Bogdan Aurescu (MAE): Procesul de la Haga – model de soluționare a diferendelor internațioanle pe cale pașnică
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, fost Agent al României în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga în procesul cu Ucraina privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, a declarat, luni, că acest proces și mai ales rezultatul său reprezintă un model pentru soluționarea problemelor internaționale pe cale pașnică.
„Procesul de la Haga și rezultatul său reprezintă un model de soluționare pașnică a diferendelor internaționale pe cale pașnică în regiunea extinsă a Mării Negre și în vecinătatea ei. Este o zonă care (…) nu duce lipsă de conflicte și tensiuni, de la delimitări maritime în curs în Marea Caspică, Adriatică și Mediterană, la conflicte înghețate și diferende privind minoritățile internaționale și energie”, a afirmat Aurescu în cadrul Conferinței Internaționale „România și Curtea Internațională de Justiție. 5 ani de la Delimitarea Maritimă în Marea Neagră”.
Aurescu a apreciat că, dincolo de succesul diplomației române în acest caz, este deosebit de importantă miza energetică a zonei.
„Dincolo de bătălia juridică (…), miza obținerii unei linii favorabile de delimitare a fost, cu adevărat, reprezentată de resursele de hidrocarburi ale zonei. Sunt bucuros că activitățile de explorare realizate până acum arată perspectivele bune pentru resurse importante în zona alocată de Hotărâre României, ceea ce este de natură să asigure un grad înalt de independență României în viitorul nu foarte îndepărtat”, a afirmat secretarul de stat.
Prin decizia Curții Internaționale de Justiție de acum cinci ani, România a obținut, în urma unui proces cu Ucraina, 79,34% din zona în dispută de aproximativ 12.200 de kilometri pătrați, adică 9.700 de kilometri pătrați de platou continental și zona economică exclusivă, reprezentând prima extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918.
Ultima ora:
ObservatorCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”
PoliticCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”
EconomieAndrei Dudoiu: SeedBlink offers now access to Bolt, the $14B global leader in urban mobility, through a secondary investment opportunity
ExternRobert Lupițu: “ROEXIT” – Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO
SocialCsibi Magor: Burnoutul este legat mai degrabă de cât de mult lăsăm munca să ne domine viața
EvenimenteCiprian Stănescu: Inovatori în sustenabilitate din patru țări din CEE s-au reunit într-un eveniment regional la București
EditorialCristian Grosu: O crimă – Locul gol al României de la masa următorului deceniu
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe