OraNoua.ro
Publicat în 18 iunie 2014, 18:58 / 398 elite & idei

Bogdan Aurescu: România este angajată ferm ca Baza de la Deveselu să fie operațională în 2015

Bogdan Aurescu: România este angajată ferm ca Baza de la Deveselu să fie operațională în 2015

Secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE Bogdan Aurescu a participat marți la Conferința internațională pe tema apărării antirachetă, care se desfășoară la Mainz, în Germania, context în care a reiterat angajamentul ferm al României cu privire la operaționalizarea, la orizontul lui 2015, a facilității din cadrul Bazei Militare de la Deveselu.

Potrivit unui comunicat MAE, în discursul susținut în deschiderea conferinței, alături de Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA, și de general-locotenent Hâns Wehren, adjunctul șefului statului major al armatei olandeze, secretarul de stat Bogdan Aurescu a trecut în revistă evoluțiile și stadiul implementării prevederilor Acordului dintre România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 2011.

În acest context, oficialul român a reiterat angajamentul ferm al României pentru operaționalizarea, la orizontul anului 2015, a facilității din cadrul Bazei Militare de la Deveselu, contribuție esențială la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

El a subliniat că operaționalizarea Bazei de la Deveselu se desfășoară în calendarul stabilit, fără întârzieri, aspect confirmat și de Frank Rose în intervenția sa.

Aurescu a subliniat, totodată, natura exclusiv defensivă a sistemului american antirachetă și conformitatea utilizării sale cu prevederile Cartei ONU, ceea ce reflectă voința României și a SUA de legitimă apărare în scopul menținerii păcii și securității internaționale.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a accentuat și importanța ca Summit-ul NATO din septembrie 2014 să reflecte progresele înregistrate pe dimensiunea apărării antirachetă și să reconfirme determinarea Aliaților de a menține obiectivele și reperele de calendar stabilite.

El a evocat interesul deosebit al României pentru implementarea sistemului NATO de apărare antirachetă în conformitate cu principiile solidarității, indivizibilității securității Aliate și acoperirii integrale a teritoriului Aliat. Demnitarul român a mai evidențiat că apărarea antirachetă constituie un proiect de importanță strategică deosebită pentru rolul NATO în secolul XXI.

De asemenea, a subliniat relevanța Bazei Deveselu din perspectiva prezenței permanente americane pe teritoriul României, mai ales în contextul actual regional de securitate din regiunea Marii Negre, dar și din punctul de vedere al contribuției proiectului antirachetă la întărirea legăturii transatlantice în cadrul NATO.

Diplomatul român a punctat rolul inițiativelor NATO de tip Smart Defence  în dezvoltarea unor mecanisme de cooperare menite să contribuie la punerea în comun și mai bună utilizare a capacităților Aliate. Pe acest fond, a apreciat că industria de apărare de pe ambele maluri ale Atlanticului poate avea un rol esențial în producerea și furnizarea de echipamente moderne pentru un sistem de apărare antirachetă al NATO cât mai eficient.

Cea de-a X-a ediție a Internațional Conference on Missile Defence, organizată de Asociația Franceză de Aeronautică și Astronautică, se desfășoară de marți până vineri la Mainz, în Germania.

Evenimentul de la Mainz, găzduit și de România, la București, în 2013, reprezintă principalul forum european de dezbatere a provocărilor în domeniul apărării antirachetă, a perspectivelor și evoluțiilor din domeniu, reunind decidenți politico-militari de nivel și specialiști reputați în domeniul apărării antirachetă și reprezentanți ai unor companii importante din industria de apărare (Thales, Aerojet, Raytheon, Lockheed Martin, Airbus, IAI, Parsons, MBDA).

Ultima ora:

ObservatorRadu Hanga: Companiile locale şi regionale vor deveni tot mai importante în viitor, consideră preşedintele Bursei de la Bucureşti

PoliticKelemen Hunor crede că trebuie găsită „o a treia cale” în ceea ce priveşte candidatul la alegerile prezidenţiale

EconomieRadu Hanga: Companiile locale şi regionale vor deveni tot mai importante în viitor, consideră preşedintele Bursei de la Bucureşti

ExternLuca Niculescu: Drumul României către OCDE, posibil și grație alegerilor făcute. Aderarea rămâne al treilea obiectiv național după UE și NATO

SocialClaudia Nicolae, Victor Vevera: ICI București și Agerpres extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional, un demers ce marchează extinderea utilizării inteligenței artificiale în fluxurile de știri regionale

EvenimenteAlexandra Dobre: Am bucuria de a vă invita la un moment special pentru mine!

EditorialAlexandru Grumaz: Rebelii deraiază „Gambitul Sirian”

CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe