OraNoua.ro
Publicat în 16 aprilie 2014, 16:26 / 256 elite & idei

Bogdan Aurescu, la Casa Albă și Pentagon

Bogdan Aurescu, la Casa Albă și Pentagon

Intensificarea Parteneriatului Strategic bilateral în domeniul politico-militar și de securitate și progresele înregistrate în procesul de punere în aplicare a Acordului bilateral privind amplasarea în România a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice au constituit temele abordate vineri în întrevederile secretarului de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, cu oficiali ai administrației americane.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE transmis, sâmbătă, AGERPRES, Aurescu s-a întâlnit la Casa Albă cu Celeste Wallander, senior director și asistent special al președintelui SUA pentru Rusia și Asia Centrală în cadrul echipei de securitate națională — Consiliul de Securitate Națională, și la Pentagon cu Derek Chollet, asistent pentru securitate internațională al secretarului SUA al Apărării.

În cadrul întrevederii cu Celeste Wallander, oficialul român a abordat în principal modalitățile de intensificare a Parteneriatului Strategic bilateral în domeniul politico-militar și de securitate, pe fundalul evoluțiilor îngrijorătoare din imediata vecinătate a României. Bogdan Aurescu a subliniat importanța pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu SUA în cadrul politicii externe a României și a reiterat argumentele privind sporirea prezenței SUA și NATO în statele Alianței din flancul estic al acesteia, inclusiv în România.

Oficialul român a făcut o prezentare detaliată a evaluării românești asupra perspectivelor de evoluție din vecinătatea României. Ambii oficiali au constatat că evaluările României și SUA asupra situației de securitate din Vecinătatea Estică a Alianței sunt deplin convergente, fiind necesară identificarea concretă a măsurilor de asigurare a Aliaților estici.

„Dincolo de aspectele care țin de dimensiunea strategică și de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, au mai fost abordate aspecte privind necesitatea numirii unui nou ambasador al SUA la București și intrarea României în programul Visa Waiver”, se arată în comunicat.

În cadrul discuțiilor cu Derek Chollet, au fost discutate progresele înregistrate în procesul de punere în aplicare a Acordului bilateral privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA din România, cel mai important proiect strategic din istoria relațiilor bilaterale, fiind reconfirmat obiectivul comun al părților privind operaționalizarea sistemului de la Deveselu, la orizontul anului 2015, neexistând niciun fel de întârzieri.

Partea română a pledat pentru extinderea cooperării militare bilaterale, inclusiv din perspectiva actualului context regional de securitate. Demnitarul român a prezentat perspectivele României asupra climatului regional de securitate, argumentând, în context, necesitatea unei creșteri a prezenței SUA și NATO în statele Aliate de la frontiera estică a Alianței, inclusiv în România. Bogdan Aurescu a subliniat că, pe fondul crizei din Ucraina, coeziunea Alianței și angajamentul puternic al tuturor statelor Aliate față de principiul apărării colective capătă o importanță sporită.

„Bogdan Aurescu a arătat că o cooperare consolidată cu SUA în regiunea Mării Negre, substanțierea prezenței americane, alături de cea a altor aliați în zonă vor contribui la stabilizarea strategică a regiunii și la descurajarea factorilor de instabilitate. A evidențiat, de asemenea, rolul politicii NATO a ușilor deschise în promovarea stabilității și securității în spațiul euro-atlantic”, se menționează în comunicat.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe