Matei Bogdan
Publicat în 24 martie 2021, 10:29 / 79 elite & idei

Bogdan Aurescu s-a întâlnit la NATO cu Zbigniew Rau: Miniștrii de externe român și polonez au discutat despre elaborarea unui nou plan de acțiune al Parteneriatului Strategic

Bogdan Aurescu s-a întâlnit la NATO cu Zbigniew Rau: Miniștrii de externe român și polonez au discutat despre elaborarea unui nou plan de acțiune al Parteneriatului Strategic

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, la Bruxelles, o întrevedere cu omologul polonez Zbigniew Rau, în marja participării la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale NATO, cei doi șefi ai diplomațiilor de pe flancul estic al Alianței discutând despre elaborarea unui nou Plan de Acțiune al Parteneriatului Strategic bilateral.

Cei doi miniștri au avut un schimb extins de opinii asupra temelor de actualitate și interes pe agenda bilaterală, regională, precum și pe teme de securitate, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei doi miniștri au apreciat nivelul excelent al relațiilor bilaterale și importanța continuării dezvoltării și consolidării Parteneriatului Strategic dintre România și Polonia. De asemenea, au evidențiat calitatea dialogului politic la toate nivelurile și cooperarea bilaterală de substanță, exprimând interes reciproc pentru continuarea, de o manieră susținută, a interacțiunilor la toate nivelurile.

Astfel, cei doi miniștri au discutat despre stadiul pregătirii ședinței comune de guvern din acest an și au decis intensificarea demersurilor, inclusiv elaborarea unui nou Plan de Acțiune al Parteneriatului Strategic bilateral. De asemenea, au discutat despre marcarea aniversării a 100 de ani de la încheierea alianței defensive româno-poloneze din 1921.

Cei doi înalți demnitari au trecut în revistă stadiul și perspectivele de cooperare în format regional, cum ar fi Inițiativa celor Trei Mări (I3M) și Formatul București 9 (B9), inclusiv în perspectiva reuniunilor de nivel din acest an ale acestora.

Ministrul Bogdan Aurescu și omologul său polonez au discutat despre cele mai importante proiecte strategice de interconectare regională din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, și anume proiectele Rail2Sea și ViaCarpathia. De asemenea, au avut un schimb de opinii despre funcționarea Fondului de Investiții al I3M.

Cei doi șefi ai diplomației au apreciat valoarea adăugată a Formatului București (B9), lansat de România și Polonia în 2015, pentru aprofundarea dialogului și coordonării între aliații de pe Flancul Estic al NATO. 

Cei doi oficiali au discutat și despre perspectivele dialogului în cadrul reuniunilor trilaterale informale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia. În acest context, miniștrii Bogdan Aurescu și Zbigniew Rau au agreat aprofundarea discuțiilor la viitoarea reuniune trilaterală a miniștrilor de externe, care va fi organizată în luna aprilie, la București, prilej cu care cei doi miniștri vor avea și consultări bilaterale.

De asemenea, cei doi miniștri au convenit să coopereze strâns pentru pregătirea adecvată a Summitului Parteneriatului Estic din acest an.

În ceea ce privește agenda NATO, cei doi miniștri au subliniat importanța reuniunii ministeriale de externe pentru pregătirea Summitului aliat din acest an și avansarea agendei de securitate în vederea adaptării Alianței Nord-Atlantice la actualele provocări și amenințări la adresa securității internaționale. Cei doi miniștri au reafirmat, în context, susținerea puternică a celor două țări pentru consolidarea relației transatlantice.

În egală măsură, a fost abordată și pregătirea președinției-în-exercițiu polone a OSCE din 2022, precum și o serie de alte aspecte de interes cu privire la agenda regională și globală. 

Ambii demnitari au purtat miercuri, la NATO, s-au întâlnit cu noul lor omolog american, Antony Blinken. Șeful diplomației române l-a invitat pe secretarul de stat al SUA să efectueze anul acesta o vizită în România pentru a marca zece ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul al XXI-lea dintre România și SUA.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, Antony Blinken a discutat cu omologii săi țările grupului de la Vișegrad – Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia – despre faptul că aceste țări joacă un rol important în consolidarea Europei Centrale și alianței transatlantice și despre adaptarea NATO față de o Rusie agresivă și o Chină asertivă.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe