OraNoua.ro
Publicat în 22 aprilie 2015, 15:04 / 278 elite & idei

Bogdan Chirițoiu: Firmele private sau instituțiile publice ar putea cere despăgubiri dacă sunt victimele unui cartel

Bogdan Chirițoiu: Firmele private sau instituțiile publice ar putea cere despăgubiri dacă sunt victimele unui cartel

Firmele private care au fost victimele unui cartel sau instituțiile publice care au fost păgubite prin trucări de licitații pot cere despăgubiri în instanță, după ce România va adopta Directiva europeană care prevede acest lucru, a declarat, joi, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

‘Când cineva încalcă Legea concurenței și face un cartel, se emite o decizie de amendare a acelor companii și amenda se duce la buget, eventual se poate da și o sancțiune penală, deci cineva merge la închisoare. În schimb, cei care suferă, victimele acestor creșteri de prețuri, nu primesc nicio compensație. Ce vrea Comisia Europeană este ca victimele să poată să ceară și ele despăgubiri. Astfel, e mult mai ușor să ceară despăgubiri dacă au dovezi pe care le furnizează statul. Anumite informații existente în dosarele de investigație ce aparțin autorității de concurență se pot comunica victimelor și pe baza acelor dovezi să poată cere despăgubiri în instanță. Undeva în acest an, dacă reușim în vară, dacă nu în toamnă, să transpunem în legislația internă Directiva, iar din acel moment datele Consiliului Concurenței vor fi disponibile pentru victime. Eu mi-aș dori ca printre primele care beneficiază de această nouă oportunitate să fie instituțiile publice care au fost păgubite prin trucări de licitații’, a explicat Chirițoiu.

Întrebat dacă și persoanele fizice pot apela la instanță pentru recuperarea unor astfel de pagube, președintele Consiliului Concurenței a menționat că, în acest caz, lucrurile sunt mai complicate.

‘În ceea ce privește valoarea daunelor acordate victimelor, aici vorbim de marea artă a instanțelor, care vor trebui să estimeze cu cât a crescut prețul față de prețul de piață. Nu avem o ecuație aici, se va analiza de la caz la caz. Dacă firmele sunt victimele unui cartel, pot cere despăgubiri în instanță, dar pentru persoanele fizice lucrul e mai complicat și nu foarte rentabil. Eventual, putem vedea asocieri de persoane fizice’, a afirmat Bogdan Chirițoiu.

Consiliul Concurenței a prezentat, joi, raportul de activitate pe anul 2014.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe