OraNoua.ro
Publicat în 30 octombrie 2013, 20:24 / 429 elite & idei

Bogdan Aurescu: Reuniune a Trilateralei România – Polonia – Turcia

Bogdan Aurescu: Reuniune a Trilateralei România – Polonia – Turcia

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a găzduit luni, 28 octombrie 2013, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, o reuniune în formatul Trilateralei România — Polonia — Turcia. Aceasta a avut loc în contextul participării reprezentanților Ministerelor Afacerilor Externe al Republicii Turcia, respectiv al Republicii Polone, la ceremonia de inaugurare a lucrărilor principale de construcție de la Baza Militară Deveselu, care s-a desfășurat în aceeași zi.

Partea turcă a fost reprezentată de ambasadorul Bülent Meriç, adjunct interimar al subsecretarului de stat pentru afaceri politice bilaterale în MAE al R. Turcia, iar cea polonă de Marek Szczygieł, ambasadorul R. Polone la București și Michał Miarka, reprezentant permanent adjunct al R. Polone la NATO.

Reuniunea a fost organizată la inițiativa României, urmare celorlalte trei sesiuni ale Trilateralei derulate la Chicago (mai 2012), București (noiembrie 2012) și Izmir (mai 2013), și s-a înscris în dialogul susținut al celor trei țări pe tematica strategică și de securitate. Reuniunea a reflectat interesele comune de securitate ale celor trei state în cadrul NATO și în regiune, urmărind pregătirea celei de-a patra runde a dialogului în format trilateral România — Polonia — Turcia, la nivel de secretar de stat, preconizată a avea loc în Polonia, în primul trimestru al anului 2014.

Cele trei părți au avut un schimb de opinii pe teme de securitate de interes reciproc, cu accent special pe participarea la sistemul SUA, respectiv al NATO, de apărare împotriva rachetelor balistice, implementarea inițiativei NATO Smart Defence și atingând aspecte legate de politica de vecinătate și alte subiecte de pe agenda comună.

A fost exprimată decizia fermă a celor trei state de a-și continua participarea la sistemul american antirachetă, care va constitui o contribuție esențială la sistemul aliat de apărare împotriva rachetelor balistice, și a fost trecută în revistă evoluția acestui subiect în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Bogdan Aurescu a mulțumit în mod deosebit în numele Guvernului României pentru prezența celor două delegații la ceremonia de lansare a lucrărilor principale la Baza Deveselu și a prezentat progresele realizate în pregătirea amplasării pe teritoriul național a elementelor sistemului antirachetă al SUA. Totodată, a reiterat importanța ceremoniei de marcare a debutului lucrărilor principale de construcție de la Baza Deveselu atât pentru colaborarea strategică a țării noastre cu SUA, cât și din perspectiva progresului către operaționalizarea sistemului aliat antirachetă.

Șefii celor două delegații turcă și polonă au subliniat importanța pentru NATO în ansamblul său a ceremoniei de astăzi, precum și angajamentul deplin pentru formatul informal al Trilateralei pe teme de securitate, care și-a dovedit deja eficiența și valoarea adăugată.

Reuniunea a relevat convergența abordărilor pe temele discutate, precum și continuarea foarte bunei cooperări dintre cele trei state în sprijinul securității regionale, europene și euro-atlantice. A fost apreciată, și cu acest prilej, valoarea adăugată pe care cooperarea în formatul trilateral o aduce procesului de consolidare a Alianței, pentru ca aceasta să răspundă cât mai eficient provocărilor curente din mediul de securitate, în spiritul Conceptului Strategic adoptat la Lisabona și al deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Chicago, din mai 2012.

Informații suplimentare

Consultările trilaterale în acest format au fost inițiate de România pornind de la constatarea existenței între cele trei state a unui număr substanțial de teme de securitate în care abordările naționale respective sunt convergente, precum și de la faptul că țara noastră are Parteneriate Strategice cu celelalte două state.

Acest format de consultări are un caracter informal, neinstituționalizat, și urmărește realizarea de schimburi de vederi și coordonarea, atunci când este necesar, în interiorul Alianței Nord-Atlantice.

România și Polonia au semnat, la 7 octombrie 2009, Declarația Comună privind Parteneriatul Strategic bilateral, iar la 26 octombrie 2010 — Planul de Acțiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

România și Turcia au semnat, la 12 decembrie 2011, Declarația Comună a Parteneriatului Strategic dintre cele două țări. Planul de Acțiune pentru implementarea acestui Parteneriat Strategic a fost semnat de către cei doi miniștri de externe, la Ankara, la 14 martie 2013.

Ultima ora:

ObservatorAndrei Stoian: A debutat podcastul „Prezentul Viitorului”

PoliticAlexandru Grumaz: Electroșocul Trump!

EconomieSergiu Manea: BCR a educat financiar peste un milion de români

ExternLaura D. Stifter: Ce se mai întâmplă, în chiar acest moment, prin Rusia?

SocialCsibi Magor: Este foarte ineficient să cauți rezolvări în momentele în care omul are nevoie să fiu ascultat

EvenimenteTiberiu Andrioaiei: România poate și are resurse să devină un furnizor de competențe și echilibru în regiune

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe