OraNoua.ro
Publicat în 20 august 2014, 18:43 / 203 elite & idei

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu personalul aeronavelor militare canadiene CF-18 dislocate în România

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu personalul aeronavelor militare canadiene CF-18 dislocate în România

Secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE, Bogdan Aurescu, a vizitat marți, la invitația părții canadiene, Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii, personalul militar canadian și aeronavele militare canadiene CF-18 dislocate în România, la acțiune participând și ambasadorul Canadei la București, Joanne Lemay.

„Vizita are loc în contextul aniversării, la 16 august 2014, a 95 de ani de relații diplomatice româno-canadiene. Vizita secretarului de stat din MAE român la Baza Aeriană 71 reconfirmă importanța acordată de autoritățile române misiunii militare canadiene în țara noastră în cadrul măsurilor Aliate de reasigurare adoptate în contextul evoluțiilor îngrijorătoare de securitate din vecinătatea imediată a Alianței Nord — Atlantice, la frontiera estică a României”, a susținut MAE într-un comunicat remis marți AGERPRES.

Partea canadiană a efectuat o prezentare a misiunii militare desfășurate în România, în perioada mai — august 2014, cu șase aeronave CF-18 și aproximativ 200 militari personal aferent, apreciind colaborarea excelentă cu specialiștii și autoritățile române.

„Extinderea cooperării militare bilaterale cu România, precum și derularea exercițiilor comune de instruire și antrenament în țara noastră au contribuit semnificativ la creșterea experienței forțelor aeriene ale celor două state, precum și a interoperabilității dintre acestea”, se mai arată în comunicat.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a salutat prezența aeronavelor CF-18 dislocate în România și a personalului aferent, apreciind colaborarea bilaterală pe linie militară dintre România și Canada ca un model de solidaritate și cooperare între Aliați.

Totodată, Aurescu a subliniat faptul că prezența aeronavelor CF-18 reprezintă o premisă pentru continuarea cooperării, inclusiv în contextul consolidării securității flancului estic al NATO.

Secretarul de stat din MAE român a arătat și importanța reconfirmării, la Summit-ul NATO din Marea Britanie din 4-5 septembrie 2014, a solidității relației transatlantice pentru gestionarea adecvată a riscurilor de securitate asociate noului context geostrategic.

De asemenea, a reiterat importanța strategică a frontierei externe a NATO și a României și a exprimat susținerea României pentru un pachet concret de măsuri care să fie adoptat cu prilejul reuniunii la vârf a NATO din septembrie 2014, menit să consolideze apărarea colectivă și securitatea Aliaților.

Demnitarul român a asigurat de disponibilitatea autorităților române de a menține un dialog strâns cu partea canadiană privind posibilitățile de extindere a cooperării politico-militare și de securitate între cele două state.

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe