OraNoua.ro
Publicat în 18 martie 2015, 18:11 / 330 elite & idei

Bogdan Aurescu: UE poate aduce o contribuție relevantă la combaterea grupării Boko Haram prin susținerea dezvoltării Nigeriei

Bogdan Aurescu: UE poate aduce o contribuție relevantă la combaterea grupării Boko Haram prin susținerea dezvoltării Nigeriei

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a arătat, luni, la Bruxelles, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), că Uniunea Europeană poate aduce o contribuție „relevantă” la combaterea grupării Boko Haram prin susținerea dezvoltării Nigeriei, informează un comunicat de presă remis AGERPRES de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

El a subliniat că această susținere presupune sprijinirea educației, a dezvoltărilor socio-economice, a drepturilor omului și statului de drept, precum și a luptei contra corupției. De asemenea, Aurescu a arătat că România va continua să rămână implicată „activ” în misiunile Politicii Comune de Securitate și Apărare desfășurate în Africa, oferind asistență în diferite sectoare, în special pentru pregătirea personalului forțelor de poliție și jandarmerie, precum și în domeniul consolidării instituțiilor statului.

„Totodată, șeful diplomației române a mai subliniat că trebuie sprijinită, în statele africane, creșterea eficienței administrației. În altă ordine de idei, ministrul român de externe a menționat conexiunea dintre securitate și dezvoltare. Nu în ultimul rând, a subliniat importanța sprijinirii proceselor electorale din Africa, doar în 2015 având loc 19 exerciții electorale și a exprimat disponibilitatea României de a continua să acorde asistență tehnică în acest domeniu”, precizează MAE.

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele UE a abordat și evoluțiile recente din Libia. În acest sens, aceștia au salutat rezultatele pozitive ale discuțiilor între facțiunile rivale din Libia, mediate în cursul ultimelor zile, la Rabat și Alger, de către Reprezentantul Special al Secretarului General al ONU pentru Libia, Bernardino Leon.

„A fost evidențiată importanța încheierii, cât mai curând posibil, a unui acord de încetare a focului și formarea unui guvern de unitate națională. A fost reafirmată susținerea pentru propunerile în favoarea unei soluții politice, în linie cu cele prezentate la reuniunea Gymnich de RS Bernardino Leon”, se arată în comunicatul citat.

În ceea ce privește subiectul migrației, o altă temă aflată pe masa reuniunii, șefii diplomațiilor europene au exprimat sprijinul pentru o abordare coordonată, cu implicarea tuturor celor responsabili, a Serviciului European de Acțiune Externă, a Comisiei Europene și a tuturor statelor membre, pentru „gestionarea eficientă” a provocărilor generate de fenomenul migrației ilegale, pornind de la sprijinirea politicilor de dezvoltare în statele din care provin emigranții.

Referitor la Summit Parteneriatul Estic de la Riga din mai 2015, miniștrii europeni au confirmat importanța ca Declarația Summit-ului să reflecte „interesul special al UE pentru Vecinătatea Estică și pentru continuarea avansării relației cu statele din regiune”.

„Ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru obiective cât mai ambițioase ale UE în raport cu statele Parteneriatului Estic (PaE), care să reflecte progresele în implementarea reformelor și să țină cont de aspirațiile europene formulate de aceste state partenere care au demonstrat interes și angajare pentru parcursul european, dar și de provocările care le stau în față. Principiul diferențierii și al meritelor proprii, respectiv al abordării adaptate la fiecare partener trebuie să rămână măsura răspunsului UE față de progresele reale ale partenerilor săi”, adaugă MAE.

Aurescu a reamintit, în acest context, că Republica Moldova este cel mai avansat stat din Parteneriatul Estic și a menționat angajamentele Chișinăului pentru continuarea reformelor și a parcursului european. De asemenea, precizează sursa citată, oficialul român a evidențiat faptul că recunoașterea perspectivei europene a partenerilor care și-au asumat acest obiectiv este o opțiune strategică pentru UE.

„Bogdan Aurescu a mai subliniat importanța strategică a relației UE cu statele Parteneriatului Estic, necesitatea adaptării politicilor și instrumentelor de care dispune Uniunea pentru a gestiona eficient aspecte-cheie precum conflictele înghețate și securitatea energetică, dar și importanța păstrării, mai ales în situația actuală, a echilibrului strategic în regiunea extinsă a Mării Negre. Nu în ultimul rând, a reluat îndemnul ca toate statele membre să ratifice Acordurile de Asociere și Liber Schimb, reamintind că România este primul stat membru UE care a ratificat acordurile cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina”, conchide sursa citată.

De menționat că, în marja CAE, miniștrii au participat și la reuniunea Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova, organizată de România și Franța.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe