OraNoua.ro
Publicat în 12 martie 2014, 09:35 / 436 elite & idei

Bogdan Chirițoiu: Legea regenerabilelor nu poate primi avizul Comisiei Europene fără un calcul privind impactul în facturile consumatorilor

Bogdan Chirițoiu: Legea regenerabilelor nu poate primi avizul Comisiei Europene fără un calcul privind impactul în facturile consumatorilor

Noua lege de susținere a investițiilor în sectorul energiei regenerabile, aprobată de Parlament și trimisă la Curtea Constituțională de președintele Traian Băsescu, nu poate fi notificată la Bruxelles înainte de a fi finalizate calculele privind impactul acestui act normativ în facturile finale ale consumatorilor, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

„Oficialii Comisiei trebuie să dea un verdict dacă este vorba de supracompensare sau nu, astfel că trebuie să le prezentăm calcule privind impactul modificării schemei de certificate verzi’, a precizat Chirițoiu.

Totodată, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileț, a precizat, pentru AGERPRES, că realizarea acestor calcule revine Departamentului pentru Energie, care este și inițiatorul OUG 57/2013 și a legii de aprobare a acesteia, acte normative care au nevoie de avizul Comisiei Europene.

„Departamentul pentru Energie trebuie să facă aceste calcule, întrucât este inițiatorul ordonanței. Noi le-am pus și le vom pune în continuare la dispoziție toate informațiile pe care ni le solicită în acest sens’, a spus Havrileț.

Contactați de AGERPRES, reprezentanții Departamentului pentru Energie au precizat că vor transmite un punct de vedere oficial pe această temă.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenții sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toți consumatorii, inclusiv cei casnici, și care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

România și-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă ANRE a anunțat că această țintă a fost deja atinsă și a propus reducerea cotelor obligatorii de achiziție a certificatelor verzi.

OUG 57/2013 a fost aplicată începând cu 1 iulie 2013 și prevede amânarea până în perioada 2017-2020 a acordării unui număr de certificate verzi.

Potrivit ordonanței, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, față de șase certificate, cum era până la 1 iulie 2013. Proiectele eoliene beneficiază doar de un certificat din două, iar microhidrocentralele de două certificate din trei.

În decembrie, Parlamentul a votat legea de aprobare a OUG 57, însă președintele Traian Băsescu a trimis legea spre reexaminare, motivând că nu are avizul Comisiei Europene, în contextul în care conține elemente de ajutor de stat.

Parlamentul a menținut forma legii, astfel că Băsescu a trimis-o la Curtea Constituțională.

Șeful statului atrage atenția cu privire la faptul că, în opinia Comisiei Europene, procedura de notificare și prenotificare, impusă de Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, nu a fost respectată, fapt ce poate atrage declanșarea unei proceduri de infringement împotriva României.

În replică, Departamentul pentru Energie a precizat că a notificat informal Comisia despre prevederile acestei legi, urmând ca notificarea formală să fie transmisă în perioada următoare.

„În data de 4.02.2014, Departamentul pentru Energie a transmis prin Consiliul Concurenței și Reprezentanța permanentă de la Bruxelles, în atenția DG Comp., o notă informală care cuprinde expunerea detaliată a măsurilor consolidate ce urmează a fi notificate. În data de 21.02.2014, Departamentul pentru Energie a transmis la Consiliul Concurenței și ANRE, spre consultare și completare, documentația aferentă pentru îndeplinirea procedurii de notificare a modificărilor și completărilor la schema de sprijin prin certificate verzi’, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, transmis presei pe 27 februarie.

În comunicat se mai arată că documentația trimisă pentru consultare pe 21 februarie 2014, în vederea notificării finale, cuprinde versiunea consolidată a măsurilor prevăzute de ultimele acte normativ din acest sector, respectiv Legea nr. 134/2012, Ordonanța de Urgență 57/2013 și Legea de aprobare a OUG nr. 57/2013 nepromulgată.

„Comisia Europeană a fost în mod constant informată asupra modificărilor propuse de OUG 57/2013 și de Legea de aprobare a OUG nr. 57, prin intermediul Consiliului Concurenței, instituția de contact în relația cu CE pe problematica ajutorului de stat’, au mai spus cei din Departamentul pentru Energie.

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.412 MW la finele lunii ianuarie 2014, potrivit datelor furnizate de Transelectrica. Astfel, în sistem, existau proiectele eoliene cu o putere de 2.704 MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.077 MW, microhidrocentrale de 536 MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 95 MW.

Ultima ora:

ObservatorRadu Hanga: În 2024, am înregistrat un nou maxim în ceea ce privește numărul de tranzacții la bursă, respectiv 2,6 milioane

PoliticMinistrul Emil Hurezeanu a subliniat omologului ungar susținerea României pentru Republica Moldova, inclusiv în domeniul energiei

EconomieRadu Hanga: În 2024, am înregistrat un nou maxim în ceea ce privește numărul de tranzacții la bursă, respectiv 2,6 milioane

ExternLuca Niculescu: Încă un pas înainte in drumul către OCDE

SocialMarian Staș: Educație și securitate națională. Somnul rațiunii „României Educate” naște monștrii „României neolegionare”

EvenimenteAlexandru Nazare: Together, we build bridges for a stronger, more united Europe! 

EditorialTeodor Baconschi: De la Budapesta la București și înapoi. Cronica relației tumultuoase dintre două națiuni cu un destin până la urmă european 

CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe