OraNoua.ro
Publicat în 18 mai 2016, 16:33 / 245 elite & idei

Bogdan Chirițoiu: Industria telecom din România este una de succes; intervenim doar când firmele mari blochează inovația

Bogdan Chirițoiu: Industria telecom din România este una de succes; intervenim doar când firmele mari blochează inovația

Industria telecom din România este una de succes, în care vedem perfomanțe bune, dar uneori trebuie să intervenim, în sensul că nu trebuie să lăsăm firmele mari să blocheze inovația sau intrarea unor firme mici, inovative, pe piață, a afirmat, miercuri, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la cea de-a XX-a ediție a expo-conferinței Ziua Comunicațiilor 2016.

‘Consiliul Concurenței se ocupă de mai multe sectoare și putem să comparăm. Prin natura noastră, noi, de la Consiliul Concurenței, suntem o instituție condiționată să credem în piață. Pentru noi, industria telecom este una de succes, în care vedem perfomanțe bune, față de alte state membre din Uniunea Europeană, vedem un nivel bun al concurenței, prețuri reduse, standarde de calitate a serviciilor. Trebuie să vă lăsăm pe dvs. să vă faceți treaba. Unde trebuie să intervenim este că nu trebuie să lăsăm firmele mari să blocheze inovația, dezvoltarea sectorului sau intrarea unor firme mici, inovative, pe piață. Jobul nostru este să sprijinim autoritățile din fiecare domeniu. Trebuie să punctez buna colaborare cu autoritatea de reglementare, dar și cu industria. O explicație a faptului că spunem că industria merge bine este și calitatea reglementării’, a spus Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței participă, miercuri, alături de alți actori din industria telecom, la expo-conferința Ziua Comunicațiilor 2016, eveniment dedicat Zilei Internaționale a Telecomunicațiilor.

Ziua Internațională a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale se sărbătorește în fiecare an, pe data de 17 mai, iar tema din 2016 este ”Impactul social al antreprenoriatului în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ITC)”.

Din noiembrie 2006, în urma Conferinței ITU din Antalya, Turcia, a fost adoptată rezoluția 68, care hotărăște ca aceste două zile să fie marcate simultan, anual, la 17 mai.

De altfel, anul 2006 a fost și cel în care pe piața telecom din România au avut loc schimbări importante: brandul Vodafone înlocuiește Connex, Orange lansează serviciul 3G, Romtelecom aduce în eter televiziunea digitală Dolce, RCS&RDS și Telemobil primesc licențele 3G, UPC preia Focus Sat, iar ANRC se transformă în ANRCTI, care, ulterior, a fuzionat cu IGTI.

ITU este organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva, în cadrul căreia guvernele și sectorul privat realizează coordonarea la nivel global a serviciilor de rețele de telecomunicații. Uniunea este împărțită în trei sectoare: Standardizarea în Telecomunicații (ITU-T), Radiocomunicații (ITU-R) și Dezvoltarea Telecomunicațiilor (ITU-D).

România este membru al ITU din anul 1866 și, în prezent, membru al Consiliului pentru al patrulea mandat consecutiv, făcând parte din regiunea Central — Estică a Europei, regiune cu un total de 20 membri, reprezentată în Consiliu prin cinci membri în acest mandat, alături de Rusia, Bulgaria, Ucraina, Cehia.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe