OraNoua.ro
Publicat în 19 martie 2014, 15:54 / 406 elite & idei

Bogdan Aurescu: Evoluțiile din Ucraina, un semnal serios și alarmant pentru Europa; referendumul din Crimeea – nelegitim

Bogdan Aurescu: Evoluțiile din Ucraina, un semnal serios și alarmant pentru Europa; referendumul din Crimeea – nelegitim

Secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE, Bogdan Aurescu, afirmă că evoluțiile din Ucraina reprezintă un semnal serios și alarmant pentru Europa și că referendumul planificat în Crimeea este nelegitim și ilegal.

MAE informează că Aurescu a efectuat vineri o vizită de lucru la Baku, unde a avut consultări politice cu prim-adjunctul ministrului azer al afacerilor externe, Araz Azimov, și cu adjunctul ministrului azer de externe, Khalaf Khalafov, cu care a semnat și Planul de Consultări între cele două ministere de externe. De asemenea, Bogdan Aurescu a susținut o prelegere în cadrul conferinței cu tema „Alianța Nord-Atlantică în secolul XXI. Perspectivele Summit-ului NATO din Marea Britanie”, organizată de Academia Diplomatică azeră în colaborare cu Ambasada României la Baku, în calitate de ambasadă Punct de Contact NATO în Azerbaidjan.

Potrivit MAE, în cadrul consultărilor cu prim-adjunctul ministrului azer de externe, Araz Azimov, au fost discutate cu prioritate evoluțiile în plan regional, cu accent pe necesitatea reglementării conflictelor prelungite, precum și cooperarea Azerbaidjanului cu UE și NATO. De asemenea, s-a convenit punerea în aplicare a unui mecanism de consultări mai frecvente, atât la nivelul celor doi oficiali, cât și între departamentele relevante ale celor două ministere de externe.

În ce privește cooperarea cu NATO, cei doi interlocutori au evidențiat caracterul strategic al relației de parteneriat pe care Alianța o dezvoltă cu Azerbaidjan, evocând contribuția pe mai multe paliere pe care Azerbaidjan a adus-o în planul securității, inclusiv prin sprijinul acordat operațiunii ISAF. Bogdan Aurescu a evocat rolul Ambasadei României la Baku în calitate de Punct de Contact NATO, deținut deja timp de trei mandate consecutive, în perioada 2009-2014, drept un indicator al nivelului foarte bun al relațiilor dintre România și Azerbaidjan. El a dat asigurări și cu privire la faptul că România va continua să susțină dezvoltarea relațiilor de parteneriat NATO-Azerbaidjan.

În cadrul consultărilor cei doi oficiali au avut un schimb de vederi aprofundat asupra situației de securitate din regiune.

Astfel, în contextul evoluțiilor recente din Ucraina, cu precădere a celor privind Crimeea, Bogdan Aurescu a evidențiat perspectiva îngrijorătoare de configurare a unui nou conflict prelungit în regiune, în măsură să conducă la conturarea unui arc de astfel de conflicte, alături de cele din Nagorno-Karabah, Abhazia și Osetia de Sud, Transnistria.

„Bogdan Aurescu a subliniat că evoluțiile îngrijorătoare privind Ucraina reprezintă un semnal extrem de serios și alarmant, care arată că noi linii de diviziune pot deveni o realitate în Europa, în măsură să anuleze mai bine de două decenii de dialog și cooperare angajate pentru reconcilierea pe continentul european. A evidențiat caracterul ilegal și nelegitim al așa-numitului ‘referendum’ planificat pentru 16 martie 2014, pentru determinarea viitorului statut al Republicii Autonome Crimeea, parte integrantă a Ucrainei suverane și independente”, arată MAE.

La întâlnirea cu adjunctul ministrului azer de externe Khalaf Khalafov au fost abordate aspecte de interes comun privind consolidarea dialogului politic și diversificarea cooperării bilaterale, consolidarea cadrului juridic bilateral pentru extinderea și aprofundarea ansamblului relațiilor dintre cele două țări. Partea azeră a mulțumit pentru sprijinul constant și substanțial al României pentru Azerbaidjan în cadrul UE, NATO și al altor organizații internaționale.

Discuțiile au evidențiat nivelul foarte bun al dialogului politic româno-azer, care a imprimat actualul caracter de Parteneriat Strategic relației bilaterale. Cei doi oficiali au evaluat stadiul implementării Planului Comun de Acțiuni privind Parteneriatul Strategic, semnat în aprilie 2011, cu accent pe domeniile economic și energetic.

În ce privește cooperarea în domeniul economic, cei doi demnitari au subliniat necesitatea creșterii volumului schimburilor comerciale bilaterale, în măsură să valorifice tendința ascendentă înregistrată din ultima perioadă. În context, Bogdan Aurescu a evocat necesitatea valorificării Comisiei Interguvernamentale de colaborare comercial-economică și tehnico-științifică, ca instrument util pentru realizarea acestor obiective și a subliniat importanța convocării neîntârziate a celei de a cincea sesiuni a Comisiei. Secretarul de stat român a exprimat speranța că se va înregistra o creștere a investițiilor azere în România, inclusiv ale SOCAR, obiectiv împărtășit și de partea azeră.

Bogdan Aurescu a apreciat că acest obiectiv ar putea fi facilitat și de realizarea proiectului coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră — Marea Caspică, care să valorifice tranzitul maritim direct pe Marea Neagră, ministrul adjunct Khalafov exprimând interesul părții azere pentru acest proiect.

În planul cooperării energetice, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind stadiul implementării proiectului interconectorului de gaz lichefiat Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria (AGRI), proiect ce valorifică traseul cel mai scurt dintre regiunea Mării Caspice și cea a Mării Negre. Aurescu a subliniat necesitatea accelerării implementării proiectului AGRI, atât prin finalizarea rapidă a studiului de fezabilitate al proiectului, cât și prin promovarea acestuia la nivelul UE, unde acesta este deja înscris, ca urmare a eforturilor României, pe Lista UE a Proiectelor de Interes Comun, ceea ce deschide oportunitatea de finanțare cu fonduri UE. Partea azeră a confirmat importanța proiectului AGRI pentru relațiile bilaterale, precum și pentru regiune.

La finalul convorbirilor, Bogdan Aurescu și adjunctul ministrului azer de externe Khalaf Khalafov au semnat Planul de Consultări între cele două ministere de externe.

La Academia Diplomatică a Republicii Azerbaidjan, Bogdan Aurescu a prezentat prioritățile Alianței Nord-Atlantice pentru Summit-ul din septembrie, cu accent pe necesitatea acordării unei atenții suplimentare dezvoltării instrumentului parteneriatelor Alianței, având în vedere, inclusiv, contextul regional recent creat. A arătat că actuala criză din regiune va determina NATO să regândească substanța parteneriatelor Alianței și va avea un impact asupra agendei Summit-ului din Marea Britanie.

A prezentat, totodată, profilul României în Alianță, la 10 ani de la aderare și angajamentul țării noastre pentru politica „ușilor deschise”, continuarea implicării în Afganistan post-2014, precum și în dezvoltarea rolului NATO în domeniul apărării antirachetă, al securității cibernetice și al celei energetice, în care Azerbaidjanul, partener important Alianței, poate fi implicat.

MAE arată că vizita lui Aurescu la Baku face parte din seria de contacte constante politico-diplomatice și de cooperare româno-azeră, circumscrisă Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Azerbaidjan și a reprezentat o oportunitate de a stimula implementarea proiectelor agreate cu ocazia vizitei prim-ministrului Victor Ponta, la Baku, în iunie 2013.

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe