OraNoua.ro
Publicat în 28 august 2013, 20:00 / 377 elite & idei

Bogdan Aurescu – Prezenţa mass-media de expresie românească în afara graniţelor ţării

Bogdan Aurescu – Prezenţa mass-media de expresie românească în afara graniţelor ţării

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a participat sâmbătă, 24 august 2013, la Conferinţa – Prezenţa mass-media de expresie românească în afara graniţelor ţării, Masa rotundă – ‘Schimb de opinii între jurnaliştii români din ţară şi cei din afara graniţelor ţării’, organizată în cadrul evenimentului ‘Diaspora Estival 2013’, ce se desfăşoară la Mangalia în perioada 19-25 august 2013.

În cadrul discuţiilor cu jurnaliştii români din afara graniţelor, demnitarul român a abordat provocările actuale cu care se confruntă presa scrisă, dar şi serviciile media audiovizuale în limba română din afara graniţelor ţării, cu accent pe dificultăţile întâmpinate şi metodele concrete de depăşire a acestora.

Un loc aparte în cadrul schimbului de idei l-a avut situaţia media în limba română din Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova şi impactul acesteia asupra eforturilor de promovare şi prezervare a identităţii culturale româneşti. Astfel, secretarul de stat a abordat principalele dificultăţi întâmpinate de promotorii spiritualităţii româneşti prin intermediul mass-media de limba română: cadrul legislativ deficitar, finanţare precară, bariere administrative, ingerinţe de natură politică.

Demnitarul român a arătat că o abordare integrată a problemelor mass-media cu cele din domeniul educaţional, religios, cultural este singura care permite înţelegerea corectă a fenomenului şi identificarea de soluţii viabile.

Subliniind necesitatea menţinerii coeziunii la nivelul comunităţilor de români, Bogdan Aurescu a transmis angajamentul statului român de a susţine publicaţiile româneşti din străinătate. Totodată, a subliniat atenţia constantă pe care Ministerul Afacerilor Externe o acordă problemelor cu care se confruntă membrii comunităţii româneşti din străinătate, acestea regăsindu-se de fiecare dată pe agenda bilaterală. În context a menţionat importanţa formatelor de cooperare pe care le oferă Comitetul de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale, Comisia Mixtă Interguvernamentală între România şi Republica Serbia privind Minorităţile Naţionale şi Comisia Mixtă Interguvernamentală România – Ucraina pe problemele minorităţilor naţionale.

Informaţii suplimentare

Evenimentul ‘DIASPORA ESTIVAL’ este organizat în luna august 2013 de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, în colaborare cu Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Institutul Cultural Român, Camera de Comerţ a României, Autoritatea Naţională pentru Turism, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Culturii, Muzeul Satului, Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Mangalia.

Festivalul se derulează pe perioada a două săptămâni, în Mangalia, fiecare săptămână având dedicat un domeniu specific: turism, comerţ şi mediu de afaceri, educaţie şi cultură, artă populară, asociativitate şi mass-media.

Ultima ora:

ObservatorRăzvan Popescu solicită simplificarea acordării avizelor şi predictibilitate

PoliticKelemen Hunor: Kovesi ar putea candida la prezidenţiale; normal, Ciolacu trebuie să fie candidatul PSD

EconomieRăzvan Popescu solicită simplificarea acordării avizelor şi predictibilitate

ExternValentin Naumescu: În umbra Războiului lui Putin – întunecare în Europa Centrală

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteCristi Tudor: Recunoștință față de @bursadevaloribucuresti pentru onoarea de a fi unul dintre câștigătorii acestui an

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark MilleyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe