OraNoua.ro
Publicat în 21 octombrie 2015, 17:33 / 194 elite & idei

Bogdan Aurescu subliniază susținerea României pentru integrarea în NATO a Georgiei

Bogdan Aurescu subliniază susținerea României pentru integrarea în NATO a Georgiei

România continuă să susțină puternic Georgia în parcursul de integrare în NATO, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, miercuri, într-o întâlnire avută cu ministrul de stat al Georgiei pentru integrare europeană și euro-atlantică, David Bakradze, aflat în vizită în țara noastră.

Aurescu a evidențiat importanța pe care România o acordă implementării Pachetului substanțial de măsuri privind Georgia, adoptat cu prilejul Summitului NATO din Marea Britanie, informează MAE, într-un comunicat de presă.

„România continuă să susțină puternic Georgia în parcursul de integrare în NATO. Este necesară, în viziunea noastră, o recunoaștere concretă a progreselor evidente ale Georgiei pe calea aderării la Alianță cu prilejul Summitului din 2016. Vă asigur de sprijinul activ al României în acest scop la nivelul NATO”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul român a reiterat propunerea de organizare cât mai curând a sesiunii Comisiei Mixte Economice, însoțită de un forum de afaceri, care să stimuleze schimburile economice. Bogdan Aurescu a evidențiat necesitatea operaționalizării inter-conectorului de gaz lichefiat Azerbaidjan — Georgia — România — Ungaria (AGRI) și a proiectului coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră — Marea Caspică, pornind de la conexiunea existentă deja de feribot între porturile Constanța și Batumi.

El a reconfirmat disponibilitatea României de a sprijini Georgia în procesul de aplicare a Acordului de Asociere și Liber Schimb UE — Georgia, România fiind primul stat membru UE care a ratificat, la 3 iulie 2014, Acordul cu Georgia, alături de cele cu Republica Moldova și Ucraina.

În acest context, șeful diplomației române a apreciat îndeplinirea de către Georgia a criteriilor cuprinse de Planul de Acțiune pentru Liberalizarea Vizelor și a exprimat susținerea ca Georgia să primească recomandarea privind liberalizarea vizelor UE. Bogdan Aurescu a reiterat decizia de a continua proiectele asistenței oficiale pentru dezvoltare coordonate de MAE român, inclusiv în domenii de interes pentru aplicarea eficientă a Acordului de Liber Schimb, de exemplu în privința siguranței alimentare.

Aurescu a reamintit susținerea României pentru activitatea Misiunii UE de Monitorizare în Georgia (EUMM), în special în contextul evoluțiilor recente împotriva suveranității și integrității teritoriale a Georgiei, România fiind statul UE cu cea mai mare contribuție la EUMM.

Ministrul Bakradze a mulțumit pentru sprijinul României pentru traseul european și euro-atlantic al Georgiei, inclusiv pentru participarea la demersurile NATO de consolidare a securității Georgiei și sprijinire a reformelor în domeniul apărării, precum și pentru contribuția la procesul de implementare a Acordului de Asociere și Liber Schimb Georgia — UE.

Ultima ora:

ObservatorAlina Bârgăoanu, la evenimentul de lansare a raportului „Stop Coronavirus #Disinformation”

PoliticAnca Dragu: „Lucrurile se desfăşoară civilizat la USR PLUS”

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAlina Bârgăoanu, la evenimentul de lansare a raportului „Stop Coronavirus #Disinformation”

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialBarbu Mateescu: Puneți-vă centurile, pilotează PNLClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe