Bogdan Aurescu s-a întâlnit la Haga cu Knut Vollebaek, comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale


Secretarul de stat, Bogdan Aurescu, în calitate de co-preşedinte al Comisiei Mixte România – R. Serbia pentru protecţia minorităţilor naţionale, a avut la Haga, o rundă de discuţii bilaterale cu partea sârbă pentru implementarea Protocolului Comisiei, semnat la 1 martie 2012, la Bruxelles. Întâlnirea a avut loc cu participarea Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Knut Vollebaek, potrivit unui comunicat MAE.
Discuţiile s-au concentrat pe problematica respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române de pe întreg teritoriul Serbiei, mai ales din Valea Timocului, din perspectiva aplicării prevederilor celui de-al doilea Protocol al Comisiei Mixte România – R. Serbia privind protecţia minorităţilor naţionale, semnat la 1 martie 2012, la Bruxelles.
Oficialul român a reiterat convingerea că noul statut al Serbiei în relaţia cu UE, de ţară candidată, va fi un stimulent al procesului intern de reforme, pentru îndeplinirea tuturor criteriilor de aderare, inclusiv în ce priveşte situaţia minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei, ca parte integrantă importantă a criteriilor politice de la Copenhaga.
Demnitarul român a subliniat interesul Romaniei pentru implementarea tuturor prevederilor Protocolului celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte România – R. Serbia pentru protecţia minorităţilor naţionale, document asumat de ambele state şi care are prevederi concrete şi cuantificabile vizând îmbunătăţirea situaţiei persoanelor aparţinând minorităţii române de pe întreg teritoriul Serbiei, indiferent de denumire, cu respectarea principiului, acceptat de ambele state, al neintervenţiei autorităţilor în procesul de auto-identificare liberă a minorităţilor.
Bogdan Aurescu, a reiterat disponibilitatea părţii române de a coopera strâns cu partea sârbă pentru aplicarea prevederilor Protocolului în ceea ce priveşte minoritatea română din Serbia, inclusiv prin implicarea autorităţilor române în rezolvarea unor solicitări concrete ale românilor din Serbia, respectiv pentru sprijinirea procesului de predare în limba română, furnizarea manualelor în limba română, crearea unor programe de formare continuă pentru profesorii şi jurnaliştii români, precum şi susţinerea tehnică de către partea română a retransmisiei programelor radio-tv din România în Valea Timocului.
Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea unor progrese vizibile în ce priveşte asigurarea de către partea sârbă a creării de clase cu predare în limba română, a accesului la mass-media în limba română şi a exercitării libertăţii religioase în limba română pentru românii din Valea Timocului. În discuţiile cu delegaţia sârbă, cu participarea activă a ÎCMN, au fost identificate o serie de paşi practici care ar putea fi parcurşi de partea sârbă pentru îmbunătăţirea accesului minorităţii române din Timoc la educaţie, mass media şi serviciul religios în limba maternă.
Ultima ora:

ObservatorDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

PoliticMarco Badea: Profilul celor mai importanți candidați înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni

EconomieTănase Stamule: România vrea nu vrea va trece în următorii ani printr-o schimbare profundă

ExternTiberiu Andrioaiei: Echilibrul regional în Balcani presupune și efortul armonizării legislațiilor sectoriale

SocialDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

EvenimenteAndreea Negru: Armata și antreprenoriatul fac echipă pe frontul leadership

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul stelelor! (1)

CulturaAndrei Borțun – Alina Vîlcu – Omid Ghannadi – Design Stories – ROMANIAN DESIGN WEEK – S03-E03
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe