Bogdan Chiriţoiu: Asociaţiile celor activează în domeniul profesiilor liberale sunt ‘pepiniere’ de înţelegeri anticoncurenţiale

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, susţine, într-un interviu acordat AGERPRES, că asociaţiile celor activează în domeniul profesiilor liberale sunt ‘pepiniere’ de înţelegeri anticoncurenţiale. Şeful autorităţii de concurenţă prezintă stadiul în care se află principalele investigaţii, care dintre acestea vor fi finalizate până la finalul anului şi care sunt domeniile de interes major în perioada următoare. Potrivit lui Chiriţoiu, amenzile se ‘aglomerează’ la final de an, iar la finele anului în curs ne putem aştepta la o amendă consistentă în industria farmaceutică, în timp ce în industria petrolului şi în sectorul bancar nu vor mai fi amenzi.
AGERPRES: Când veţi finaliza investigaţia din industria farmaceutică?
Bogdan Chiriţoiu: Investigaţia privind relaţia dintre compania Antibiotice Iaşi şi distribuitori a început în 2008 şi, în mod normal, se va încheia în acest an. Am avut nişte discuţii procedurale cu avocaţii, de aceasta am întârziat, voiam să finalizăm investigaţia în această vară. Discuţiile procedurale au luat câteva luni, sper că s-au încheiat. Vom da drumul dosarului, aceasta înseamnă audiere, în vreo două luni, iar decizia publică va fi undeva la sfârşitul anului 2012 – începutul anului 2013. Suspectăm că Antibiotice Iaşi stabilea cu distribuitorii cine la ce licitaţie să meargă şi la ce preţ.
AGERPRES: Veţi aplica o amendă consistentă în acest dosar?
Bogdan Chiriţoiu: Da, dacă se va ajunge la amendă. Amenzile sunt undeva la 2% (din cifra de afaceri – n.a.) pentru înţelegerea pe verticală, între un producător şi distribuitorii lui. Antibiotice nu este o firmă mică, iar distribuitorii sunt destul de mari. De fapt, distribuitorii sunt mai mari decât Antibiotice (în ceea ce priveşte cifra de afaceri – n.a.).
AGERPRES: În domeniul petrolului, Consiliul Concurenţei a aplicat o amendă record. Ce a mai rămas de clarificat în acest dosar?
Bogdan Chiriţoiu: Cu amenda aceea este important ce facem în instanţă cu ea. Prima instanţă – Curtea de Apel Bucureşti – a respins toate cererile de suspendare a plăţii, iar ANAF a încasat amenda. Acum, sigur, avem de terminat la Înalta Curte cererile de suspendare şi am început să intrăm pe fond. Este cel mai important proces al nostru şi toată atenţia şi energia direcţiei noastre juridice se îndreaptă spre acest dosar. Acest caz este prioritatea numărul unu. Ne-a mai rămas o parte din investigaţie în care ne uităm la modul cum funcţionează piaţa şi vrem să vedem dacă putem veni cu variante de îmbunătăţire a ei. Aceasta este o preocupare larg răspândită acum în Europa, germanii au venit cu o analiză de piaţă, bulgarii au venit cu propuneri de a reduce transparenţa pe piaţă, ca o firmă să nu ştie ce preţuri au concurenţii săi. Analizăm şi ce idei au celelalte state membre ale UE.
AGERPRES: Aceste iniţiative ar putea avea ca efect o diminuare a preţurilor carburanţilor?
Bogdan Chiriţoiu: Nu văd miracole, oricât încercăm noi să creştem concurenţa. Mi-aş dori mai multă concurenţă pe piaţa de retail, sunt şi firme care vor să intre, unele să se extindă, Rompetrol ar vrea să se extindă, SOCAR ne spune de mult timp că vrea să intre să îşi crească prezenţa, Gazprom a intrat pe o nişă, a cumpărat câteva benzinării. Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine. Pe de altă parte, marea problemă – preţul mare – nu este doar din cauza ineficienţei pe piaţa vânzărilor cu amănuntul, ci din faptul că barilul Brent este la 112 dolari, orice minune am face noi pe concurenţă. Barilul este scump, nu are cum să nu ducă la preţuri mari. Plus taxele, în Europa jumătate din preţul benzinei o reprezintă taxele.
AGERPRES: De ce s-a implicat Consiliul Concurenţei în sectorul bancar, acolo unde există o autoritate de supraveghere – BNR?
Bogdan Chiriţoiu: BNR este probabil cea mai respectată instituţie publică din România, dar diviziunea muncii între noi şi BNR este similară cu cea pe care o avem cu alţi reglementatori – ANCOM, ANRE. Treaba reglementatorului este să asigure acces bun la piaţă sau, în cazul serviciilor financiare, să asigure reglementări prudenţiale, să aibă grijă să nu îşi asume riscuri excesive, problemele de concurenţă sunt însă de resortul nostru. Vrem să finalizăm cazul anul acesta. Este un caz pe care l-am trimis şi Comisiei Europene, am primit feedback-ul lor, analizăm ce ne-au spus ei şi aş vrea ca până la sfârşitul anului să tragem o concluzie.
AGERPRES: De ce, în 2012, volumul amenzilor aplicate este mai mic faţă de alţi ani? Fără amenda aplicată recent executorilor judecătoreşti, totalul amenzilor se situa puţin peste 80.000 de lei?
Bogdan Chiriţoiu: La nivelul anului 2011 nu vom mai ajunge. În general, cazurile noastre se aglomerează spre sfârşit de an, n-aş putea să spun exact de ce. Cred că toată lumea se grăbeşte spre sfârşit de an să dea odată gata dosarele. Dacă este să vedem amenzi anul acesta, o să le vedem acum, spre sfârşit de an. Aşa a fost şi anul trecut, aşa a fost şi acum doi ani, cazurile de amenzi nu sunt primăvara.
AGERPRES: Ce alte domenii sunt în atenţia Consiliului Concurenţei?
Bogdan Chiriţoiu: Avem cazuri care se vor termina la anul – pe achiziţii publice, spre exemplu. Este o zonă de care vom rămâne preocupaţi, sunt convins. Sunt foarte interesat de un studiu de piaţă pe care îl facem pe comisioanele de carduri bancare – VISA şi Mastercard. Se uită şi Comisia Europeană, care a reuşit după 5-6 ani să câştige un proces împotriva lor, iar Comisia este interesată de ceea ce fac statele membre UE în acest domeniu. Nu este o investigaţie de încălcare a legii, o să ieşim cu o analiză la începutul anului viitor, cu concluzii. Vom lansa în curând şi rezultatul analizei de piaţă pe piaţa energiei electrice. Avem de finalizat ultima bucată din dosarul telecom, am lucrat mult în aceşti ani pe telecom, unde am avut abuz de poziţie dominantă Vodafone şi Orange. Am dat angajamentele pe cartele preplătite anul acesta, nu am dat amendă, dar am restructurat cumva sistemul de distribuţie a cartelelor preplătite. La 1 noiembrie lansăm studiul nostru în care ne uităm la şase sectoare din economie să vedem cum a evoluat concurenţa şi de acolo pot veni idei.
AGERPRES: În atenţia Comisiei Europene se află şi profesiile liberale, pentru aspecte neconcurenţiale, dar abordarea este delicată, se poartă cu mănuşi din cauza lobby-ului puternic pentru acest domeniu?
Bogdan Chiriţoiu: La noi problemele apar când au în lege prevederi anticoncurenţiale, cum este cazul la notari. Când este vorba de lege este greu, trebuie să faci lobby să schimbi legea, cum ne chinuim de atâta timp la notari. Unde n-au lege îi amendezi, ai pârghii mult mai puternice şi Consiliul Concurenţei a tot dat sancţiuni. Sumele nu sunt imense pentru că sunt nişte asociaţii.
AGERPRES: Aţi dat totuşi o amendă importantă – 950.000 de euro – Corpului Experţilor Contabili?
Bogdan Chiriţoiu: Da, CECCAR a fost executat pentru acea amendă. Sunt multe asociaţii în domeniul profesiilor liberale, este normal să existe, este foarte bine să existe organisme de autoreglementare în care oamenii îşi discută problemele, cum să îmbunătăţească activitatea lor, calitatea serviciilor, dar aceste asociaţii sunt pepiniere de înţelegeri anticoncurenţiale. Cum se strâng, cum le vine ideea să nu mai fie aşa de mulţi, să limiteze piaţa, să închidă piaţa, să pună bariere de intrare, aşa cum făcuseră executorii judecătoreşti – au zis 5.000 de euro. Vin executorii bancari şi zic – le punem o taxă să-i învăţăm minte (celor care vor să intre în această profesie – n.a.). Încearcă să blocheze accesul în piaţă, apoi încep şi zic – hai să nu ne concurăm între noi, unii vin cu preţuri prea joase, nu putem trăi cu preţurile acestea. Încercăm să oprim aceste lucruri, dar opreşti pe unul şi mai vin vreo trei cu idei de genul acesta. Au lobby într-adevăr şi încearcă să îşi treacă lucrurile acestea în legislaţie, să-i ajute Guvernul, să-i ajute un minister prieten. Din păcate, ministerele nu prea sunt preocupate de aspectele neconcurenţiale.AGERPRES
Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Echipa de robotică Quantum Bits, cu mentorul lor Mihai Popescu, invitată la ZF live

PoliticCsibi Magor: Nu iti cresti valoarea, aruncand cu noroi in altii

EconomieDaniel Dăianu: Investiţiile publice şi deficitul bugetar, persistenţa unei interpretări eronate

ExternSebastian Burduja: România și SUA au obiective comune și le vom îndeplini împreună. Înainte, împreună 🇷🇴

SocialAndreea Paul: Echipa de robotică Quantum Bits, cu mentorul lor Mihai Popescu, invitată la ZF live

EvenimenteAlexandra Dobre, la o întâlnire constructivă cu reprezentanții Uniunii Sindicale SANITAS București și cadre medicale din unitățile sanitare din Sectorul 2

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul stelelor! (2)

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe