OraNoua.ro
Publicat în 29 ianuarie 2014, 00:30 / 361 elite & idei

Bogdan Aurescu: La 10 ani de la aderare se poate spune că participarea României la NATO este o poveste de succes

Bogdan Aurescu: La 10 ani de la aderare se poate spune că participarea României la NATO este o poveste de succes

Secretarul de stat pentru afaceri strategice în Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat marți că la zece ani de la aderarea României la NATO se poate afirma că participarea țării noastre în cadrul Alianței este o „poveste de succes”.

Aurescu a participat marți la o masă rotundă dedicată marcării a două decenii de la semnarea de către țara noastră a Documentului-cadru al Parteneriatului pentru Pace (Partnership for Peace/ PfP).

Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, Bogdan Aurescu a evidențiat în intervenția sa relevanța momentului 26 ianuarie 1994 pentru țara noastră, când România a devenit primul stat semnatar al Documentului-cadru.

El a subliniat că Parteneriatul pentru Pace, fundamentat pe valori comune precum democrația, drepturile și libertățile fundamentale, a sprijinit procesul de reformă din statele Europei Centrale și de Est și a contribuit cu succes la promovarea păcii și securității în spațiul euroatlantic.

Aurescu a punctat și faptul că profilul României în Alianță, la zece ani de la aderare, este unul consolidat, de stat care își aduce o contribuție solidă la securitatea NATO, prin participările la operațiile aliate, prin contribuțiile specializate în domenii de interes pentru Alianță, prin aportul conceptual — de exemplu prin implicarea la elaborarea Conceptului Strategic adoptat în 2010, prin găzduirea unei componente relevante a viitorului sistem NATO antirachetă sau printr-o prezență semnificativă cu experți români în Secretariatul Internațional.

„Bogdan Aurescu a arătat că la zece ani de la aderare, se poate spune că participarea României la NATO este o poveste de succes”, arată MAE.

El a evidențiat susținerea țării noastre pentru utilizarea eficientă a formatelor de dialog cu partenerii pentru derularea de consultări politice asupra evoluțiilor de securitate din regiunile respective, precum și pentru consolidarea cooperării practice, inclusiv în privința combaterii noilor riscuri de securitate.

„România va continua să susțină consolidarea politicii de parteneriate a NATO. Constituite pe criteriul încrederii reciproce, acestea reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale adaptării NATO la actualul climat internațional și consolidării politicilor Alianței”, mai menționează MAE.

De asemenea, secretarul de stat a reamintit sprijinul României pentru viziunea strategică a NATO, care are ca bază constituirea unei rețele de parteneriate în zone de interes strategic din proximitatea granițelor sale, cum ar fi spațiul euroatlantic, Mediterana și Orientul Mijlociu.

Comunicat de presă – MAE

Comunicat de presă Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu la masa rotundă dedicată împlinirii a 20 ani de la semnarea de către România a Documentului-cadru al Parteneriatului pentru Pace

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat marți, 28 ianuarie 2014, la o masă rotundă dedicată marcării a două decenii de la semnarea de către țara noastră a Documentului-cadru al Parteneriatului pentru Pace (Partnership for Peace/ PfP).

La dezbatere au fost invitați să ia parte oficiali de nivel înalt și personalități care au avut o contribuție deosebită la aprofundarea relațiilor României cu NATO și la procesul de pregătire pentru aderare.

În intervenția să, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidențiat relevanța momentului 26 ianuarie 1994 pentru țara noastră, când România a devenit primul stat semnatar al Documentului-cadru.

În continuare a subliniat că Parteneriatul pentru Pace, fundamentat pe valori comune precum democrația, drepturile și libertățile fundamentale, a sprijinit procesul de reformă din statele Europei Centrale și de Est și a contribuit cu succes la promovarea păcii și securității în spațiul euro-atlantic.

A subliniat faptul că profilul României în Alianță, la 10 ani de la aderare, este unul consolidat, de stat care își aduce o contribuție solidă la securitatea NATO, prin participările la operațiile aliate, prin contribuțiile specializate în domenii de interes pentru Alianță, prin aportul conceptual — de exemplu prin implicarea la elaborarea Conceptului Strategic adoptat în 2010, prin găzduirea unei componente relevante a viitorului sistem NATO antirachetă sau printr-o prezență semnificativă cu experți români în Secretariatul Internațional. Bogdan Aurescu a arătat că la 10 ani de la aderare, se poate spune că participarea României la NATO este o poveste de succes.

A evidențiat, în continuare, susținerea țării noastre pentru utilizarea eficientă a formatelor de dialog cu partenerii pentru derularea de consultări politice asupra evoluțiilor de securitate din regiunile respective, precum și pentru consolidarea cooperării practice, inclusiv în privința combaterii noilor riscuri de securitate.

România va continua să susțină consolidarea politicii de parteneriate a NATO. Constituite pe criteriul încrederii reciproce, acestea reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale adaptării NATO la actualul climat internațional și consolidării politicilor Alianței.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reamintit cu acest prilej sprijinul României pentru viziunea strategică a NATO, care are ca bază constituirea unei rețele de parteneriate în zone de interes strategic din proximitatea granițelor sale, cum ar fi spațiul euro-atlantic, Mediterană și Orientul Mijlociu.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Viața noastră, credința noastră. Eveniment in memoriam

PoliticMircea Geoană: România ar putea fi prima ţară europeană care să se alăture Antantei pentru protecţia mediului

EconomieCosmin Ghiţă: Nuclearelectrica şi NuScale Power salută aprobarea de către CNCAN a Documentului Bază de Autorizare (DBA) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale cu reactoare modulare mici

ExternTeodor Baconschi: 33 de ani de la reunificarea Germaniei. De ce Berlinul rămâne stindardul democrației europene

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteMireille Rădoi: Viața noastră, credința noastră. Eveniment in memoriam

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark MilleyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe