OraNoua.ro
Publicat în 9 iulie 2014, 07:57 / 364 elite & idei

Bogdan Aurescu, la Reuniunea la nivel înalt privind coordonarea sprijinului internațional pentru Ucraina

Bogdan Aurescu, la Reuniunea la nivel înalt privind coordonarea sprijinului internațional pentru Ucraina

Participarea secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu la Reuniunea la nivel înalt privind coordonarea sprijinului internațional pentru Ucraina

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat, astăzi, 8 iulie 2014, la Reuniunea la nivel înalt privind coordonarea sprijinului internațional pentru Ucraina, organizată de Comisia Europeană, la Bruxelles.

Reuniunea de la Bruxelles, deschisă de comisarul european pentru extindere, Stefan Fűle, și vicepremierul ucrainean Volodymyr Hroisman, și la care au participat înalți oficiali din principalele state și organizații internaționale care contribuie activ cu asistență la procesul de stabilizare și reconstrucție din Ucraina, inclusiv din statele membre UE, precum și din

Ucraina, a reprezentat o bună oportunitate pentru trecerea în revistă a proiectelor derulate de la începutul crizei din Ucraina. Totodată, reprezentanții statelor și organizațiilor internaționale donatoare au analizat prioritățile și obiectivele de reformă și reconstrucție prezentate de înalții oficiali ucraineni prezenți la reuniune.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că ratificarea rapidă, de către Parlamentul României, a Acordului de Asociere cu Ucraina (respectiv cu Republica Moldova și Georgia) la data de 2-3 iulie 2014 — România fiind astfel primul stat care a ratificat Acordurile cu cele trei state — demonstrează seriozitatea și consecvența cu care țara noastră înțelege să susțină parcursul european al poporului ucrainean. A lansat un apel către celelalte state membre UE pentru ratificarea rapidă a Acordurilor.

Oficialul român a prezentat proiectele de asistență derulate de România în plan bilateral cu Ucraina și în cooperare cu organisme internaționale precum Consiliul Europei. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidențiat programele desfășurate în domeniul educației, prin intermediul burselor MAE și al burselor acordate de Ministerul Educației Naționale, precum și programele de formare și specializare derulate de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, a reiterat disponibilitatea României de a asigura expertiză Ucrainei în procesul de reconstrucție, precum și în perspectiva implementării Acordului de Asociere și a celui de Comerț Liber și Aprofundat cu UE.

În egală măsură, secretarul de stat a salutat faptul că Agenda Europeană pentru Reformă asumată de UE și Ucraina include ca obiectiv asigurarea protecției adecvate a minorităților naționale, oficialul român subliniind că abordarea corespunzătoare a temei drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale are un rol crucial pentru realizarea de reforme structurale durabile în Ucraina.

Participanții la reuniunea la nivel înalt a donatorilor pentru Ucraina au agreat organizarea unei Conferințe a Donatorilor care să abordeze și să stabilească direcțiile viitoare ale efortului internațional conjugat de susținere a procesului de reformă și reconstrucție din Ucraina.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe