OraNoua.ro
Publicat în 5 februarie 2014, 01:47 / 172 elite & idei

Bogdan Aurescu (MAE): Procesul de la Haga – model de soluționare a diferendelor internațioanle pe cale pașnică

Bogdan Aurescu (MAE): Procesul de la Haga – model de soluționare a diferendelor internațioanle pe cale pașnică

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, fost Agent al României în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga în procesul cu Ucraina privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, a declarat, luni, că acest proces și mai ales rezultatul său reprezintă un model pentru soluționarea problemelor internaționale pe cale pașnică.

„Procesul de la Haga și rezultatul său reprezintă un model de soluționare pașnică a diferendelor internaționale pe cale pașnică în regiunea extinsă a Mării Negre și în vecinătatea ei. Este o zonă care (…) nu duce lipsă de conflicte și tensiuni, de la delimitări maritime în curs în Marea Caspică, Adriatică și Mediterană, la conflicte înghețate și diferende privind minoritățile internaționale și energie”, a afirmat Aurescu în cadrul Conferinței Internaționale „România și Curtea Internațională de Justiție. 5 ani de la Delimitarea Maritimă în Marea Neagră”.

Aurescu a apreciat că, dincolo de succesul diplomației române în acest caz, este deosebit de importantă miza energetică a zonei.

„Dincolo de bătălia juridică (…), miza obținerii unei linii favorabile de delimitare a fost, cu adevărat, reprezentată de resursele de hidrocarburi ale zonei. Sunt bucuros că activitățile de explorare realizate până acum arată perspectivele bune pentru resurse importante în zona alocată de Hotărâre României, ceea ce este de natură să asigure un grad înalt de independență României în viitorul nu foarte îndepărtat”, a afirmat secretarul de stat.

Prin decizia Curții Internaționale de Justiție de acum cinci ani, România a obținut, în urma unui proces cu Ucraina, 79,34% din zona în dispută de aproximativ 12.200 de kilometri pătrați, adică 9.700 de kilometri pătrați de platou continental și zona economică exclusivă, reprezentând prima extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe