Bogdan Aurescu la conferinţa ‘Black Sea Young Reformers Fellowship 2013’

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat astăzi, 29 mai 2013, la Istanbul, în calitate de vorbitor principal, la panelul de discuţii la nivel înalt ‘The Evolving Wider Black Sea Region Security Context’. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Conferinţei internaţionale ‘Black Sea Young Reformers Fellowship 2013’, derulate, în acest an, sub deviza ‘Ideas without Borders. The Black Sea in Retrospect and Future Prospects’. Conferinţa a fost organizată de Black Sea Trust for Regional Cooperation, Robert Bosch Stiftung şi Centrul de Studii Internaţionale şi Europene al Universităţii Kadir Has.
La panel au mai participat: Tedo Japaridze, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Georgiei, fost ministru al afacerilor externe şi fost secretar general al OCEMN; Oleh Shamshur, fost ministru adjunct de externe al Ucrainei; profesor Mitat Celikpala, şeful Departamentului de Relaţii Internaţionale din Facultatea de Economie şi Ştiinţe Administrative a Universităţii Kadir Has.
Oficialul român a prezentat perspectiva României asupra cadrului de cooperare în regiunea extinsă a Mării Negre, subliniind că securitatea în această zonă constituie o parte integrantă a securităţii euro-atlantice. Transformarea arealului Mării Negre într-o zonă de stabilitate, prosperitate şi securitate rămâne o prioritate a politicii noastre externe, angajamentele României fiind bazate pe principiile transparenţei, complementarităţii şi inclusivităţii.
Totodată, secretarul de stat pentru afaceri strategice a arătat că Marea Neagră reprezintă o punte de legătură între Europa, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, constituind un nod important pentru comerţ, energie şi transport de mărfuri, în ambele sensuri. În pofida transformărilor democratice care au avut loc, rămân, în continuare, provocări de securitate cărora trebuie să li se răspundă prin cooperare cu statele partenere şi cu organizaţii internaţionale.
Astfel, oficialul român a identificat ca principale probleme de securitate în regiune, a căror rezolvare este necesară pentru ca statele să poată valorifica oportunităţile din regiune, ameninţările transnaţionale şi transfrontaliere, conflictele îngheţate şi lipsa unei culturi a dialogului şi cooperării regionale, combinată cu lipsa omogenităţii regiunii.
Demnitarul român a subliniat că România, împreună cu aliaţii şi partenerii din instituţiile europene şi euro-atlantice, va continua să acţioneze în vederea consolidării cooperării regionale. În acelaşi timp, este nevoie de implicare locală, motivaţie şi acţiuni din partea ţărilor din regiune, care să eficientizeze eforturile internaţionale. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reafirmat importanţa întăririi culturii dialogului între toţi actorii din jurul Mării Negre, ca modalitate optimă de susţinere a colaborării în regiune.
Oficialul român a punctat valoarea iniţiativelor de cooperare în domeniul securităţii din regiunea Mării Negre, domeniu care constituie – în viziunea României – o condiţie esenţială pentru a se putea valorifica resursele arealului şi potenţialul semnificativ pentru cooperare.
În acest context, a subliniat beneficiile aduse de colaborarea în cadrul Grupului de cooperare navală la Marea Neagră – BLACKSEAFOR, iniţiativă care constituie un instrument eficient de întărire a încrederii şi interoperabilităţii între forţele navale ale statelor riverane Mării Negre. De asemenea, a exprimat convingerea că participarea României la Operaţiunea ‘Black Sea Harmony’ este de natură să consolideze cooperarea regională la Marea Neagră şi să contribuie la extinderea zonei de stabilitate şi securitate în această regiune.
De asemenea, demnitarul român a arătat că România susţine Organizaţia de Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN), ca unicul for regional care include toate statele din zonă, dar care are nevoie de o eficientizare a activităţii sale şi de concretizare a unor proiecte care să aducă beneficii concrete societăţilor statelor din regiune.
‘Marea Neagră trebuie să se transforme din spaţiu al confruntării între sfere de influentă proiectate unilateral şi iluzoriu într-un spaţiu de construcţie, al dialogului şi cooperării. Ca membru UE şi NATO şi ca stat direct interesat în asigurarea securităţii la Marea Neagră, România va acţiona în continuare în acest scop’, a arătat Bogdan Aurescu.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a mai subliniat că ‘Soluţionarea conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre este necesară pentru securitatea regiunii, dar ele nu trebuie să devină condiţii sau obstacole în calea modernizării sau democratizării statelor afectate sau în calea aderării la UE sau NATO, după caz’.
De asemenea, a arătat că UE şi NATO pot contribui la asigurarea securităţii în sens larg a regiunii prin soft power-ul reprezentat de instrumentele parteneriatelor şi al politicii ‘uşilor deschise’, care pot răspândi valorile democratice. Secretarul de stat a mai spus că niciun stat al regiunii nu poate asigura securitatea zonei în mod singular, fiind nevoie de implicarea tuturor statelor riverane şi de deschiderea către organizaţiile menţionate.
Informaţii suplimentare:
Programul Black Sea Young Reforms Fellowship reprezintă o iniţiativă lansată în 2010 de Centrul de Cercetări pentru Politici Aplicate al Universităţii München, Fundaţia Robert Bosch şi Black Sea Trust Fund al German Marshall Fund. Centrul de Studii Internaţionale şi Europene al Universităţii Kadir Has s-a alăturat ulterior iniţiativei. Programul vizează identificarea şi formarea viitoarelor elite ale vieţii politice şi publice din statele din regiunea Mării Negre. În cadrul conferinţelor organizate anual, participanţii (tineri politicieni, ziarişti, analişti, reprezentanţi ai societăţii civile) au ocazia de a se întâlni cu personalităţi regionale şi internaţionale pentru a dezbate teme legate de promovarea democraţiei şi a valorilor europene în regiunea Mării Negre.
Ultima ora:

ObservatorLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

PoliticMircea Geoană: România ar putea fi prima ţară europeană care să se alăture Antantei pentru protecţia mediului

EconomieCosmin Ghiţă: Nuclearelectrica şi NuScale Power salută aprobarea de către CNCAN a Documentului Bază de Autorizare (DBA) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale cu reactoare modulare mici

ExternTeodor Baconschi: 33 de ani de la reunificarea Germaniei. De ce Berlinul rămâne stindardul democrației europene

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark Milley
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe