OraNoua.ro
Publicat în 10 februarie 2016, 18:46 / 230 elite & idei

Bogdan Chirițoiu, despre solicitările transportatorilor privind tarifele RCA:Sunt foarte reticent să luăm decizii sub presiune

Bogdan Chirițoiu, despre solicitările transportatorilor privind tarifele RCA:Sunt foarte reticent să luăm decizii sub presiune

Datele pe care le deține Consiliul Concurenței în ceea ce privește majorarea tarifelor RCA ‘nu par să confirme panica’ generată de transportatori, în condițiile în care există asigurători care își majorează prețurile la unele produse, dar sunt și scăderi de prețuri la alte produse, astfel că imaginea pare să fie a unei piețe care funcționează, a declarat miercuri președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

„Sunt foarte reticent să luăm decizii sub presiune: că trebuie musai, de azi pe mâine, să schimbăm legea. De exemplu, ies forestierii în stradă: musai acum trebuie să reducem prețul la lemn. Poate da, poate nu. La fel la dumneavoastră, vin transportatorii și spun: a crescut prețul la RCA cu 300%, trebuie să faceți ceva mâine. Cât se poate, încercăm să rezistăm la presiunea aceasta de a decide lucrurile de azi pe mâine, fără a avea date. Poate este și vina noastră că nu avem destule date. Oricum, nu poți instantaneu, în timp real, să știi ce se întâmplă în sute de mii de contracte. Trebuie să avem răbdare să strângem date, să luăm decizii în cunoștință de cauză. Datele pe care le avem noi, câte am primit — și de la reglementator (Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor, n.r.) și cât am mai strâns noi din piață, nu par să confirme panica aceasta. Vedem că sunt companii care își cresc la unele produse prețurile, dar am găsit și, spre surpriza noastră, scăderi de prețuri la unele produse. Imaginea pare să fie a unei piețe care cumva funcționează. Da, avem undeva niște creșteri de prețuri, dar sunt și companii care pe unele produse își reduc prețurile”, a menționat Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței a arătat că, pe ansamblu, „avem o creștere a prețurilor an de an, ceea ce este îngrijorător”, însă a subliniat că, din datele raportate de asigurători pe segmentul RCA, „se plătește cu 30-40% mai mult pe despăgubiri decât se încasează” și nu înțelege interesul industrie pentru acest segment care produce pierderi.

„De unde apar creșterile (de tarife, n.r)? În parte pot fi explicate de faptul că, per ansamblu, industria pare să meargă în pierdere, ceea ce este cumva surprinzător. Poate îmi explică colegii de la UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, n.r) de ce vedem, aparent, pe datele raportate, că se plătește cu 30-40% mai mult pe despăgubiri decât se încasează pe RCA. De ce niște agenți economici raționali sunt implicați în industrie (pe segmentul RCA, n.r), dacă merge atât de prost? Numai Ungaria este cumva comparabilă cu noi. Am văzut că țări din estul Europei produsul este în echilibru, ba chiar profitabil. De ce în România are pierderi atât de mari?”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.

În opinia sa, chiar cu aceste majorări de prețuri, „imaginea nu pare să fie atât de dramatică așa cum a fost prezentată”.

„Nu am văzut creșteri de 300% pe scară largă. România evident, nu este Germania, nu este Anglia. Este o țară în care avem foarte multe de făcut. Dar, să ne luăm timp să judecăm lucrurile, să strângem date și să luăm decizii în cunoștință de cauză, fără să ne lăsăm impresionați de interesele punctuale ale lui X sau Y. Evident, orice om rațional vrea să plătească cât mai puțin. Dacă pot să fac o criză și să spun: nu vreau să mă coste RCA-ul nimic sau statul să îmi dea lemn pe gratis, da, evident că este un interes aici pe care pot să îl înțeleg, dar nu un interes public unde eu, ca autoritate a statului trebuie să cedez”, a adăugat Chirițoiu.

Acesta a subliniat că, prin concurența între companiile de pe piață, se ajunge la cel mai bun raport calitate-preț al produsului pentru consumator. „Prin concurența între agenții economici se realizează protecția consumatorului. Dorim să concureze companiile între ele, să fie cât mai eficiente, să ofere condiții cât mai bune clienților”, a mai spus Chirițoiu.

Discuțiile în ceea ce privește tarifele RCA s-au întețit în noiembrie 2015, când reprezentanții transportatorilor au declarat că firmele mici de transport rutier din România ar putea intra în faliment, iar cele medii și mari își vor muta activitatea în alte țări, din cauza tarifelor mari percepute de companiile de asigurări pentru RCA.

Tot în noiembrie, reprezentanții ASF anunțau că vor demara, începând din luna decembrie, mai multe controale la societățile de asigurări pentru verificarea cauzelor creșterii tarifelor RCA față de perioadele precedente, în condițiile în care tarifele primelor RCA au crescut cu 300% — 400% pentru categoria societăților care operează în domeniul transportului auto. Potrivit sursei citate, controalele urmau să fie efectuate în colaborare cu echipe de actuari.

În urma controalelor, reprezentanții ASF au solicitat celor nouă societăți de asigurare autorizate să vândă polițe RCA ‘să reconsidere formulele de calcul’ care au stat la baza ultimelor tarife notificate pentru anul 2016, menționând că așteaptă, până la 31 decembrie 2015, noi notificări cu tarifele recalculate pentru perioadele următoare.

Pe de altă parte, reprezentanții UNSAR au menționat că transportatorii prezintă în spațiul public exemple punctuale de majorări radicale ale tarifelor RCA, care nu pot fi generalizate la nivelul tuturor asigurătorilor, iar daunalitatea transportatorilor a crescut dramatic în ultima perioadă, în special pe transportul extern.

În 17 decembrie, circa 3.000 de transportatori au protestat, în Piața Victoriei și pe bulevardul Kiseleff din Capitală, față de scumpirea RCA, conform estimărilor Jandarmeriei. Reprezentanții transportatorilor rutieri speră ca revendicările să fie soluționate în urma întâlnirilor cu autoritățile.

Potrivit unui protocol încheiat de transportatorii auto cu reprezentanții ASF și cei ai companiilor de asigurări, la finalul anului trecut, tarifele pentru RCA pot crește cu cel mult 50% față de cele practicate în iunie 2015.

Raportul anual al ASF arată că societățile de asigurare din România înregistraseră, în 2014, o pierdere netă de 35,5 milioane lei, în scădere cu 97% față de anul anterior. În 2013, asigurătorii din România înregistraseră pierderi de 1,38 miliarde lei, față de 321,58 milioane lei în 2012.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe