OraNoua.ro
Publicat în 9 aprilie 2014, 13:29 / 478 elite & idei

Bogdan Aurescu: Întrevederi cu înalți oficiali americani la Washington

Bogdan Aurescu: Întrevederi cu înalți oficiali americani la Washington

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE, Bogdan Aurescu, a avut luni întrevederi la Washington cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională, și cu Frank Rose, asistent al secretarului de stat pentru verificare și conformitate în cadrul Departamentului de Stat.

Potrivit unui comunicat MAE remis marți AGERPRES, Aurescu a avut de asemenea o întâlnire cu Jackie Walorski, membru în Comitetul pentru servicii armate din Camera Reprezentanților și al Grupului de Prietenie cu România din Congresul SUA.

Pe agenda discuțiilor cu oficialii Administrației SUA s-au aflat dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, cu accent pe dimensiunea politico-militară și de securitate, precum și teme regionale și internaționale de interes pentru cele două părți, din perspectiva implicațiilor de securitate ale evoluțiilor preocupante din Vecinătatea Estică a României.

Sursa citată informează că secretarul de stat a subliniat importanța pe care autoritățile române o acordă Parteneriatului Strategic cu SUA, ca element fundamental al politicii externe românești, alături de apartenența la UE și NATO, precum și prioritatea pe care partea română o dă implementării Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii, din 2011, ca instrument pentru amplificarea și diversificarea relației bilaterale.

Aurescu a subliniat importanța „unei prezențe americane sporite în regiune și în România și a transmis aprecierea față de mesajele politice ale părții americane privind angajamentul ferm în direcția asigurării securității României în contextul nivelului crescut al amenințărilor militare din regiune, angajament ilustrat printre altele prin exercițiile militare comune cu participarea navelor militare americane USS Truxtun și, curând, USS Donald Cook, respectiv prin exercițiile militare aeriene comune din perioada imediat următoare”.

Secretarul de stat român a subliniat că Baza Deveselu reprezintă nu numai o componentă importantă a Parteneriatului Strategic româno-american pe dimensiunea de securitate, ci și „un element important al arhitecturii sistemului de apărare antirachetă al NATO”.

În cadrul întrevederii cu Frank Rose, au fost trecute în revistă evoluțiile la nivel NATO în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice și progresele realizate în pregătirea amplasării pe teritoriul național a elementelor sistemului antirachetă Aegis Ashore.

Totodată, au fost analizate perspectivele finalizării cadrului juridic de implementare a Acordului bilateral de colaborare în domeniul apărării antirachetă prin finalizarea ultimului Aranjament de Implementare care mai trebuie încheiat.

Frank Rose a reconfirmat angajamentul ferm al SUA pentru operaționalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015, conform calendarul stabilit, și a salutat cooperarea excelentă cu partea română în aplicarea Acordului dintre România și Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România din 2011.

În perspectiva Summitului NATO din septembrie 2014 și în contextul noilor amenințări de securitate la granița de est a Alianței, Aurescu a subliniat necesitatea consolidării relevanței NATO, cu un accent sporit în ceea ce privește misiunea principală a Alianței — apărarea colectivă, dezvoltarea corespunzătoare a capacităților NATO și a unei abordări convergente a comunității euroatlantice față de Vecinătatea Estică.

Totodată a evidențiat necesitatea recunoașterii concrete a progreselor realizate de Georgia și Muntenegru ca state candidate la aderare, prin decizii corespunzătoare la Summitul NATO din septembrie, concretizând astfel principiul politicii ușilor deschise.

Întrevederea cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională, a prilejuit un schimb de vederi și cu privire la perspectivele regimului de control al armamentelor convenționale în Europa și ale instrumentelor pentru creșterea încrederii și securității în spațiul OSCE, inclusiv din punctul de vedere al implicațiilor situației din Ucraina, în special din Peninsula Crimeea.

Bogdan Aurescu și Rose Gottemoeller au condamnat recentele provocări la adresa integrității teritoriale a Ucrainei, înregistrate în regiunile din estul țării.

Secretarul de stat român a exprimat dezaprobarea față de votul din 7 aprilie 2014 al deputaților Consiliului Regiunii Donețk pentru constituirea așa-zisei „Republici Populare Donețk”, precum și cu privire la decizia desfășurării unui ‘referendum’ de intrare în componența Federației Ruse cel mai târziu la 11 mai 2014.

Cei doi oficiali au arătat că aceste provocări trebuie să înceteze pentru a permite Ucrainei să se concentreze asupra reformelor și pregătirii alegerilor din mai, partea americană informând totodată asupra pregătirii adoptării de noi sancțiuni în dosarul ucrainean.

Bogdan Aurescu a subliniat totodată necesitatea sprijinirii parcursului european al Republicii Moldova, apreciind eforturile părții americane din ultima perioadă și exprimându-și preocuparea pentru perspectivele amânării rundei de negocieri în format „5+2” din 10-11 aprilie.

În cadrul întrevederii cu Jackie Walorski, membru în Comitetul pentru servicii armate din Camera Reprezentanților și al Grupului de Prietenie cu România, s-au discutat aspecte referitoare la Parteneriatul Strategic bilateral, cu accent asupra dimensiunii politico-militare, evoluțiilor de securitate de la granița estică a NATO și implicațiilor acesteia asupra României și statelor din vecinătate.

Partea română a reiterat aspirațiile României pentru includerea cât mai curând posibil în Programul Visa Waiver (VWP), în baza calității de partener strategic, aliat puternic în cadrul NATO și stat membru UE.

Bogdan Aurescu a mai participat, de asemenea, la ceremonia de deschidere și la sesiunea plenară a celei de-a 76-a conferințe bienale a Asociației de Drept Internațional cu tema ‘Eficacitatea Dreptului Internațional’ și a celei de-a 108-a Reuniuni Anuale a Societății Americane de Drept Internațional (evenimente care au loc în intervalul 6-11 aprilie 2014), mai informează MAE.

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: O analiză cantitativă a consecinţelor macroeconomice ale războiului din Ucraina asupra ţărilor din Europa Centrală şi de Est. PIB-ul României a fost în 2022 cu 1,6 puncte procentuale mai mic decât ar fi fost în lipsa conflictului, în timp ce preţurile au crescut cu aproape 1 punct procentual

PoliticMarius Ghincea: Au fost rușii? Cum explicăm concluziile diferite?

EconomieDaniel Dăianu: O analiză cantitativă a consecinţelor macroeconomice ale războiului din Ucraina asupra ţărilor din Europa Centrală şi de Est. PIB-ul României a fost în 2022 cu 1,6 puncte procentuale mai mic decât ar fi fost în lipsa conflictului, în timp ce preţurile au crescut cu aproape 1 punct procentual

ExternVictor Vevera a discutat cu ambasadorul Turkmenistanului în România despre intensificarea colaborării între cele două țări în domeniul cercetării, dezvoltării tehnologice și digitalizării

SocialMarian Staș: Educație și securitate națională. Somnul rațiunii „României Educate” naște monștrii „României neolegionare”

EvenimenteAlexandru Nazare: Together, we build bridges for a stronger, more united Europe! 

EditorialClaudiu Butacu: Lecții care-ți schimbă viața

CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe