OraNoua.ro
Publicat în 20 martie 2013, 21:00 / 419 elite & idei

Bogdan Aurescu – Harvard Black Sea Security Program: 15 years of commitment, success and way forward

Bogdan Aurescu – Harvard Black Sea Security Program: 15 years of commitment, success and way forward

Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a participat luni la ediţia aniversară a conferinţei „Harvard Black Sea Security Program: 15 years of commitment, success and way forward”, unde a vorbit pe tema „Marea Neagră – oportunităţi şi provocări pentru cooperare intra şi inter-regională” în cadrul panelului „Succes, cooperare şi provocări în zona Mării Negre”.

Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, în intervenţia sa Bogdan Aurescu a abordat principalele provocări politice, economice, culturale şi de securitate cu care se confruntă regiunea Mării Negre, evidenţiind însă şi oportunităţile de cooperare regională prin care aceste provocări pot fi depăşite, precum şi posibilităţile de interacţiune cu alte formate de cooperare europene sau globale, insuficient valorificate până în prezent.

În acest context, Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea României pentru implementarea unor proiecte concrete sub egida Sinergiei Mării Negre, iniţiativă de cooperare regională inclusă în programul de guvernare 2013-2016 ca prioritate de politică externă a României.

El a reamintit importanţa intensificării dialogului cu instituţiile europene pentru atingerea unui nivel mai mare de coerenţă şi complementaritate între diversele iniţiative de cooperare transfrontalieră promovate de UE în regiune, precum: Strategia Dunării, Programul de cooperare transfrontalieră în bazinul Mării Negre, Politica Maritimă Integrată şi Sinergia Mării Negre.

Oficialul MAE a subliniat necesitatea intensificării cooperării dintre UE şi OCEMN, în vederea obţinerii unor rezultate concrete în viitor.

Prin discursul său, secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat importanţa dialogului între toţi actorii din jurul Mării Negre, ca modalitate optimă de depăşire a divergenţelor de opinie sau a intereselor uneori contradictorii ale statelor regiunii.

„Dezvoltarea unor platforme politice eficiente de dialog între statele Marii Negre va putea contribui la soluţionarea divergenţelor şi chiar a disputelor bilaterale sau regionale, iar soluţionarea acestora va duce la intensificarea dialogului şi a cooperării pentru dezvoltarea regiunii”, a declarat Bogdan Aurescu.

Conferinţa este organizată sub egida Harvard Black Sea Security Program de Administraţia Prezidenţială şi Serviciul Român de Informaţii. Această iniţiativă academică, realizată în parteneriat cu instituţii publice şi private din Europa şi Statele Unite ale Americii, a reunit în ultimii 15 ani reprezentanţi ai mediului politic, diplomatic, militar şi ai societăţii civile din state aparţinând regiunii Mării Negre.

Ediţia aniversară din acest an, care se desfăşoară în perioada 17-20 martie, la Bucureşti, constituie o oportunitate de evaluare a succeselor programului, precum şi de analiză a modalităţilor optime de răspuns la provocările actuale şi viitoare din regiune, în vederea menţinerii stabilităţii, securităţii şi dezvoltării zonei Mării Negre. AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe