OraNoua.ro
Publicat în 24 iunie 2015, 16:10 / 369 elite & idei

Bogdan Aurescu: UE să încurajeze statele central-asiatice către o cooperare regională pentru reducerea potențialului conflictual din regiune

Bogdan Aurescu: UE să încurajeze statele central-asiatice către o cooperare regională pentru reducerea potențialului conflictual din regiune

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene de la Luxemburg, ocazie cu care a arătat că UE trebuie să încurajeze statele central-asiatice să se angajeze în exerciții de cooperare regională, de natură să reducă potențialul conflictual din regiune, informează un comunicat de presă remis AGERPRES de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, în acest scop este necesară identificarea domeniilor de interes pentru statele respective, de la transporturi și infrastructură, la combaterea extremismului, traficului de droguri, managementul frontierelor, educație, construcție instituțională. În context, Aurescu a subliniat că regiunea Asiei Centrale trebuie văzută ca având „o înaltă importanță strategică pentru UE”.

„UE trebuie să se concentreze pe perspectiva pe termen lung a Asiei Centrale, a cooperării cu UE, și să acționeze pentru dezvoltarea structurilor de cooperare regională necesare, care să răspundă problemelor statelor din regiune”, a arătat Aurescu, potrivit MAE.

Totodată, adaugă aceeași sursă, șeful diplomației române a confirmat sprijinul României pentru stabilirea unui parteneriat strategic „real și de substanță” între UE și Asociația Statelor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), „bazat pe interesele comune împărtășite”.

„Ministrul Aurescu a evidențiat necesitatea unei adaptări continue a perspectivei strategice a UE în relația sa cu China, cu scopul creării unui parteneriat strategic dinamic — obiectiv asumat deja de UE—, consistent, relevant și care să permită atât promovarea eficientă a intereselor UE și statelor sale membre, cât și definirea unui mediu regional și global caracterizat de stabilitate și predictibilitate. În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu a readus în atenție importanța continuării dialogului și angajamentului cu statele ASEAN în ce privește abolirea de către acestea a pedepsei cu moartea, în spiritul Liniilor Directoare UE pe această temă”, precizează MAE.

Pe de altă parte, în cadrul reuniunii un alt subiect abordat a fost acela al diplomației energetice.

„Bogdan Aurescu a apreciat drept esențială corelarea obiectivelor energetice ale UE cu instrumentele de acțiune externă ale Uniunii. Alături de omologii europeni, a apreciat elaborarea de către Comisie și SEAE a unui Plan de Acțiune UE și a considerat necesară continuarea discuțiilor pe marginea acestuia în grupurile de experți ale Consiliului. A arătat că, în contextul geopolitic actual, problema asigurării securității aprovizionării cu energie a tuturor statelor membre trebuie tratată în mod prioritar”, arată comunicatul MAE.

Discuțiile pe acest subiect, precizează sursa citată, au pus accentul pe necesitatea identificării și accesării de noi surse de energie, concomitent cu implementarea deplină a conceptului Uniunii Energiei și dezvoltarea cu celeritate a proiectelor de interconectare a rețelelor de transport energetic.

„Aurescu a subliniat că proiectele de interconectare trebuie să aibă în vedere și statele aflate în vecinătatea UE, referindu-se, în acest context, la realizarea completă a interconectorului Iași-Ungheni. A subliniat și importanța cooperării UE-SUA în domeniu în cadrul Consiliului Energiei UE-SUA. A arătat totodată că subiectul regândirii relației cu Rusia în domeniul energiei trebuie abordat politic la nivelul cel mai adecvat”, adaugă MAE.

Pe de altă parte, miniștrii de externe europeni au avut un dejun de lucru cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cadru în care au fost abordate aspecte privind cooperarea UE-ONU în domeniul gestionării crizelor și al dezvoltării.

„Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la inițiativa comună a României și Spaniei privind crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului, idee lansată inițial de România la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 9 februarie 2015. A reafirmat eficiența unei astfel de instanțe, inclusiv ca instrument de descurajare în combaterea fenomenului terorist. Miniștrii de externe europeni au dezbătut evoluțiile recente din Republica Macedonia și au analizat rolul Uniunii în soluționarea crizei actuale”, se mai arată în comunicat.

Aceeași sursă menționează că în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai UE a fost adoptată, printre altele, decizia de lansare a operației militare navale din Marea Mediterană (EUNAVFOR Med), ce are ca obiectiv „destructurarea rețelelor de trafic de ființe umane și migrație ilegală în regiune”.

De asemenea, a fost adoptată decizia de prelungire până la 31 ianuarie 2016 a sancțiunilor impuse în urma acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina în domeniile: financiar, apărare, bunuri cu dublă întrebuințare și tehnologii sensibile în sectorul energetic, precizează MAE.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe