Bogdan Aurescu, primit de Mike Pompeo la Departamentul de Stat: SUA au planuri de creștere a prezenței militare în România
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, au evaluat luni, la Washington, realizările semnificative din cadrul Parteneriatului Strategic româno-american și au discutat noi priorități bazate pe cooperarea economică, energetică, politică și de securitate, se arată într-o serie de mesaje pe Twitter publicate de șeful diplomației române.
“O întâlnire excelentă cu secretarul Pompeo astăzi. Am evaluat realizările semnificative din cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA în baza obiectivelor convenite de președinții Klaus Iohannis și Donald Trump în 2019. De asemenea, am discutat despre noi priorități bazate pe cooperarea noastră dinamică din punct de vedere politic, economic, energetic și de securitate”, a scris Aurescu, pe Twitter, după întrevedere.
Șeful diplomației române efectuează luni și marți o vizită bilaterală la Washington, la invitația omologului său american. Cei doi oficiali s-au întâlnit după ce ambii au susținut discursuri în cadrul Summitului Inițiativei celor Trei Mări, desfășurat în sistem videoconferință și în urma căruia statele participante au salutat anunțul SUA de a investi până la un miliard de dolari în proiectele Inițiativei.
Vizita lui Aurescu la Washington survine după ce săptămâna trecută, la Washington, ministrul român al apărării Nicolae Ciucă și secretarul american al apărării Mark Esper au semnat o foaie de parcurs privind cooperarea la nivelul apărării 2020-2030.
De altfel, într-un mesaj separat, șeful diplomației române a subliniat că el și Pompeo au discutat și despre cooperarea în materie de apărare.
“Am abordat cooperarea în domeniul apărării dintre România și SUA și eforturile noastre comune de a consolida postura NATO de apărare și descurajare și o abordare coezivă pe flancul estic, inclusiv la Marea Neagră”, a scris Aurescu.
Ministrul de externe a reafirmat că România este angajată să continuie cheltuielile strategice în materie de apărare, cu accent pe principiul partajării echitabile a responsabilităților.
“Am salutat planurile SUA de a crește prezența militară în România“, a mai subliniat Bogdan Aurescu.
Organizată în contextul celebrării, în 2020, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și SUA, vizita lui Aurescu în SUA reprezintă un bun prilej pentru reconfirmarea principalelor coordonate ale Parteneriatului Strategic, precum și pentru evaluarea stadiului și prioritizarea proiectelor de interes comun, reflectând angajamentul solid al celor două țări pentru extinderea și aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic.
Vizita lui Aurescu la Washington survine după ce săptămâna trecută, la Washington, ministrul român al apărării Nicolae Ciucă și secretarul american al apărării Mark Esper au semnat o foaie de parcurs privind cooperarea la nivelul apărării 2020-2030. Tot săptămâna trecută, România şi SUA au parafat, la Washington, un acord interguvernamental extins care permite cooperarea în ceea ce priveşte domenii de importanţă pentru România, cum ar fi proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nuclearo-electrice de la Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1, precum şi cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Separat de acordul parafat, România a identificat interesul SUA şi pentru o componentă de finanţare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic printr-un Memorandum de Înţelegere cu Exim US. În același context, ambasadorul american în România a afirmat că țara noastră va găzdui în curând mai mulți militari americani și că SUA vor investi într-un proiect de conectare a Mării Baltice de Marea Neagră printr-o linie de cale ferată și o autostradă Gdansk-Constanța.
Ultima ora:
ObservatorRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
PoliticNicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții comunităților evreiești din mai multe țări: România trebuie să fie patria tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie, credinţă sau limbă
EconomieLucian Croitoru: Cum am pregătit noi viitoarea recesiune
ExternRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale
SocialLigia Deca promovează sportul în școli, cu ajutorul marilor campioni români
EvenimenteRadu Magdin va vorbi la Viitorul afacerilor de familie în România – Ediția a III-a, 03 octombrie 2024
EditorialAlexandru Grumaz: Europa, incapabilă să răspundă celor două crize – Ucraina și Orientul Mijlociu
CulturaCristina Popescu: Cultura. De la tradiție la societatea informațională
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe