OraNoua.ro
Publicat în 18 martie 2015, 18:11 / 381 elite & idei

Bogdan Aurescu: UE poate aduce o contribuție relevantă la combaterea grupării Boko Haram prin susținerea dezvoltării Nigeriei

Bogdan Aurescu: UE poate aduce o contribuție relevantă la combaterea grupării Boko Haram prin susținerea dezvoltării Nigeriei

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a arătat, luni, la Bruxelles, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), că Uniunea Europeană poate aduce o contribuție „relevantă” la combaterea grupării Boko Haram prin susținerea dezvoltării Nigeriei, informează un comunicat de presă remis AGERPRES de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

El a subliniat că această susținere presupune sprijinirea educației, a dezvoltărilor socio-economice, a drepturilor omului și statului de drept, precum și a luptei contra corupției. De asemenea, Aurescu a arătat că România va continua să rămână implicată „activ” în misiunile Politicii Comune de Securitate și Apărare desfășurate în Africa, oferind asistență în diferite sectoare, în special pentru pregătirea personalului forțelor de poliție și jandarmerie, precum și în domeniul consolidării instituțiilor statului.

„Totodată, șeful diplomației române a mai subliniat că trebuie sprijinită, în statele africane, creșterea eficienței administrației. În altă ordine de idei, ministrul român de externe a menționat conexiunea dintre securitate și dezvoltare. Nu în ultimul rând, a subliniat importanța sprijinirii proceselor electorale din Africa, doar în 2015 având loc 19 exerciții electorale și a exprimat disponibilitatea României de a continua să acorde asistență tehnică în acest domeniu”, precizează MAE.

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele UE a abordat și evoluțiile recente din Libia. În acest sens, aceștia au salutat rezultatele pozitive ale discuțiilor între facțiunile rivale din Libia, mediate în cursul ultimelor zile, la Rabat și Alger, de către Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru Libia, Bernardino Leon.

„A fost evidențiată importanța încheierii, cât mai curând posibil, a unui acord de încetare a focului și formarea unui guvern de unitate națională. A fost reafirmată susținerea pentru propunerile în favoarea unei soluții politice, în linie cu cele prezentate la reuniunea Gymnich de RS Bernardino Leon”, se arată în comunicatul citat.

În ceea ce privește subiectul migrației, o altă temă aflată pe masa reuniunii, șefii diplomațiilor europene au exprimat sprijinul pentru o abordare coordonată, cu implicarea tuturor celor responsabili, a Serviciului European de Acțiune Externă, a Comisiei Europene și a tuturor statelor membre, pentru „gestionarea eficientă” a provocărilor generate de fenomenul migrației ilegale, pornind de la sprijinirea politicilor de dezvoltare în statele din care provin emigranții.

Referitor la Summit Parteneriatul Estic de la Riga din mai 2015, miniștrii europeni au confirmat importanța ca Declarația Summit-ului să reflecte „interesul special al UE pentru Vecinătatea Estică și pentru continuarea avansării relației cu statele din regiune”.

„Ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru obiective cât mai ambițioase ale UE în raport cu statele Parteneriatului Estic (PaE), care să reflecte progresele în implementarea reformelor și să țină cont de aspirațiile europene formulate de aceste state partenere care au demonstrat interes și angajare pentru parcursul european, dar și de provocările care le stau în față. Principiul diferențierii și al meritelor proprii, respectiv al abordării adaptate la fiecare partener trebuie să rămână măsura răspunsului UE față de progresele reale ale partenerilor săi”, adaugă MAE.

Aurescu a reamintit, în acest context, că Republica Moldova este cel mai avansat stat din Parteneriatul Estic și a menționat angajamentele Chișinăului pentru continuarea reformelor și a parcursului european. De asemenea, precizează sursa citată, oficialul român a evidențiat faptul că recunoașterea perspectivei europene a partenerilor care și-au asumat acest obiectiv este o opțiune strategică pentru UE.

„Bogdan Aurescu a mai subliniat importanța strategică a relației UE cu statele Parteneriatului Estic, necesitatea adaptării politicilor și instrumentelor de care dispune Uniunea pentru a gestiona eficient aspecte-cheie precum conflictele înghețate și securitatea energetică, dar și importanța păstrării, mai ales în situația actuală, a echilibrului strategic în regiunea extinsă a Mării Negre. Nu în ultimul rând, a reluat îndemnul ca toate statele membre să ratifice Acordurile de Asociere și Liber Schimb, reamintind că România este primul stat membru UE care a ratificat acordurile cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina”, conchide sursa citată.

De menționat că, în marja CAE, miniștrii au participat și la reuniunea Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, organizată de România și Franța.

Ultima ora:

ObservatorKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

PoliticNicolae Ciucă: Am decis în coaliţia de guvernare să sprijinim planul liberal “România produce”, de reindustrializare a României

EconomieKaroly Borbely: „În această toamnă vom anunța primele PROIECTE concrete pe care le vom demara”

ExternMarco Badea: Referitor la explozia pagerelor folosite de membrii Hezbollah pentru comunicații între ei

SocialMarian Staș: Manifest puternic din partea unui expert în educație pentru redarea demnității de „meseriaș”, după eroarea școlii românești care a scos generații întregi de „șomeri cu diplomă” – „Toată lumea trebuie să înțeleagă că meseria e brățară de aur”

EvenimenteDiana Stafie: I was invited to attend an HP event – AI & Automation Summit in Bucharest – and share my perspective on the Future of Work in the AI reality

EditorialTeodor Baconschi: Viața la țară în secolul 21. Efectul european și glasul valorilor ancestrale într-o alianță de nota 10

CulturaAna-Maria Mihaescu: Salbek Opera Masterclass & Gala, 21-25 August 2024 – film of the event



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe