OraNoua.ro
Publicat în 9 iulie 2013, 20:32 / 454 elite & idei

Bogdan Aurescu – Intrevedere cu o delegatie a Congresului European Evreiesc

Bogdan Aurescu – Intrevedere cu o delegatie a Congresului European Evreiesc

Comunicat de presă Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu cu o delegaţie a Congresului European Evreiesc

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut astăzi, 9 iulie 2013, o întrevedere cu o delegaţie a Congresului European Evreiesc condusă de Serge Cwajenbaum, Secretar General al Congresului European Evreiesc.

Au fost abordate, în cadrul discuţiei, teme legate de relaţia foarte bună a României cu statul Israel, evaluarea situaţiei din Orientul Mijlociu, inclusiv perspectivele dosarelor iranian, sirian şi evoluţiile recente din Egipt, combaterea dezvoltării antisemitismului în Europa, angajamentul României faţă de combaterea antisemitismului şi promovarea educaţiei în materie de Holocaust, aderarea României la spaţiul Schengen, alegerile pentru Parlamentul European din anul 2014.

În convorbirile cu reprezentanţii Congresului European Evreiesc, oficialul român a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte condamnarea şi combaterea antisemitismului şi condamnarea negării Holocaustului. Au fost evidenţiate progresele semnificative pe care România le-a realizat în ultima perioadă de timp inclusiv în plan academic, concretizate în dezvoltarea a numeroase programe de studii asupra Holocaustului.

În context, secretarul de stat Bogdan Aurescu a salutat contribuţia majoră a comunităţilor israelienilor originari din România la realizarea acestor proiecte.

Ambele părţi au evocat cu îngrijorare evoluţiile la nivel european de creştere a manifestărilor antisemite, populiste, extremiste şi xenofobe, convenindu-se cooperarea pentru combaterea acestora.

Informaţii suplimentare

Congresul European Evreiesc (EJC) este o organizaţie fondată în 1986, cu sediul la Paris şi filiale în Bruxelles, Strasbourg, Berlin şi Budapesta. Este singurul organism reprezentativ al comunităţilor evreieşti alese prin procese electorale democratice din Europa. EJC funcţionează ca o organizaţie-umbrelă ce reuneşte alte 42 de comunităţi evreieşti naţionale din state europene. Organizaţia este afiliată Congresului Mondial Evreiesc şi cooperează în activitatea sa cu instituţiile Uniunii Europene, Consiliul Europei, ONU, OSCE.

Principalele obiective ale activităţii EJC sunt combaterea antisemitismului prin educaţie şi justiţie, în cooperare cu guvernele naţionale şi instituţiile europene, promovarea unei politici echilibrate în relaţie cu Israelul şi Orientul Mijlociu, promovarea dialogului interconfesional şi a educaţiei în materie de Holocaust.

EJC a fost implicat în proiecte internaţionale precum forumurile Let My People Live!, proiect sprijinit de Consiliul Europei sau organizarea Conferinţei Internaţionale pentru

Prevenirea Catastrofelor Nucleare – eveniment organizat la Luxemburg în luna mai 2013, sub egida Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe