OraNoua.ro
Publicat în 15 octombrie 2014, 20:46 / 364 elite & idei

Bogdan Aurescu: Ideea unui forum de afaceri româno-uzbec, discutată în cadrul unei primiri la Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu: Ideea unui forum de afaceri româno-uzbec, discutată în cadrul unei primiri la Bogdan Aurescu

Secretarul de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, l-a primit marți pe președintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului Republicii Uzbekistan, Sadîk Safaev, cu care a discutat despre ideea unui forum de afaceri româno-uzbec, informează un comunicat al MAE, remis AGERPRES.

Oaspetele, fost ministru de externe al Republicii Uzbekistan (1993, 2003-2005), efectuează o vizită în România, însoțit de o delegație parlamentară.

„Cei doi oficiali au discutat perspectivele organizării unei prime reuniuni, în primăvara anului viitor, a Comisiei Interguvernamentale româno-uzbece de cooperare economică, precum și ideea unui forum de afaceri româno-uzbec, care să ofere ocazia unor contacte de substanță la nivelul mediilor de afaceri din cele două țări”, arată MAE, în comunicatul difuzat marți.

Potrivit sursei citate, în cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind aprofundarea dialogului bilateral la toate nivelurile și căile de dezvoltare a ansamblului relațiilor dintre România și Republica Uzbekistan. Totodată, au fost discutate aspecte privind calendarul contactelor politice bilaterale pentru anul 2015, atât la nivel parlamentar, cât și guvernamental.

MAE menționează că secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat nivelul foarte bun al relațiilor politice și a evidențiat necesitatea ca relațiile economice bilaterale să atingă un nivel comparabil care să răspundă în fapt potențialului de cooperare. El a evocat rezultatele foarte bune ale vizitei prim-ministrului României, Victor Ponta, la Tașkent (28-29 iunie 2013), de natură să ducă la întărirea cooperării bilaterale pe mai multe planuri.

Conform MAE, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului Republicii Uzbekistan a împărtășit pe deplin obiectivele enunțate de partea română, punând accentul pe intensificarea contactelor la nivel politic și a cooperării economice.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a menționat și importanța cooperării celor două state, împreună cu alți actori interesați din regiune, pentru crearea coridorului de transport de mărfuri între Asia Centrală și Europa, prin Marea Neagră și portul Constanța, asigurând legătura cu Europa prin intermediul Dunării.

În plus, au fost abordate subiecte de interes de pe agenda internațională, cu accent pe situația regională, inclusiv criza din Ucraina și consecințele sale la nivel regional, situația din Afganistan în contextul încetării Misiunii ISAF și a inițierii Misiunii Resolute Support, perspectivele post 2014 și rolul regiunii Asiei Centrale în acest context.

MAE precizează că oficialul uzbec a exprimat aprecieri față de contribuția României în Afganistan, de natură să contribuie la securitatea regiunii, și a expus evaluarea părții uzbece față de situația din Ucraina.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Viața noastră, credința noastră. Eveniment in memoriam

PoliticMircea Geoană: România ar putea fi prima ţară europeană care să se alăture Antantei pentru protecţia mediului

EconomieCosmin Ghiţă: Nuclearelectrica şi NuScale Power salută aprobarea de către CNCAN a Documentului Bază de Autorizare (DBA) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale cu reactoare modulare mici

ExternTeodor Baconschi: 33 de ani de la reunificarea Germaniei. De ce Berlinul rămâne stindardul democrației europene

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteMireille Rădoi: Viața noastră, credința noastră. Eveniment in memoriam

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark MilleyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe