Adriana
Publicat în 29 septembrie 2013, 11:08 / 266 elite & idei

Bogdan Chiritoiu: Contractele Hidroelectrica cu Alro şi ArcelorMittal nu sunt ajutor de stat

Bogdan Chiritoiu: Contractele Hidroelectrica cu Alro şi ArcelorMittal nu sunt ajutor de stat
+ Observator

Contractele încheiate de Hidroelectrica cu Alro şi ArcelorMittal nu reprezintă ajutor de stat, ci sunt contracte comerciale normale, a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Comisia Europeană a declanşat în urmă cu doi ani mai multe investigaţii privind contractele Hidroelectrica încheiate cu marii consumatori de energie, respectiv Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi, şi cu traderii de energie, aşa-numiţii ‘băieţi deştepţi’.

‘Vom transmite Comisiei Europene punctul de vedere al statului român, respectiv că, în opinia noastră, contractele cu Alro şi ArcelorMittal nu reprezintă ajutor de stat, ci sunt contracte comerciale normale. În ceea ce priveşte Alro, este un contract pe termen mediu şi lung, cu o formulă de calcul care ţine cont de preţurile internaţionale, ceea ce este un mecanism normal, aplicat şi în alte ţări. Celălalt contract, cel cu ArcelorMittal, este un contract încheiat pe bursa de energie OPCOM, în mod transparent’, a precizat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte contractele încheiate de Hidroelectrica cu traderii de energie, statul român s-a abţinut.

‘Ministerul Economiei, după ce s-a consultat cu noi (cu Consiliul Concurenţei – n.r.), a decis să se abţină. Noi nu suntem obligaţi să le răspundem, Comisia trage propriile concluzii’, a mai spus Chiriţoiu.

Comisia Europeană a declanşat aceste investigaţii în urma unor plângeri depuse la Bruxelles de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la Hidroelectrica. Între timp, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, iar contractele cu traderii au fost denunţate în vara anului trecut. Contractul cu Alro prevede plata unui preţ la energie în funcţie de cotaţiile internaţionale ale aluminiului la Bursa de Metale de la Londra.

Totodată, contractele cu ArcelorMittal Galaţi, care au fost valabile în 2010 şi 2011, au fost încheiate pe bursa de energie OPCOM în condiţii contestate de restul participanţilor la piaţă: ArcelorMittal a depus o solicitare de a cumpăra energie la un preţ atât de mic, încât doar Hidroelectrica putea să îi furnizeze electricitate în aceste condiţii. Preţul era cu 25% mai mic decât media pieţei. În decembrie 2010, când a fost încheiat contractul pentru anul 2011, pe lângă oferta de cumpărare a ArcelorMittal pe bursă mai erau şi alte solicitări de cumpărare de energie din partea altor companii, la preţuri mai bune, la care, dacă Hidroelectrica ar fi răspuns, ar fi avut un câştig mai mare. Restul participanţilor la piaţă au acuzat faptul că această tranzacţie, deşi efectuată pe bursă, a fost decisă înainte.

Oficialii Ministerului Economiei declarau, la acea dată, că această tranzacţie a avut şi o componentă socială, în condiţiile în care combinatul din Galaţi are peste 8.000 de angajaţi, iar costurile ArcelorMittal cu energia sunt foarte mari.
www.capital.ro

Ultima ora:

ObservatorMihai Precup: Nu vor mai fi mandate provizorii în consiliile de administraţie

PoliticMircea Geoană: România ar putea fi prima ţară europeană care să se alăture Antantei pentru protecţia mediului

EconomieMihai Precup: Nu vor mai fi mandate provizorii în consiliile de administraţie

ExternTeodor Baconschi: 33 de ani de la reunificarea Germaniei. De ce Berlinul rămâne stindardul democrației europene

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteLuca Niculescu: O întălnire extrem de interesantă cu senatorii și deputații membri în Comisia pentru sprijinirea procesului de aderare la OCDE

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark MilleyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe