Adriana
Publicat în 3 aprilie 2013, 15:57 / 101 elite & idei

Bogdan Aurescu: Parteneriatul Romaniei cu SUA este cel mai important dintre cele strategice

Bogdan Aurescu: Parteneriatul Romaniei cu SUA este cel mai important dintre cele strategice
+ Observator

Parteneriatul Romaniei cu Statele Unite ale Americii este „cel mai important dintre cele strategice si cu beneficii directe pentru interesul national al Romaniei”, a declarat vineri, la Cluj-Napoca, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) Bogdan Aurescu, citat de Agerpres.

In conferinta cu tema ‘Parteneriatul Strategic Romania-SUA in contextul dinamicii actuale a parteneriatului transatlantic’ sustinuta la Facultatea de Studii Europene a ‘Universitatii Babes-Bolyai’, Bogdan Aurescu a subliniat „atasamentul Romaniei fata de structurile occidentale”. Componentele politica, militara si de securitate sunt „de excelenta in relatiile romano-americane”, alaturi de componentele economica, stiintifica, tehnologica, de cercetare si educationala.

In calitatea sa de negociator sef al Romaniei in dosarul scutului antiracheta, Bogdan Aurescu a aratat ca Congresul SUA a alocat suma de 235 de milioane de dolari pentru inceperea, in acest an, a lucrarilor la scutul antiracheta de la Deveselu.

Oficialul MAE a afirmat ca triplul statut al Romaniei – de membra a UE, aliat al NATO si partener strategic cu SUA – face din aprofundarea parteneriatului transatlantic un obiectiv cu valoare de constanta pentru politica sa externa.

„Parteneriatul strategic cu SUA este piatra de temelie a arhitecturii pentru securitatea globala, un catalizator de cooperare globala. Parteneriatul transatlantic trebuie sa ramana un reper fundamental al Uniunii Europene si un model de promovare a stabilitatii in lume”, a aratat secretarul de stat.

Relatia dintre Uniunea Europeana si SUA constituie, din punctul de vedere al Romaniei, „cel mai solid parteneriat de pe scena internationala” si se bazeaza nu doar pe valori comune – pacea, democratia, drepturile omului – dar si pe compatibilitatea economica si apropierea dintre perceptiile asupra aspectelor de securitate internationala la nivel regional si mondial, a explicat Bogdan Aurescu.

El a amintit ca la nivelul partenerilor europeni exista o anumita preocupare in privinta interesului SUA fata de Asia Pacifica, vazut in unele medii ca o „dezangajare a Americii in privinta Europei”, dar o astfel de dilema este falsa, in realitate fiind vorba de „o realiniere a relatiei transatlantice in ton cu evolutii globale actuale, foarte dinamice”.

„Este fals ca daca va creste interesul Washingtonului fata de Asia Pacifica va scadea cel pentru Bruxelles. In realitate avem de a face cu o adaptare la o evolutie dinamica in plan global”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Referindu-se la sansa ca romanii sa aiba acces fara vize in SUA, oficialul MAE a aratat ca in cadrul Consiliului de Afaceri Romano-American (AMRO), constituit in 2012, au fost discutate masurile pe care Romania trebuie sa le ia pentru ca cetatenii tarii noastre sa nu mai aiba nevoie de viza pentru SUA. Rata de refuz a cererilor formulate de cetatenii romani pentru dobandirea vizei de intrare in SUA a scazut la 17% in anul fiscal care tocmai s-a incheiat.

Articol publicat pe www.hotnews.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe