trei țări UE au declarat “persona non grata” câte un diplomat rus.
Într-o reacție imediată la decizia Rusiei, Borrell a transmis că a fost informat de Lavrov cu privire la expulzarea unor diplomați și a condamnat acțiunea Moscovei. În schimb, liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au interpretat acest gest drept “o palmă pe obrazul Europei” și i-au cerut șefului diplomației UE să vină în plenul Parlamentul European să explice această insultă diplomatică.
Justificându-și vizita ca un moment de menținere a canalelor diplomatice, Josep Borrell a spus că relațiile dintre Europa şi Rusia sunt în derivă și se pare că Rusia se deconectează progresiv de Europa şi consideră valorile democratice o ameninţare existenţială.
“Am fost la Moscova pentru a testa, prin diplomație principială, dacă guvernul rus era interesat să soluționeze diferențele și să inverseze tendința negativă a relațiilor noastre. Reacția pe care am primit-o arată vizibil într-o altă direcție“, a spus șeful diplomației europene, având în vedere că vizita sa la Moscova a fost aspru criticată și privită ca o umilință la adresa Uniunii Europene.
Relațiile UE-Rusia vor fi discutate pe parcursul viitoarelor reuniuni ale miniștrilor de externe din UE și la Consiliul European din 25-26 martie, însă subiectul ar putea fi menționat și în cadrul reuniunii prin videoconferință a liderilor UE din 25-26 februarie.
www.caleaeuropeana.ro
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe