OraNoua.ro
Publicat în 27 mai 2015, 17:55 / 249 elite & idei

Bogdan Aurescu, la Reuniunea Consiliului Ministerial UE – Consiliul de Cooperare al Golfului

Bogdan Aurescu, la Reuniunea Consiliului Ministerial UE – Consiliul de Cooperare al Golfului

Importanța continuării și coordonării eforturilor globale menite să combată fenomenele extremiste și terorismul, necesitatea cooperării internaționale pentru combaterea finanțării terorismului și pentru stimularea schimbului de informații în domeniu au fost relevate de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, la Reuniunea Consiliului Ministerial UE – Consiliul de Cooperare al Golfului.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcției Purtător de Cuvânt și Comunicare a MAE, transmis duminică AGERPRES, șeful diplomației române a participat duminică, la cea de-a 24-a reuniune a Consiliului Ministerial Uniunea Europeană — Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), desfășurată la Doha, context în care a avut o intervenție pe tema luptei globale împotriva terorismului și a situației din Irak și Siria.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat inițiativa României de înființare a unei Curți Internaționale pentru Combaterea Terorismului. Totodată, a transmis omologului saudit, în numele Guvernului român, condoleanțe pentru victimele recentului atentat terorist comis în urmă cu două zile în Arabia Saudită.

De asemenea, Aurescu s-a referit la situația din Irak, subliniind necesitatea sprijinirii unui proces politic inclusiv și a consolidării statale, precum și a reconcilierii naționale pe baza Constituției Irakului. Cu privire la Siria, a arătat că doar o soluție politică negociată poate fi o soluție durabilă pentru poporul sirian și a exprimat sprijin pentru inițiativele reprezentantului special ONU în acest sens.

Totodată, șeful diplomației române a avut o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din regiune.

Potrivit sursei citate, reuniunea a fost co-prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, și de ministrul afacerilor externe al Statului Qatar, care deține în prezent președinția CCG.

Miniștrii de externe au abordat subiectele de actualitate de pe agenda comună UE-CCG, cu accent pe evoluția relațiilor dintre cele două grupări regionale, evaluarea ultimelor evoluții relevante din zona extinsă a Orientului Mijlociu (Yemen, Irak, Siria etc.). Cu această ocazie a avut loc și un schimb de opinii privind o serie de problematici globale, precum lupta împotriva terorismului și drepturile omului.

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe