OraNoua.ro
Publicat în 23 octombrie 2014, 17:46 / 455 elite & idei

Bogdan Aurescu participă la ‘Forumul Românilor din Serbia’ (Vârset, Republica Serbia)

Bogdan Aurescu participă la ‘Forumul Românilor din Serbia’ (Vârset, Republica Serbia)

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu, în calitate de co-președinte din partea României al Comisiei Mixte Interguvernamentale România — Republica Serbia privind minoritățile naționale, a participat astăzi, 19 octombrie 2014, la ‘Forumul Românilor din Serbia’, care s-a desfășurat la Vârset, în Republica Serbia.

Cu această ocazie, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidențiat sprijinul consistent pe care România îl acordă activităților de păstrare și promovare a identității naționale, culturii și valorilor tradiționale și spirituale românești în Serbia. În acest sens, a reamintit faptul ca folosirea limbii române, accesul la serviciul religios și la educație în limba maternă sunt elemente fundamentale ale păstrării identității specifice a oricărei minorități.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a punctat faptul ca România a acționat în mod constant și consecvent pentru păstrarea identității culturale și etnice a tuturor minorităților sale naționale, a limbii materne, precum și a identității religioase.

‘Guvernul român tratează toate comunitățile de români în mod echilibrat, plecând de la premiza că românii de peste hotare sunt parte integrantă a spiritualității românești’, a arătat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

În contextul participării la evenimentul organizat de ‘Forumul Românilor din Serbia’, diplomatul român, co-președinte din partea României a Comisiei Mixte Interguvernamentale România — Republica Serbia privind minoritățile naționale, a realizat o scurta trecere în revista a stadiului implementării Protocolului celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte, semnat la Bruxelles, în 2012.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a apreciat ca, până în prezent, nu s-au înregistrat progrese notabile în ceea ce privește implementarea recomandărilor protocolului în ce privește minoritatea română din Serbia, mai ales componenta sa din Valea Timocului, și a oferit exemple concrete în acest sens. ‘Vom continua fără odihnă demersurile noastre pentru a nu mai exista standarde diferite între românii

din Valea Timocului și cei din Voivodina. Trebuie ca și românii din Timoc să aibă dreptul nestingherit sa studieze în limba româna, să aibă posibilitatea de asista la serviciu religios în limba româna și să aibă acces larg la știri și emisiuni în limba română’, a arătat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Oficialul român s-a referit și la crearea artificiala a unei așa-numite identități ‘vlahe’.

‘Vreau sa fiu foarte clar. România respecta pe deplin dreptul de auto-identificare al persoanelor care apartin minoritatilor nationale. Acest drept presupune ca autoritatile statului sa nu faca nimic de natura sa influenteze un individ sa se declare ca apartinând unei minoritati anume. Dar în acelasi timp, în mod egal, înseamna si ca exista obligatia autoritatilor de stat sa nu împiedice o persoana sa se declare ca apartinând unei anumite identitati minoritare, daca el sau ea o doreste’, a afirmat diplomatul român.

În acelasi timp, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidentiat ca, în Raportul de Progres publicat recent cu privire la Serbia, Comisia Europeana remarca, printre altele, necesitatea implementarii unitare, pe întregul teritoriu al Serbiei, a prevederilor legislative privind respectarea si asigurarea accesului la educatie, serviciu religios, mass-media pentru minoritati. Conform Raportului de Progres, pâna la sfârsitul anului 2015 Serbia trebuie sa adopte un Plan de actiune special privind Protectia Minoritatilor nationale pe întregul teritoriu al Serbiei, inclusiv în domeniile educatiei, utilizarii limbii materne, accesul la media si la serviciu religios în limba materna, precum si reprezentarea în administratia publica.

‘România a sustinut aceasta solutie’, a evidentiat diplomatul român. În acelasi timp, acesta a punctat faptul ca la Bucuresti exista dorinta de a lucra împreuna cu autoritatile sârbe pentru îndeplinirea angajamentelor asumate cu privire la implementarea Protocolului.

‘Dorim sa continuam acest dialog cu partea sârba, de a utiliza pe deplin acest mecanism care este Comisia Mixta pentru a identifica si solutiona problemele comunitatii române din Serbia în ansamblul sau, fie ca este vorba de Voivodina, fie ca este vorba de Serbia de Est. În acest context, îmi exprim

speranta ca partea sârba va da curs favorabil apelurilor repetate ale partii române, pe care le facem de aproape un an, în ce priveste stabilirea unui dialog la nivelul co-presedintilor Comisiei Mixte, precum si în privinta reluarii întâlnirilor secretarilor Comisiei Mixte pentru a pregati adecvat urmatoarea sesiune a Comisiei’, a subliniat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

De asemenea, oficialul român a aratat ca România urmareste cu toata atentia ca românii din Serbia sa poata exercita neîngradit drepturile lor politice de a alege si a fi ales, fara interferente politice nedorite, astfel cum s-a discutat si în cadrul întâlnirilor bilaterale recente de nivel. Nu în ultimul rând, secretarul de stat Bogdan Aurescu a facut un apel la unitatea comunitatii românesti din Serbia.

‘Pentru ca demersurile României sa fie eficiente, atât în ceea ce priveste situatia minoritatii române din Voivodina, cât si în ceea ce priveste situatia românilor din Timoc, avem nevoie si de sprijinul dumneavoastra. Acest sprijin trebuie sa fie reprezentat în primul rând de unitatea comunitatii românesti. Numai împreuna puteti sa va aparati drepturile! Cred ca este foarte importanta unitatea, dialogul si colaborarea între formatiunile românesti de pe întreg teritoriul Serbiei, fiindca doar uniti etnicii români pot reprezenta un factor de coagulare a actiunilor pentru pastrarea si promovarea limbii române, a

culturii, a procesului de învatamânt si afirmarii Bisericii Ortodoxe Române în Serbia. Numai în acest fel va veti putea face auzita vocea’, a evidentiat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Informatii suplimentare:

Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte privind protectia minoritatilor nationale semnat la Bruxelles, la 1 martie 2012, reprezinta primul Protocol al Comisiei Mixte româno-sârbe pe problemele minoritatilor care trateaza pe fond problematica minoritatii române din Serbia, respectiv a minoritatii sârbe din România.

Protocolul contine angajamente concrete în vederea protejarii drepturilor persoanelor apartinând minoritatilor nationale, vizând, în acelasi timp, pe toti etnicii români din Serbia, fie ca traiesc în Voivodina sau în Timoc.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe