OraNoua.ro
Publicat în 17 octombrie 2012, 20:36 / 547 elite & idei

Bogdan Chiritoiu – Procesul de avizare Romgaz se afla in faza incipienta

Bogdan Chiritoiu – Procesul de avizare Romgaz se afla in faza incipienta
Romgaz inca se afla in procedura de preluare a centralei de 800 MW de la Iernut. Discutiile cu Elcen despre transferarea termocentralei Iernut la Romgaz, in  contul unor datorii de 653 milioane lei, au inceput inca de acum doi ani, insa abia in luna aprilie 2012 a fost aprobata aceasta preluare. Tot in luna  aprilie a fost aprobat si un graficul al activitatilor de trecere a centralei la Romgaz. Termen final: 31 august.

  • Pentru ca preluarea sa fie completa este nevoie de un aviz din partea Consiliului Concurentei. Contactat de HotNews, presedintele Consiliului Concurentei,  Bogdan Chiritoiu, a spus ca „procesul de avizare se afla in faza incipienta”. Inca nu a fost trimisa o notificare, documentatia necesara nefiind completa.  Bogdan Chiritoiu a precizat ca discutiile privind acest aviz au inceput abia in urma cu cateva saptamani. Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei,  preluarea Iernut de catre Romgaz „nu este un caz dificil” si, in mod normal, avizul ar putea fi transmis in termen de o luna din momentul notificarii.

Potrivit Hotnews, de preluarea efectiva a centralei depinde si listarea Romgaz pe bursa.Initial, trebuia listat un pachet de 15% din actiunile Romgaz pana in octombrie,  conform intelegerilor cu FMI. Insa, consilierul de tranzactie pentru Romgaz a recomandat o evaluare a exploatatiilor detinute de companie inainte de lansarea  ofertei publice initiale. In acest moment se desfasoara un proces de angajare a unui consultant pentru realizarea studiului care ar urma sa fie finalizat  pana la sfarsitul anului. Astfel, oferta publica in cazul Romgaz va fi lansata in luna martie 2013.

Ministerul Economiei sustine ca procesul de preluare a fost finalizat, urmand ca Iernut sa participe pe piata reglementata a energiei cand va fi cazul.  „Procesul de preluare a fost finalizat. Romgaz va putea participa pe piata reglementata a energiei in orice moment, atunci cand va fi cazul. In prezent,  centrala de la Iernut merge la rezerva de capacitate. Cresterea gradului de utilizare a centralei de la Iernut este legata de necesarul de energie, la nivel  national. Cand va exista cerere, gradul de utilizare va creste”, se arata intr-un raspuns oficial al Ministerului Economiei transmis la solicitarea HotNews.  Si secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu, a declarat miercuri ca „Romgaz a preluat Iernut in patrimoniu in luna august si va atrage  parteneri pentru modernizarea grupurilor energetice existente si pentru constructia altor unitati noi”.

Importanta preluarii Iernut de catre Romgaz

Centrala de la Iernut (Targu Mures) are o capacitate de circa 800 MW, aproape la fel de mare ca cea de la Brazi a companiei Petrom, si mai mare decat a unui reactor de la Cernavoda de 700 MW. „In conjunctura economica actuala putem spune ca este o decizie buna in ceea ce priveste viitorul centralei de la Iernut deoaece ea trece la producatorul de  gaz, Romgaz, o firma puternica si profitabila a statului,care doreste sa-si diversifice obiectul de activitate si este dispus sa investeasca in domeniul de  producere a energiei electrice la Iernut”, spunea Dorin Calian, directorul Termocentralei de la Iernut, in luna aprilie cand a fost aprobat transferul.  Calian mai spunea atunci ca Romgaz este interesata si de vanzarea de energie electrica si de export de energie electrica pe piata zonala: Bulgaria, Ungaria  Serbia. „Trecerea centralei de la Iernut in patrimoniul Romgaz este similara cu cearea unui complex energetic in zona Ardealului, similar cu complexele  energetice din Oltenia, unde centralele de producere a energiei electrice s-au unificat cu o companie miniera. Trecerea centralei la Romgaz presupune in  primul rand o producere a energiei electrice pentru consumul intern al Romgazului”, mai afirma Dorin Calian, potrivit publicatiei Zi de Zi Mures.

Reamintim ca OMV Petrom a inaugurat, marti, centrala electrica de 860 MW de la Brazi, o investitie de circa 530 de milioane de euro. „Alaturi de parcul  eolian de la Constanta, de 100 milioane de euro, vorbim de peste 600 milioane euro investiti pentru a intra pe piata de generare de electricitate. Cu cei 860  MW de la Brazi si 45 MW de la Constanta putem furniza circa 8-9% din necesarul sistemului energetic national”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO Petrom.  Potrivit acesteia, centrala a inceput deja livrarea de energie electrica pe piata reglementata. Petrom va furniza, anual, o cantitate de 1,8 TWh in banda. Aproximativ 30% din productia centralei de la Brazi va fi furnizata pe piata reglementata.

Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe