OraNoua.ro
Publicat în 14 octombrie 2015, 17:18 / 463 elite & idei

Bogdan Aurescu: Implicarea rusă în Siria și efectele sale nu trebuie să distragă atenția de la situația din Ucraina

Bogdan Aurescu: Implicarea rusă în Siria și efectele sale nu trebuie să distragă atenția de la situația din Ucraina

Acțiunile Rusiei în Siria au un impact negativ în ceea ce privește radicalizarea teroristă în regiune iar implicarea rusă în acest stat și efectele sale nu trebuie să distragă atenția de la situația din Ucraina, a declarat ministrul Bogdan Aurescu luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg.

„Bogdan Aurescu a menționat că obiectivul combaterii Daesh și grupărilor afiliate Al Qaida este o obligație a întregii comunități internaționale, care trebuie să acționeze de o manieră coordonată, iar acest obiectiv este o oportunitate pe care Rusia trebuie să o valorifice și nu să o utilizeze pentru propria agendă geostrategică. Nu în ultimul rând, ministrul a arătat că implicarea rusă în Siria și efectele sale nu trebuie să distragă atenția de la situația din Ucraina”, precizează un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Aurescu a subliniat la Luxemburg că România susține cu fermitate găsirea unei căi politice pentru rezolvarea conflictului din Siria, apreciind că doar un proces politic de negociere poate asigura o soluție durabilă pentru criza siriană.

„România este gata să se implice activ în facilitarea dialogului, inclusiv prin folosirea ambasadei noastre la Damasc, care este funcțională. Țara noastră sprijină activitatea și planul Emisarului Special al ONU, Staffan de Mistura, pentru soluționarea conflictului sirian. Am arătat la reuniunea ministerială UE de la New York că participarea tuturor părților la grupurile de lucru propuse de Emisar este un test pentru voința lor de implicare în negocieri. Este îngrijorător că, din cauza acțiunilor Rusiei, opoziția moderată a arătat recent că nu dorește să participe la activitatea grupurilor de lucru înainte de încetarea intervenției ruse în Siria”, a spus șeful diplomației române.

Totodată, adaugă MAE, Aurescu a arătat că dimensiunea militară și cea politică trebuie să aibă loc simultan iar procesul politic de negociere trebuie lansat „fără întârziere”.

În ceea ce privește situația din Libia, oficialul român a salutat „rezultatul de etapă” al negocierilor politice din Libia și a arătat că acordul politic pentru formarea unui guvern de uniune națională reprezintă „un moment esențial al procesului de reinstaurare a păcii, securității și stabilității Libiei și în regiune”. Potrivit acestuia, este necesară o contribuție importantă în perioada următoare a comunității internaționale. Astfel, ministrul român de Externe consideră că UE trebuie să acorde sprijinul financiar și asistența necesară pentru consolidarea statului libian.

De altfel, punctează comunicatul MAE, șeful diplomației române a subliniat necesitatea unui mesaj puternic al UE pentru unitatea și integritatea teritorială a Libiei, menționând nevoia de coordonare cu statele vecine Libiei.

Pe de altă parte, referindu-se la tema migrației, Aurescu s-a pronunțat pentru elaborarea unei strategii „ample, cuprinzătoare” cu măsuri de natură economică, socială și educațională în țările de origine, gestionarea crizelor din aceste state și stabilizarea post-conflict. În privința răspunsului la situația umanitară, ministrul Aurescu a arătat că România este solidară cu eforturile UE și cele internaționale.

„Astfel, Bogdan Aurescu a amintit contribuția financiară a României la UNHCR (Înaltul Comisariat ONU pentru refugiați — n.r.), în valoare de 200.000 de dolari în perioada 2016-2017, și cea la Programul Alimentar Mondial, în valoare de 300.000 de euro în perioada 2015-2017, dar și recentul ajutor umanitar în valoare de 250.000 de dolari acordat Iordaniei de Guvernul României la începutul acestei luni și ajutorul umanitar de urgență pentru Republica Serbia în valoare de aproximativ 200.000 de euro, acordat de Guvernul României în urma cererii de asistență formulate de către autoritățile sârbe către Comisia Europeană pentru Ajutor Umanitar și Protecție Civilă”, se arată în comunicatul citat.

Demnitarul român a pus accent pe crearea, printr-o finanțare adecvată, a condițiilor educaționale, sociale și economice pentru refugiați în statele vecine zonelor de conflict, unde aceștia se află, și a avertizat că, în caz contrar, există riscul întoarcerii refugiaților în zonele de conflict pentru a lua parte la ostilități, eventual în cadrul unor grupări radicale care finanțează aceste recrutări.

„Referindu-se la viitorul Summit de la La Valletta din noiembrie, ministrul a subliniat că e necesară întărirea cooperării cu partenerii africani pe tema migrației, punând accent pe conexiunea dintre dezvoltarea socio-economică a statelor africane și problema migrației”, precizează MAE.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”

PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare

EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România

ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene

SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!

EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!

EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!

CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe