OraNoua.ro
Publicat în 3 martie 2012, 07:46 / 679 elite & idei

Bogdan Aurescu: prima rundă a Dialogului Strategic româno-polonez sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia

Bogdan Aurescu: prima rundă a Dialogului Strategic româno-polonez sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a condus, alături de secretarul de stat Viorel Oancea din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, delegaţia română MAE-MApN care a participat, în perioada 1-2 martie 2012, la Varşovia, la prima rundă a Dialogului Strategic româno-polonez, derulat sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia.

Pe agenda convorbirilor s-au aflat teme actuale şi relevante, precum stadiul implementării Planului de Acţiune al Declaraţiei bilaterale de Parteneriat Strategic (convenită în 2009), cât şi priorităţile celor două state în perspectiva Summit-ului NATO de la Chicago (20-21 mai 2012). De asemenea, părţile au avut un schimb substanţial de opinii pe problematica Politicii Comune de Securitate şi Apărare a UE. Au mai fost abordate tematica regională, subiecte de interes de pe agenda globală de securitate, precum şi problematica securităţii la Marea Neagră.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că această primă rundă a Dialogului Strategic este o confirmare elocventă a eficienţei deosebite a Parteneriatului Strategic bilateral cu Polonia, care prezintă o importanţă aparte în plan european, regional şi de securitate, relaţia Bucureşti-Varşovia având un rol pivotal pentru realizarea obiectivelor politice şi strategice ale celor două ţări, care sunt aceleaşi în covârşitoare majoritate.

Discuţiile au evidenţiat, de altfel, numeroase elemente de convergenţă în domeniul politicii de securitate a celor două state atât în cadrul NATO, cât şi UE.

România şi Polonia au exprimat susţinere pentru obiectivul declarării, la Summit-ul de la Chicago, a capabilităţii interimare a apărării antirachetă a NATO. De altfel, în cadrul discuţiilor părţile au abordat pe larg tematica apărării antirachetă. De asemenea, convorbirile au relevat interesul celor două state pentru continuarea implicării NATO în Afganistan după încheierea, în 2014, a procesului de preluare a responsabilităţii asigurării securităţii de către forţele de securitate afgane.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat interesul NATO de a avea o cooperare pragmatică şi consistentă cu Federaţia Rusă în spiritul deciziilor Summit-ului Alianţei de la Lisabona, în contextul cooperării din cadrul Consiliului NATO-Rusia.

Cele două delegaţii au apreciat că iniţiativa Smart Defense a Secretarului General al NATO are meritul de a propune soluţii creative şi eficiente de cheltuire a resurselor limitate pe care aliaţii le alocă domeniului apărării în condiţiile crizei financiare. Smart Defense, a subliniat Bogdan Aurescu, nu reprezintă doar un pachet de proiecte multinaţionale, ci o expresie extrem de evoluată a solidarităţii aliate, iar abordarea regională este soluţia naturală, prin cooperarea statelor care au în comun nu numai geografia, ci împărtăşesc provocări şi interese comune.

În contextul convorbirilor, cele două delegaţii au evaluat stadiul implementării Planului de Acţiune al Parteneriatului Strategic româno-polonez, fiind evidenţiat faptul că acest format privilegiat de cooperare bilaterală contribuie semnificativ la coordonarea poziţiilor României şi Poloniei pe teme actuale de politica externa si de securitate.

Un punct pe agenda convorbirilor a fost şi securitatea în regiunea extinsă a Mării Negre, partea română punctând relevanţa acesteia pentru securitatea întregii Alianţe şi nevoia menţinerii unui spaţiu de securitate stabil la frontiera estică a NATO şi UE. De asemenea, cele două părţi au reiterat susţinerea pe care o acordă proceselor de negociere a conflictelor prelungite din regiune, cu un accent special pe Transnistria şi regiunile separatiste din Georgia, cu respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova şi Georgiei. Totodată, au exprimat susţinerea comună pentru continuarea mandatului şi consolidarea Misiunii UE de Monitorizare din Georgia (EUMM).

În cadrul convorbirilor, cele două părţi au explorat oportunităţi de cooperare concretă între cele două ţări, inclusiv în domeniul militar şi la nivelul contingentelor naţionale din teatrele de operaţii în care forţele armare române şi poloneze acţionează în comun.

Cele două părţi au agreat ca reuniunile Dialogului Strategic sa aibă loc de două ori pe an, următoarea întâlnire fiind programată în a doua parte a anului, la Bucureşti.

Informaţii suplimentare

Declaraţia Comună privind parteneriatul strategic româno-polon a fost semnată la 7 octombrie 2009 de către preşedinţii României şi Republicii Polone, domnul Traian Băsescu şi domnul Lech Kaczynski.

Instituirea Parteneriatului Strategic s-a decis ca urmare a intereselor comune ale celor două state în plan bilateral, european şi internaţional. De asemenea, s-a avut în vedere faptul că cele două state asigură mare parte din frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO în zona Europei de Est. Printre cele mai importante interese comune enumerăm: dezvoltarea schimburilor bilaterale, Politica Agricolă Comună la nivelul Uniunii Europene, asigurarea diversităţii energetice, vecinătatea estică, asigurarea securităţii pe plan naţional, regional şi internaţional.

Dialogul Strategic bilateral a cărui primă reuniune a avut loc pe 1 şi 2 martie reprezintă o formă structurată de colaborare pentru punerea în valoare şi aplicare a substanţei Parteneriatului Strategic româno-polonez, cu precădere în domeniul politico-militar şi de securitate.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

PoliticKlaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

EconomieIonut Stanimir: Post inspired by Andreea Voinea who was instrumental in launching #Joblandia.ro

ExternAndrei Vlășceanu: Europa a votat. Cutremur politic în Franța. Republica Moldova, scandal de spionaj

SocialAndreea Paul: Ela și aventurile din Orașul Portofel

EvenimenteAndrei Stoian: Honored to be one of the 4 young innovators awarded at the Young Innovators “4 under 40 Gala”, organized by Rotary Club Bucuresti Nord

EditorialAlexandru Grumaz: Suntem sau nu în al Treilea Război Mondial?

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație o emisiune de mărci poștale înscrisă într-o apreciată tematică de colecție, cea a Faunei, cu titlul BuburuzeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe