OraNoua.ro
Publicat în 10 aprilie 2013, 12:20 / 179 elite & idei

Bogdan Chirițoiu: Consiliul Concurenţei analizează preluarea Muntenia Invest de către SIF Banat-Crişana

Bogdan Chirițoiu: Consiliul Concurenţei analizează preluarea Muntenia Invest de către SIF Banat-Crişana

Consiliul Concurenţei analizează concentrarea economică ce se va realiza prin dobândirea controlului unic direct asupra Societăţii de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest S.A. de către Societatea de Investiţii Financiare Banat Crişana, potrivit unui comunicat transmis miercuri de CC.

SIF4 Muntenia a informat Bursa de Valori Bucureşti, în februarie 2013, despre intenţia de a înstrăina către SIF1 Banat-Crişana întreaga participaţie deţinută la Muntenia Invest, respectiv 119.952 acţiuni, reprezentând 99,96% din capitalul social, conform raportărilor transmise de SIF Banat-Crişana către Bursă.

Societatea de Administrare a Investiţiilor (SAI) este o societate pe acţiuni, care are ca obiect de activitate administrarea organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor organisme de plasament colectiv.

Societatea de Investiţii Financiare (SIF) este un organism de plasament colectiv încadrat în categoria ‘alte organisme de plasament colectiv’, având ca obiect de activitate gestionarea portofoliului de acţiuni pe care le deţine la diferite companii şi efectuarea de investiţii financiare în vederea maximizării valorii propriilor acţiuni.

În România există 5 societăţi de investiţii financiare (SIF Moldova, SIF Muntenia, SIF Oltenia, SIF Banat Crişana şi SIF Transilvania). Dintre acestea, patru se auto-administrează (SIF Moldova, SIF Oltenia, SIF Banat Crişana şi SIF Transilvania), iar SIF Muntenia este administrată de Societatea de Administrare a Investiţiilor Muntenia Invest S.A.

Potrivit Legii Concurenţei, sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei, pentru analiza compatibilităţii lor cu un mediu concurenţial normal, operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute în acest act normativ. Acestea sunt îndeplinite dacă cifra de afaceri cumulată a agenţilor economici implicaţi într-o operaţiune de concentrare economică depăşeste echivalentul în lei a 10 milioane euro şi există cel puţin doi agenţi economici implicaţi în operaţiune care să realizeze pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4 milioane euro.

Consiliul Concurenţei este interesat să obţină observaţii şi puncte de vedere de la agenţii economici terţi, în legătură cu această concentrare economică.AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe