OraNoua.ro
Publicat în 23 septembrie 2015, 19:45 / 203 elite & idei

Bogdan Aurescu l-a primit pe noul ambasador al SUA la București

Bogdan Aurescu l-a primit pe noul ambasador al SUA la București

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit luni pe Hans G. Klemm – ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii la București, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare, context în care cei doi oficiali au evidențiat nivelul excelent și privilegiat al relațiilor româno-americane, care în 2015 aniversează 135 de ani de existență.

”Șeful diplomației române a subliniat rolul central al Parteneriatul Strategic în arhitectura politicii externe și de securitate a României și a exprimat aprecierea față de contribuția SUA la asigurarea securității României. Ministrul Aurescu a subliniat dorința părții române de a consolida și aprofunda colaborarea pe toate dimensiunile de referință ale Parteneriatului Strategic cu SUA”, informează MAE într-un comunicat transmis AGERPRES.

Totodată, în cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă principalele repere ale agendei bilaterale până la sfârșitul anului în curs, fiind exprimat interesul comun pentru extinderea contactelor politice în viitor.

Bogdan Aurescu a subliniat atenția pe care partea română o acordă activității Task Force-ului pentru implementarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite.

”În ceea ce privește palierul politico-militar și de securitate, șeful diplomației române a salutat foarte buna cooperare pentru realizarea proiectelor strategice comune, în special operaționalizarea până la finalul anului a sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu”, se mai arată în comunicatul MAE.

De asemenea, cei doi interlocutori au examinat și modalitățile de valorificare a oportunităților de extindere a cooperării economice bilaterale, convenind asupra valorificării și mai eficiente a potențialului pe această linie dintre cele două state. În acest context, a fost evidențiată relevanța celei de a 4-a misiuni economice anuale a Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), programată în această toamnă la București, pentru amplificarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic.

În cadrul discuțiilor cei doi oficiali au abordat și aspecte privind obiectivul includerii României în Programul Visa Waiver.

Ministrul Aurescu a exprimat interesul autorităților române pentru dezvoltarea interacțiunii bilaterale și în cadrul altor domenii de interes convenite în Declarația Comună. Dincolo de dimensiunea politico-militară și economică, Bogdan Aurescu a arătat că este necesară amplificarea cooperării și în ceea ce privește colaborarea româno-americană în domeniile de vârf ale inovației și tehnologiei, educației, cercetării și schimburilor culturale.

Au fost, totodată, discutate aspecte privind stabilitatea și securitatea din regiune, în special evoluțiile din vecinătatea României. Potrivit MAE, a avut loc un schimb de opinii cu privire la situația din Republica Moldova și a fost discutat sprijinul pe care România și SUA îl pot acorda în actuala etapă a parcursului european al acestui partener apropiat.

Ministrul Aurescu a adresat ambasadorului Klemm urări de succes în activitate, asigurându-l de întregul sprijin al Ministerului Afacerilor Externe și al său personal.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe